Hlavní obsah

Kam v Česku za vinařskými tradicemi, folklorem i burčákem

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zůstali jste letošní prázdninovou sezonu v Česku a hradů, zámků a koupališť už začínáte mít dost? Zkuste vyrazit za lahodným vínem, svěžím burčákem a zejména bohatým folklorem, který nabízí nejen jižní Morava.

Článek

V Česku má své místo nejen kultura pití vína, ale i folklor a tradice, které ho provázejí. Mnohé z toho si můžete užít už teď. Ochutnejte první doušky letošního burčáku, oceněné tuzemské šampiony nebo poznejte méně známé tradice, jako je třeba zarážení hory.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Zarážení hory

Pro mnohé milovníky vína začíná ta pravá sezona právě s prvním burčákem, vinobraním či v listopadu mladým vínem, ale vinaři mají plné ruce práce celý rok. Přiostřuje se v polovině srpna, kdy hrozny začínají naplno dozrávat a do vinic kvůli jejich ochraně platí přísný zákaz vstupu.

K připomenutí toho slouží tradice zvaná zarážení hory, která má v mnoha jihomoravských obcích jedinečnou folklorní podobu. Místní na slavnost vynesou honosné kroje, nechybí muzika, veselé scénky a například také nazdobená májka. 29. srpna můžete podobnou akci zažít v jihomoravských Hustopečích. Za podobnou událostí si můžete zajet i 5. a 6. září o pár kilometrů dál do Vrbice, k poslechu i tanci zahraje cimbálová muzika.

Foto: Profimedia.cz

Stavění májky je po celé Evropě od nepaměti spojováno se slavnostmi plodnostiFoto: Profimedia.cz

Od sklípku ke sklípku

Než vinaři sklidí letošní hrozny, nabízejí k ochutnání víno z předchozích ročníků. Turisticky vyhledávané se v posledních letech staly slavnosti otevřených sklepů, kdy si můžete užít nejen vycházku od jednoho sklípku k druhému, ale také ochutnávat, jak se komu která odrůda vyvedla.

Na den otevřených sklepů zvou například 22. srpna Mutěnice na Hodonínsku, o týden později můžete zamířit o kousek dál do Čejkovic, kde můžete ochutnat produkci třicítky místních vinařství.

Za otevřenými sklepy ale nemusíte jen na jižní Moravu, 29. srpna zvou i vinaři z Českého středohoří do Velkých Žernosek.

Foto: vinozcejkovic.cz

V Čejkovicích slavnosti probíhají přímo v prostorách zámkuFoto: vinozcejkovic.cz

Burčákové slavnosti

Velké oblibě se v Česku těší burčák, za ním můžete vyrazit především během zářijových víkendů. Tradiční velké slavnosti ve Znojmě nebo Mikulově letos kvůli koronaviru nebudou, za burčákem ale můžete zamířit na komornější akce nebo do menších obcí.

Při burčáku a cimbálovce můžete 4. a 5. září posedět ve Valtickém podzemí. Pokud si chcete dát i trochu do těla, Modré Hory u Břeclavi zvou 5. září na akci pro turisty i cyklisty s názvem Krajem vína. Vedle svěžího vinného moštu si vychutnáte i putování mezi obcemi Velké Pavlovice, Bořetice, Němčičky, Kobylí a Vrbice.

12. září si v Lednici užijete oslavy vína, burčáku a dýní, které zaujme i malé návštěvníky, ve Strážnici nebudou o stejném víkendu chybět kroje a folklorní vystoupení.

Burčák ochutnáte i v českých městech, například v Ústí nad Labem (4. 9.), v pražském Trojském zámečku (12. 9.) nebo na zámku Kuks (12. 9.).

Foto: wineofczechrepublic.cz

Za vínem a burčákem nemusíte jen na Moravu, v Praze má tradici burčáková slavnost v Trojském zámečkuFoto: wineofczechrepublic.cz

Hody

Chcete-li ochutnat dobré jídlo, hojně vína a pálenek, zatančit si nebo zazpívat u cimbálu a pokochat se tradičními kroji, nenechte si ujít hody – slavnost připomínající posvěcení kostela. Krojovaná chasa k nim zve například od 4. do 6. září do Miroslavi v okrese Znojmo nebo 13. až 15. září do Velkých Bílovic u Břeclavi.

Foto: wineofczechrepublic.cz

Velké Bílovice jsou u nás největší vinařskou obcí, krojované slavnosti jsou zde velkolepou podívanou Foto: wineofczechrepublic.cz

Výstava vín

Chcete na vlastní oči spatřit stovky vín a mít možnost z každého ochutnat? Přesně to nabízí různé regionální soutěže a košty vín. Zaplatíte vstupné, dostanete skleničku a katalog, a pak už je jen na vaší chuti a výdrži, kolik toho zvládnete degustovat. Narazit tu můžete na omedajlované šampiony, ale i málo známé odrůdy.

4. září vám takový zážitek zprostředkuje akce Znojemský košt. Do Mikulova na zámek zamiřte 11. až 13. září na národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti.

Foto: vinarimikulovska.cz

Na Znojemském koštu ochutnáte vína ze znojemské vinařské podoblasti, ale i od spřátelených rakouských vinařůFoto: vinarimikulovska.cz

Reklama

Načítám