Hlavní obsah

Kontryhel: Nejlepší bylinný přítel ženy, pomáhá při PMS, v těhotenství i přechodu

Foto: Bankiras, Shutterstock.com

Foto: Bankiras, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálev lehce nahořklé peprné chuti a zlatavé barvy by měl být znám každé ženě. Popíjení čaje z kontryhelu má totiž blahodárný vliv na ženské orgány a celkové zdraví. A platí to v každém věku. Proč byste ho měly mít doma i vy?

Článek

Kdyby každá žena pravidelně popíjela kontryhelový čaj, nemuselo by prý dojít až ke dvěma třetinám ženských operací… Takhle významné účinky přisuzují této bylině někteří léčitelé. Ačkoli je lepší vzít takové tvrzení s nadsázkou, pravda je, že pití kontryhelu obecného (Alchemilla vulgaris) má na ženské tělo opravdu mimořádné účinky. Přečtěte si, s čím vám může pomoci.

Kontryhel: složení a účinné látky

V kontryhelové nati se nachází hotový koktejl cenných látek. V první řadě jsou to třísloviny, které mají skvělé protizánětlivé, antibakteriální a stahující účinky. Přispívají k rychlejšímu hojení ran a zároveň tlumí bolest. Dále se v bylince vyskytují cenné silice, flavonoidy, fytosteroly a fytohormony, tedy rostlinné hormony s výborným vlivem na hormonální procesy v ženském těle.

Pomůže s bolestivou menstruací a cystami

Kontryhelový čaj můžete pít jako prevenci i léčbu při celé řadě obtíží. Jestli vás trápí silná nebo bolestivá menstruace, popíjejte ho už několik dní před očekávaným začátkem a pak po celou dobu trvání periody. Hodí se i při nepravidelném cyklu – kontryhel napomáhá dostat menstruaci do správného rytmu. Vhodný je i na problémy s cystami na vaječnících nebo s děložními myomy. Obecně se pak doporučuje pít ho po většině gynekologických operací.

Foto: Corri Seizinger, Shutterstock.com

Kontryhel poznáte snadno: má zajímavé několikahranné listy, které jsou na okrajích zubaté.Foto: Corri Seizinger, Shutterstock.com

Pro snazší klimakterium i hubnutí

Spektrum účinků kontryhelu je ovšem širší, než se zdá. Díky solidnímu obsahu rostlinných hormonů má tato bylinka skvělý vliv na svalovou hmotu. Pomáhá ji zpevňovat a udržovat, proto je velmi vhodným doplňkem při hubnutí. Hodí se pochopitelně i v přechodu, neboť právě v tomto období svalové tkáně ubývá na úkor tuku. V klimakteriu je bylina blahodárná také díky zmíněným účinkům na hormonální procesy v těle.

Kontryhel v těhotenství: od početí do porodu

Dobrým pomocníkem je kontryhel i v období od plánování početí až po porod a šestinedělí. Ne nadarmo o něm léčitelky a kořenářky mluvily jako o bylince s mateřským posláním. Pomáhá při pokusech o početí – v této době by se měl v rámci cyklu užívat vždy do ovulace. Během těhotenství se doporučuje ženám s rizikem potratu, v tomto případě je ideální začít čaj užívat po třetím měsíci. Po porodu pomáhá s hojením ran a s celkově rychlejší rekonvalescencí v šestinedělí.

Foto: PH888, Shutterstock.com

Kontryhel pomáhá nastávajícím maminkám po celou dobu těhotenství i po porodu.Foto: PH888, Shutterstock.com

I kontryhel má nežádoucí účinky

Bylinka je sice blahodárná, ale jsou situace, kdy je lepší se jí vyhnout. Kvůli vlivu kontryhelu na krev se nedoporučuje před plánovaným chirurgickým zákrokem. Příliš vhodný není také při endometrióze, prokrvuje totiž sliznice, což je v tomto případě nežádoucí. Vyloučit by ho měli i lidé trpící chudokrevností nebo poruchami srážlivosti krve, znesnadňuje totiž vstřebávání železa.

Jak uvařit a pít kontryhelový čaj

Na kontryhelový čaj se používá nať. Bylinka se dá ovšem sbírat jen od května do září, takže jestli jste to letos nestihly, pořiďte si už sušenou bylinku. Vyberte si sypaný čaj od kvalitního výrobce: když si budete dávat svařenou drť z čajových sáčků, dočkáte se výrazně slabších účinků. Jako prevence se doporučuje pít jeden šálek kontryhelového čaje denně, pro hubnutí je pak nejlepší dát si ho ráno nalačno. Při problémech popíjejte během dne dva až tři šálky.

Reklama

Načítám