Hlavní obsah

Dům, kde je na míru nábytek i zahrada

Foto: Gebas Atelier

Foto: Gebas Atelier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Slavíkovi bydleli v centru Prahy, ale toužili po změně – po domě se zahradou a grilem, kde se budou scházet s dětmi a vnoučaty. Po místě, které nabídne jak krásnou a stálekvetoucí zahradu, tak i bazén. Svůj sen si splnili a vy se teď po jejich domě můžete projít.

Článek

Nedaleko Prahy, v klidné lokalitě, odkud se pohodlně dostanete do centra, stojí dvoupodlažní typový dům 5+kk, který si manželé upravili tak, aby vyhovoval nejen jejich běžnému životu, ale i chvílím, kdy je přijedou navštívit děti a vnoučata. Interiér domu si navrhli sami a veškerý nábytek je vyrobený na zakázku. Typový dům i jeho úpravy na přání majitelů jsou dílem firmy Gebas atelier architects.

Přízemí ve znamení šedé

Centrálním prostorem přízemí je obývací pokoj spojený s kuchyní. Je plný světla, protože jednu celou zeď tvoří velké okno. Dojem prostornosti, čistoty a vzdušnosti podporuje i šedá barva, která tu dominuje. Nepůsobí ale stroze nebo studeně, naopak je velmi elegantní a vypadá luxusně. Kuchyně má dispozici do písmene U a je vyrobena v bílé barvě ve vysokém lesku – k šedé se skvěle hodí. Vedle těchto barev se pěkně vyjímají i kovové detaily, jako jsou nohy židlí, madla v kuchyni a podobně.

Foto: Gebas Atelier

Kuchyň a obývací pokoj jsou spojeny a laděny do decentní šedé a bílé. Kuchyň ve tvaru U nabízí dost úložného prostoru, ale nezabírá zbytečně moc místaFoto: Gebas Atelier

Klimatizace i venkovní žaluzie

V centrální místnosti jsou i krbová kamna, která se hodí k přitápění v sychravém počasí. Celý dům je vytápěn podlahovým topením a klimatizací, která je umístěna jak v obývacím pokoji, tak i v dalších místnostech domu. Vzhledem tomu, že v domě se nachází velké množství oken, tak je majitelé opatřili venkovními žaluziemi. Díky nim je dům chráněn před teplem, které by okny procházelo dovnitř do domu.

Suchou nohou do domu

V přízemí je pracovna, kde má majitel domu velkou knihovnu, pracovní stůl a rohový gauč, na kterém odpočívá po náročném dni. Najdete tu i koupelnu se sprchovým koutem a technickou místnost, kde je pračka se sušičkou, kotel na ohřev vody a místo na úklidové prostředky. Šikovné je, že se z ní dá projít do krásné garáže, což se hodí v případě nepříznivého počasí, kdy do domu lze vstoupit „suchou nohou“. Garáží se pak dá projít na zahradu.

Prostorná šatna i koupelna

Do patra domu se vstupuje po dřevěném schodišti, na kterém je dost denního světla díky oknu – to zajistí i dostatek světla na přilehlé chodbě v patře. Z ní se vstupuje do tří místností: do hlavní ložnice a do dvou pokojů pro hosty. Všechny tři pokoje mají francouzské okno do zahrady, které zajišťuje nejen dostatek světla, ale také krásný výhled.

Foto: Gebas Atelier

Vstupní chodba má stejnou barevnost jako zbytek přízemí. Najdete v ní vstup do technické místnosti, do koupelny a dále i do centrální místnosti a pracovny Foto: Gebas Atelier

Zahrada kvete po celý rok

Chloubou paní domu je úžasná zahrada, kterou si nechala navrhnout zahradním architektem tak, aby v ní neustále něco kvetlo. Díky automatickému zavlažování se nemusí starat o zalévání. A je tu i část v ní ale i část užitková a místo pro relaxaci a odpočinek. Dominantou je i krytý bazén, který často a rády využívají i vnoučata.

Vizitka studia

Gebas atelier architects se zabývá projekty obytných, průmyslových, polyfunkčních a sportovních objektů. Zkušenosti má i s rekonstrukcemi, půdními vestavbami a podobnými projekty. Dodává typové i individuální rodinné domy včetně varianty domu na klíč, a to v architektuře pasivních nebo nízkoenergetických provedení. Více na stránkách Gebasatelier.cz.

Načítám