Hlavní obsah

Byt maminky se dvěma dcerami. Kouzelné dámské království!

Foto: Tereza Melicharová

Foto: Tereza Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po rekonstrukci svého panelákového bytu toužila paní Leona už dlouho, a konečně se povedla. Funkční prvky byly zachovány, celková atmosféra se ale změnila. Ona i její dvě dcery jsou z nového bydlení nadšené.

Článek

V klasickém panelákovém bytě s dispozicí 3+kk žila paní Leona s manželem a dvěma dcerami 11 let. Vždy v něm dělali jen dočasné úpravy, zejména v závislosti na věku a potřebách dětí. Paní Leona ale dlouho snila o tom, že byt zrekonstruuje výrazněji a přesně podle svých představ.

Správná konstelace

Když se po rozvodu sešlo vše potřebné – vnitřní síla, dostatečná finanční rezerva i kamarádka Iva Černá, která se rozhodla opustit své dosavadní zaměstnání a začít se naplno věnovat interiérovému designu –, bylo jasno. Dámy se pustily do plánování a postupně do rekonstrukce interiéru.

Byt je velký 79 metrů čtverečních a paní majitelka si přála zachovat v něm některé původní prvky, které byly stále funkční. A také nechtěla bourat, využít se měl daný prostor. Propojit stávající prvky s novým konceptem nebylo podle designérčiných slov úplně snadné, potýkala se i s relativně nízkým rozpočtem, ale vše se povedlo, a to i díky otevřenému a vstřícnému přístupu majitelky a jejích dcer.

Foto: Tereza Melicharová

Kuchyňská linka byla funkční a zachovalá. Březová dýhovaná dvířka renovovaly a doplnily skříňkami s dvířky v lakovaném matném povrchu (IKEA). Úchytky vyměnily za černé v industriálním styluFoto: Tereza Melicharová

Sehnat stejnou podlahu

„Například laminátové podlahy v hlavní obytné místnosti a ložnici byly kvalitní a neporušené, stejně tak kuchyň a vestavná skříň v ložnici, kde se měnila jen dvířka. Naopak zcela nefunkční byl dětský pokoj se starým kobercem,“ vypočítává Iva Černá.

S notnou dávkou štěstí se designérce po deseti letech od původní pokládky podařilo sehnat podlahu v naprosto stejném dekoru (dub), takže ji nyní položily i do dětského pokoje a předsíně a celý interiér tak sjednotily. V kuchyni zrenovovaly původní březová dýhovaná dvířka a doplnily je skříňkami s dvířky v lakovaném matném povrchu. A protože si paní Leona přála vnést do interiéru i nějaké industriální prvky, vyměnily na nich úchytky za černé a přidaly novou kuchyňskou baterii, obojí v industriálním stylu.

Foto: Tereza Melicharová

V obývací části a ložnici byla už před rekonstrukcí laminátová podlaha ve vysoké kvalitě. Povedlo se sehnat tu stejnou a položily ji v celém bytě (Balterio Magnitude, dekor dub)Foto: Tereza Melicharová

Mít soukromí, ale být si nablízku

Základem pro dětský pokoj měla být na přání obou dcer (11 a 13 let) zelená barva. A ačkoli má místnost jen necelých 13 metrů čtverečních, povedlo se ji díky důmyslnému uspořádání nábytku vyrobeného na míru opticky zvětšit a provzdušnit. Dívky jsou nadšené, že tu má každá svůj soukromý koutek, a přesto jsou si nablízku. Využito bylo všech úložných možností a školačkám může nyní pokoj sloužit dlouhou dobu.

„V rámci rozpočtu jsem pracovala s prvky navrženými na míru tam, kde byla lepší využitelnost prostoru nebo designový záměr, a kombinovala je s modulovými prvky z klasického nábytkového obchodu,“ dodává designérka.

Foto: Tereza Melicharová

Základní barvou dětského pokojíčku měla být na přání obou slečen zelená. Markýzy nad postelemi jsou vyrobené podle návrhu Ivy ČernéFoto: Tereza Melicharová

Neutrální základ a spousta dekorací

Ostatní místnosti zůstaly spíše neutrální, jsou ale oživené milými dekoracemi, třeba v pastelově růžové barvě, a také množstvím obrazů, na které si paní Leona potrpí. „Všechny obrazy jsou z mé sbírky. Mám velmi ráda umění, filmy a knihy. Ale to, jak je vše uspořádáno, bylo v rukou designérky,“ říká k tomu.

Interiér se realizoval postupně, nejdříve dětský pokoj, ložnicepředsíň, další rok obývací pokoj s kuchyní. Na svou slávu ještě čeká koupelna, kterou by paní Leona chtěla také modernizovat a oživit. Už teď ví, že do toho opět půjde s designérkou Ivou Černou.

„Jen tak mi to celé dá smysl a kruh se uzavře. Rekonstrukce navíc probíhala ve znamení pohody a moc jsme se u toho nasmály. A musím přiznat, že teď se do bytu vracím mnohem raději než dříve. Už v chodbě na mě vždy dýchne jeho atmosféra a jsem moc šťastná,“ zakončuje spokojená majitelka.

Vizitka designérky

Ivu Černou bavil interiérový design už od studentských let, původně se ale věnovala jiným profesím a brala ho jen jako koníčka. V roce 2016 však úspěšně dokončila studia interiérového designu a od roku 2018 se mu věnuje naplno. Jejím cílem je vytvářet domovy, ve kterých se žije. „Designové stránky přináší mnoho krásných fotografií, ale já chci, aby ten váš interiér byl o vás a pro vás,“ říká. Více na www.interieriva.cz.

Načítám