Hlavní obsah

Červená superpotravina: Proti zánětům močáku i cholesterolu

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Foto: Julia Metkalova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračné brusinky. V přírodě jich je méně než malin či borůvek, a tak pokud na ně narazíte, určitě si jich košík nasbírejte. Mají totiž spoustu benefitů pro vaše zdraví. Víte, čím vám krásné červené bobule prospějí?

Článek

Čerstvé brusinky si můžete vypěstovat, případně je koupit sušené (jen pozor, takových produktů je málo, nejčastěji se setkáte s proslazenými plody, tedy v seznamu ingrediencí najdete nějakou formu cukru), jako džus, sirup nebo ve formě doplňků stravy. Pomáhají posilovat imunitu a dokážou bojovat s bakteriemi na mnoha frontách. Díky vysokému obsahu antioxidantů se o nich mluvívá jako o superpotravinách. Pokud jde o chuť, lépe jí budou vyhovovat tzv. americké brusinky, odborně klikva velkoplodá. Jsou větší a sladší. Naše brusnice brusinka je trpčí, zdravotní účinky má ale podobné. Léčivé jsou i listy – připravují se z nich čaje.

Chrání měchýř před bakteriemi

Nejčastěji se o brusinkách hovoří v souvislosti se záněty močových cest. Látky v nich obsažené zabraňují přilnutí bakterií na sliznici měchýře, takže likvidují přímo původce zánětu, glykosid arbutin funguje navíc jako jakási dezinfekce močových cest. Brusinky pomáhají jak při akutních, tak chronických či opakovaných potížích: denně si dopřejte hrst plodů nebo pořádnou sklenici džusu. Léčbu rozhodně nepodceňujte a brusinky nasaďte včas.

„Infekce dolních močových cest může velmi snadno přejít v infekci horních močových cest, tedy v zánět ledvin, který je již mnohem závažnějších stavem, vyžadujícím delší antibiotickou léčbu, často i hospitalizaci v nemocnici,“ varuje MUDr. Yvona Pichlíková z Urologické kliniky VFN v Praze.

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Zánět močového měchýře se rád vrací. Hrst brusinek denně působí jako dobrá prevenceFoto: LarsZ, Shutterstock.com

Kartáček, pasta a brusinky

I když chutnají příjemně sladce, jsou brusinky nápomocné v prevenci zubního kazu a chrání i před parodontózou. Vytvářejí ochrannou vrstvu kolem zubů i dásní, na kterou se cizorodé látky nemají šanci uchytit a škodit. Dávejte si proto denně sklenici brusinkového džusu, v létě si pak dopřejte čerstvé plody, které jsou nejúčinnější.

Sbohem, civilizační choroby 

Pravidelná konzumace brusinek pomáhá vyzrát na cholesterol: zvyšuje hodnoty hodného HDL a snižuje hladinu obávaného LDL. Protože jsou červené bobule bohaté na antioxidanty a polyfenoly, napomáhají předcházet riziku srdečních a cévních onemocnění i některým druhům rakovinného bujení. A radostná zpráva pro ženy: díky antioxidantům i hojnému množství minerálů tlumí brusinky menstruační křeče.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vzhledem k obsahu prospěšných látek si červené bobule dávejte co nejčastějiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Céčko posílí imunitu 

Z vitaminů v brusinkách najdete nejvíce A, B a C. Céčko je dobré proti buněčnému stárnutí a především pro imunitu. Myslete na ni i v létě –  organismus trpí přechody mezi horkem a klimatizovaným prostředím, při cestování se vystavuje cizorodým mikroorganismům a kvůli narušenému stereotypu během dovolené zažívá větší stres.

„Vitamin C lidský organismus potřebuje zejména tehdy, je-li vystaven fyzickému stresu nebo virové infekci. Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je asi 60 až 100 miligramů, může být ovšem zvýšena až na jeden až dva gramy u sportovců či během pobytu v extrémních klimatických podmínkách,“ doporučuje profesor Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP v Olomouci.

Balzám pro vystresovaný žaludek

Stres, agresivní léky, alkohol nebo kouření... To vše se může podepsat na vzniku žaludečních vředů. A jsou to opět brusinky, které v žaludku snižují množství bakterie Helicobacter pylori, jež má vředy často na svědomí. Rovněž užíváte-li antibiotika nebo protizánětlivé látky, zkuste jejich negativní vliv na zažívání kompenzovat brusinkovým džusem či extraktem, kde je největší koncentrace hodnotných látek.

Elixír krásy 

Hrst brusinek si dejte s chutí, i když vám jde „jen“ o krásu a mladý vzhled. Antioxidanty pomáhají bojovat s předčasným stárnutím vlivem prostředí, céčko je zase potřebné k tvorbě a obnově kolagenu, který udržuje pleť pevnou.

Zužitkujte nejen plody 

Nezapomínejte na listy. Odvar nebo studený výluh pomáhá na urologické potíže a dokáže snižovat krevní cukr, takže je vhodný při diabetu. Při problémech s močovými cestami popíjejte čaj po celý den, ideálně mimo jídlo (kvůli lepšímu vstřebávání), intenzivní kúru ale nedržte déle než týden. Do odvaru přidejte heřmánek a šípky, které účinky brusinek násobí, v jídle podobně působí rebarbora: když do reveňového koláče přidáte pár brusinek, podpoříte zdraví celé rodiny.

Máte rádi brusinky? Využíváte jejich léčivé vlastnosti?

Načítám