Hlavní obsah

Bylinná napářka: Urychluje porod a normalizuje menstruaci

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Už jste slyšeli o vaginální napářce? Možná ji vnímáte jako novinku, ale ve skutečnosti ji znaly už naše praprababičky, které mnohdy rodívaly takzvaně nad parou. A dnes benefity této starobylé ženské procedury využívají i některé porodnice.

Článek

Vaginální napářka je teplá pára z bylinného odvaru, jejíž účinné látky se vstřebají sliznicí intimních partií – zkrátka si sednete bez kalhotek nad hrnec s převařenými bylinami. Přírodní národy ji využívají k prevenci gynekologických potíží tisíce let a u nás o ní mluví lékařské knihy od středověku.

Dnes je metoda běžná v mnoha českých porodnicích, například v Jihlavě, Vyškově, Frýdku-Místku, Krnově, Ostravě či v Pardubicích. „Napářku využívám, když žena přijde s odteklou plodovou vodou a bez kontrakcí, při slabých i velmi silných kontrakcích a pro uvolnění pevných porodních cest. Z mé zkušenosti zkracuje porod o několik hodin,“ říká porodní asistentka Anna Fančovičová. Co všechno napářka dokáže?

Mírní menstruační bolesti a léčí zácpu

Za využíváním napářky v porodnicích stojí z velké části dula Monika Valová, která ji už pár let šíří mezi české ženy: „Objevila jsem ji díky porodním bábám z Mexika. V češtině informace na internetu nebyly, tak jsem ji začala zkoušet. Zbavila mě migrén i bolestí při menstruaci a z krve zmizely sraženiny.“ Tmavé sraženiny jsou totiž zbytky z předešlých měsíčků. „Nedočištěná děloha se s další menstruací více zanáší. Musí provést více stahů, aby vytlačila zbytky ven, a následkem je bolest. Když se podpoří dočištění, děloha se nezanáší a odchází jen čerstvá krev se sliznicí hlenovité struktury,“ vysvětluje dula. Prohřátí také účinně pomáhá proti zácpě, a to nejen těhotným!

Urychlí porod a usnadní šestinedělí

V těhotenství je tato procedura nevhodná, ale po ukončeném 38. týdnu je to přesně naopak: uvolní fyzické i psychické napětí, odplaví stresové hormony, a navíc se tak lze vyhnout nástřihu a poranění. „Napářku doporučujeme při přípravě na porod i během něj. Když porod začíná, žena se tím odreaguje a uvolní. Kontrakce se rychleji rozběhnou a změkčí se hráz. Ženy, které jsem napařovala, neměly žádné nebo jen minimální poranění,“ říká Romana Daňhelová, staniční sestra na porodním sále Nemocnice Jihlava. V šestinedělí podporuje čištění porodních cest a zatahování dělohy, začněte s ní ale až po zhojení stehů.

Pomáhá i v přechodu

Metoda má mnohem víc možností: existují bylinné směsi zaměřené na hojení po potratu, na podporu plodnosti či zmírnění bouřlivých změn v přechodu. Obsahují oregano, rozmarýn, jitrocel, kontryhel, levanduli, tymián...

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Výhody bylinkové napářky mohou ženy užívat celý životFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak na bylinnou napářku

Odvar připravíte jednoduše. 28 gramů sušených bylin vařte 10 minut pod pokličkou ve dvou litrech vody a pak nechte chvíli stydnout. Ideální teplota se různí podle způsobu napařování. Je-li to na sedátku s otvorem, pod které se dává 10l hrnec, hlídejte teplotu okolo 60 °C. S napařovací stoličkou, pod niž se vkládá cca 4l hrnec, můžete začít hned.

Jde to ovšem i bez speciálních pomůcek: přistrčte k sobě dvě židle a nechte mezi nimi mezeru cca 10 cm. Hrnec s odvarem položte mezi ně na zem. Lehce se rozkročte a sedněte si každou nohou na jednu židli (opatrně testujte teplotu páry). Pak se zakryjte dekou, ať pára neuniká, a nechte působit 20 až 30 minut. Hrnec lze postavit i do WC mísy a pak si normálně sednout na prkýnko.

Jak často se napařovat

Jako prevence potíží stačí napářka jednou před menstruací a jednou po ní. Při bolestech či nepravidelnostech si ji dopřejte 2–3krát v týdnu před očekávanými měsíčky a jednou po skončení. Opakujte, dokud nepocítíte zlepšení. Při gynekologických obtížích, jako je třeba endometrióza nebo chronický zánět, může být napářka přínosná, ale nevynahradí léky či chirurgický zákrok – raději se o použití poraďte s gynekologem.

Kdy není metoda vhodná

Bylinná napářka je sice prospěšná, nicméně i zde jsou určitá omezení. Vyhněte se jí, pokud máte křečové žíly v intimní oblasti, nitroděložní tělísko nebo rozběhlou kvasinkovou infekci. Dále není vhodná během menstruace a v těhotenství do ukončeného 38. týdne!

Znáte nejúčinnější „ženské“ bylinky? Zabírají na potíže při menstruaci, přechodu i s otěhotněním!

Reklama

Související témata:

Načítám