Hlavní obsah

Celebrity promluvily o svých zkušenostech s rasismem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rasismus se nevyhýbá ani známým tvářím. Jakmile se totiž někdo liší, část lidí daného člověka odsuzuje. A důvodem je mnohdy jen barva kůže. Tyto celebrity veřejně promluvily o rasismu, který zažily vůči sobě nebo u svých blízkých.

Článek

Přestože společnost je stále otevřenější, některé staré nešvary přetrvávají. Jde například o rasismus a negativní postoj k lidem s odlišnou barvou pleti. V online prostředí, kde se dnes odehrává velká část života, navíc nabývá na síle, protože lidé se mohou skrýt za svou anonymitu. Které celebrity se staly terčem rasistických poznámek?

Naomi Campbell (50) 

Světoznámá modelka se sice narodila ve Velké Británii, ale její původ je afroamerický. I to je důvod, proč se věnuje boji proti rasismu v módní branži. O svých zkušenostech se rozepsala v autobiografii z roku 2016. Kvůli barvě kůže se prý nemohla účastnit některých módních přehlídek. Dalším problémem pro ni byla skutečnost, že vizážisté neuměli pracovat s jinou barvou kůže než bílou a zvolit pro ni vhodný make-up a celkové líčení. A jak dnes vypadají ostatní topmodelky z 90. let?

Foto: Profimedia.cz

Urážet tuhle modelku se moc nevyplácí, pro ránu totiž nejde dalekoFoto: Profimedia.cz

Michelle Obama (56) 

V roce 2009 se stala první Afroameričankou na pozici první dámy USA a veřejné vystupování proti rasismu bylo jedním z jejích úkolů. Rasistických poznámek se ovšem nevyvarovali ani někteří vládní představitelé. V knize Můj příběh z roku 2018 se Michelle svěřila, že se o ní vyjadřovali ve stylu, že mají opici v patách a přezdívali ji gorilí obličej.

Foto: Profimedia.cz

Rasistických poznámek se dopouštějí i vládní představiteléFoto: Profimedia.cz

John Legend (41) 

I známý zpěvák a držitel několika Grammy má své nepříjemné zkušenosti pramenící z jeho barvy kůže. Incident, který se stal v roce 2017, zveřejnil na svých sociálních sítích. Když fotografové tehdy pořizovali jeho snímky na letišti, jeden z nich se zeptal, jestli se John Legend vyvinul z opic. Zpěvák prý nemohl uvěřit svým uším. (Tady bude horko! Nejvíc sexy muži ze světa i od nás)

Foto: Profimedia.cz

I usměvavý sympaťák to schytalFoto: Profimedia.cz

Meghan Markle (39) 

Manželka prince Harryho (35) má otce bělocha a matku Afroameričanku, její etnický původ je tedy míšený, a právě to je mnoha lidem trnem v oku. V roce 2020 se o tom rozpovídala v propagačním videu proti rasismus. Během let prý slyšela nespočet nadávek a nevhodných poznámek na svůj původ. Ještě horší přístup si musela vytrpět její matka. Meghan prý slyšela, jak o ní někdo mluvil jako negrovi.

Foto: Profimedia.cz

Meghan Markle se nedávno objevila v protirasistickém videuFoto: Profimedia.cz

Radek Banga (38) 

Ani čeští umělci nezůstávají z obliga. Zpěvák romského původu se s rasismem rovněž setkal na vlastní kůži. V roce 2016 kritizoval průběh Českého slavíka a to, že na druhém místě ankety skončila kapela Ortel spojovaná s extremistickou scénou. Následně mu začali lidé na Facebooku vyhrožovat. Psali například, že by měl zkusit cyklon B, což je jedovatá látka, kterou se vraždili lidé v koncentračních táborech během druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Terčem zloby se stal i hudebník BangaFoto: Profimedia.cz

Jan Bendig (26) 

Za svůj romský původ i homosexuální orientaci to schytal také další zpěvák. Ve škole si prožil hrůzu a děs, protože ho spolužáci šikanovali. Dokonce kvůli tomu musel vystřídat dvě základní školy. Poté, co se proslavil, se prý situace zlepšila, ale některé komentáře na sociálních bývají stále nechutné. (4 nejhorší reakce na urážku a křivdu: Tohle o vás vypovídají)

Foto: Profimedia.cz

Ve škole si zpěvák vytrpěl svéFoto: Profimedia.cz

Monika Leová (29) 

Nemilé zkušenosti se nevyhnuly ani modelce a moderátorce ze smíšené rodiny. Její matka je Češka a otec vietnamského původu. Přestože se narodila v Praze a celý život žije v Česku, na základní škole rasistické poznámky zažila. Bydlela totiž na malém městečku, kde kromě ní žádné vietnamské děti nebyly. Nadávky občas slýchá i dnes, ale už je neřeší. Podle ní je doba v tomhle ohledu čím dál tím lepší.

Foto: Profimedia.cz

Modelka je českou Miss Earth pro rok 2013Foto: Profimedia.cz

Ben Cristovao (33) 

Přestože má v Česku tisíce fanynek, jeho exotický původ mnohé popuzuje. Zpěvákova maminka je Češka, ale otec pochází z Angoly. Ani v současnosti není den, kdy by mu na sociálních sítích někdo nepsal ty černá opice, vrať se do Afriky apod. Nejsou to ale jen slovní útoky, ale i fyzické. V osmnácti prý zpěváka napadli skinheadi, kteří mu šlapali na hlavu. Měl kvůli nim zlomená žebra a vyražené zuby.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvákův exotický původ je mnohým trnem v okuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám