Hlavní obsah

Jakou barvou vymalovat koupelnu? Rozhodne to, jací jste!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že výmalba koupelny dokáže ovlivnit, jak dobře se vám v ní bude večer relaxovat nebo jak rychle a efektivně se v ní ráno zvládnete připravit na nadcházející den? Tohle všechno ovlivní barva na stěnách!

Článek

Barvy mají na lidskou psychiku velký vliv a zabývá se jimi nejedna psychologická studie či kniha. Zatímco některé odstíny podporují kreativitu a aktivitu, jiné jsou jako dělané pro chvíle odpočinku. Proto až budete přemýšlet, jakou barvou jednotlivé místnosti vymalujete, zkuste tyto jejich vlastnosti zohlednit. Jaké tóny se hodí do koupelny?

Studené barvy pro klidné večery

Hodně lidí si chce v koupelně především odpočinout po náročném dni a užít si v ní klid a pohodu. Jestli milujete dlouhé koupele a rádi si dopřáváte domácí lázně, vymalujte stěny barvami, které uvolní tělo i mysl. Patří mezi ně pastelové odstíny studených barev, jako je modrá, zelená či fialová, jež spolu tvoří překvapivě krásné kombinace.

Modrá se považuje za barvu inteligence a moudrosti a většina z nás si ji spojuje s vodou, pro koupelnu tak typickou. Navíc uklidňuje srdeční rytmus a prohlubuje dýchání. Zelená pomáhá odbourávat stres, uklidňovat myšlenky a podporuje spokojenost a vyrovnanost. Méně častěji se v koupelnách objevuje fialová, barva klidu a meditace, která díky příměsi červené posiluje životní sílu a vášeň.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Modrá, barva vody, je ideální do koupelny, kde si chcete pořádně odpočinout. Příliš vám však nepomůže s ranním vstáváním a nepotěší ani zimomřivéFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Řiďte se velikostí koupelny

Jemné pastelové tóny studených barev se hodí do větších i menších prostorů. Výborně si rozumějí se žlutými doplňky, případně s neutrálními světlými, jako je například krémová, béžová a bílá, a sluší jim to i ve společnosti menších dekorací sytějších odstínů.

Máte větší koupelnu? V tom případě můžete dát na stěnách prostor i sytějším barvám. Ohlídejte si ale jejich množství a zvolte je raději maximálně na dvě stěny, jinak mohou působit rušivým a tísnivým dojmem. Myslete také na to, že studené barvy mohou ovlivnit vnímání tepla. Pokud jste zimomřiví, nepřehánějte to ani s jejich světlejšími odstíny. Vymalujte jimi pouze jednu stěnu nebo dvě a doplňte je teplejšími barvami.

Teplé barvy pro aktivní rána

Teplé tóny nejsou vhodné jen pro lidi, jimž bývá často zima, ale i pro ty, kteří mají po ránu problémy se vstáváním a večerní koupelnový relax pro ně není priorita. Teplé barvy totiž podporují aktivitu a zlepšují náladu, což je po ránu přesně to, co někdo potřebuje.

Mezi teplé barvy patří žlutá, oranžová a červená. Žlutá působí vesele, povzbuzuje a zvyšuje bdělost. Oranžová pak snižuje únavu a pomáhá při ranním vstávání a červená symbolizuje energii a většinu lidí povzbuzuje k aktivitě. Výrazné teplé barvy se hodí především do větších místností, světlejší žlutá ale sluší i menším pokojům. V prostornějších koupelnách si klidně můžete dopřát i výraznou červenou, vhodná je však jen na jednu či dvě stěny v doplnění s bílou či krémovou.

Foto: KateStudio, Shutterstock.com

Žlutá podporuje bdělost a působí vesele. Ideální barva pro rána, kdy se vám moc nechce do vstáváníFoto: KateStudio, Shutterstock.com

Bílou klasikou nic nezkazíte

Oblíbené jsou rovněž koupelny v neutrálních barvách. Klasikou je bílá symbolizující čistotu, jednoduchost a eleganci. Sluší nejen stěnám, ale také keramice, nábytku a doplňkům. Přestože někomu může připadat až příliš sterilní, má jednu obrovskou výhodu – dá se kombinovat s jakoukoliv barvou či materiálem a nabízí tak nepřeberné možnosti, jak ji zařídit a oživit. Nechcete se spokojit s čistě bílou? Vsaďte na krémovou nebo světle béžovou.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Bílá může mnohým lidem připadat nudná a sterilní, o to větší možnosti pro doplňky, dekorace a jejich kombinace nabízíFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Šedá nesedne každému

Skvělou volbou je i šedá, například v podobě betonové stěrky. Na někoho ovšem může působit skleslým a smutným dojmem, volte ji tedy jen v případě, že se vám skutečně líbí a nevyvolává ve vás žádné nepříjemné pocity. Sama o sobě může způsobovat beznaděj, proto je dobré ji sladit s jednou až se třemi veselejšími barvami. Hodí se k ní hlavně žlutá a růžová, fantazii se ovšem meze nekladou.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Šedá je velice moderní, ne na každého ovšem působí dobře. Proto je její použití nutné předem dobře zvážitFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Nepodceňte typ nátěru

Důležité je vybrat i vhodný typ barvy. Sáhněte po těch do vlhkých prostorů, přičemž do koupelen jsou ideální paropropustné nátěry. A protože tu často hrozí tvorba plísní, poohlédněte se po barvách, které jsou doplněné fungicidními látkami, které pomáhají předcházet jejich vzniku. Anebo vyzkoušíte koupelnové tapety?

Načítám