Hlavní obsah

Skvělý mazlíček? Orientální kočka je ideální společník!

Foto: Petr Malyshev; Shutterstock.com

Foto: Petr Malyshev; Shutterstock.com

Reklama

Kočky žijí s lidmi už více než 6000 let. I když jim v průběhu věků přisuzovali různé role, od čarodějnic až po posvátné bytosti, v dnešní době jsou zvlášť ve městech právoplatnými členy rodiny. Siamské a orientální kočky patří mezi nejoblíbenější.

Článek

Siamské a orientální kočky tvoří podle řazení největší evropské organizace chovatelů koček (Fédération Internationale Féline – FIFe) čtvrtou skupinu plemen koček domácích. Kromě siamských, krátkosrstých a dlouhosrstých orientálních koček k nim patří i méně známá plemena, jako jsou Peterbald, Balinéska či Seychelská kočka. Orientálky, jak se jim zkráceně říká, se od siamských liší v podstatě jen barvou srsti a očí. Vedle britských koček se řadí mezi chovatelsky nejrozšířenější krátkosrstá plemena na světě.

Královny z Dálného východu

Prapředci dnešních siamek a orientálek pocházejí z Dálného východu, pravděpodobně z tehdejšího Siamu, dnešního Thajska. Tam se nazývaly Královské kočky. Skutečně žily v palácích, lidé je považovali za svaté a věřili, že přinášejí štěstí. V klášterech je chovali také buddhističtí mniši. Původní předky tedy měly dnešní siamské a orientální kočky společné, nicméně orientálky se dnes považují za uměle vytvořené plemeno. Vzniklo ve Velké Británii v padesátých letech minulého století křížením siamek s kočkami domácími.

Foto: Ivonne Wierink; Shutterstock.com

Královské kočky jsou elegantní a ušlechtiléFoto: Ivonne Wierink; Shutterstock.com

Jsou mazlivé a komunikativní

Zatímco první představitelky plemena dovezené do Británie byly značně robustní, moderní siamky a orientálky jsou takové kočičí baletky: středně velké, velmi štíhlé, pružné, s dlouhýma nohama, svalnaté a přitom elegantní. Mají jemné, krátké, hedvábné chlupy těsně přiléhající k tělu. Na první pohled upoutají modrýma (siamky) či zelenýma (orientálky) očima a díky široké paletě barev srsti si můžete vybrat variantu blízkou svému srdci.

V průběhu let se zásluhou šlechtění také velmi změnila jejich povaha. Dnes jsou považována za inteligentní, komunikativní a také aktivní společenská zvířata, která se velmi ráda mazlí a jsou „na své rodině“ přímo závislá.

Foto: Elena Masyutkina; Shutterstock.com

Roztomilá a mazlivá zvířátkaFoto: Elena Masyutkina; Shutterstock.com

S orientální kočkou je velká zábava

Orientálky a siamky sice vypadají křehce, jsou však velmi temperamentní a zvídavé. Jejich povaha se tak trochu podobá psí; velmi rády si hrají, mnohé s chutí aportují, jsou nebojácné, a někteří chovatelé je dokonce berou na vodítku ven, třeba do parku. Jsou velmi pohyblivé, mají neobyčejnou schopnost skákat a vylézt i na ta nejméně přístupná místa. Pravděpodobně se tedy budete muset smířit s tím, že si z vašeho bytu udělají hřiště.

Veškeré vylomeniny však oplácejí tím, že své páníčky neskonale milují. Jsou nesmírně vnímavé a kombinací veselého temperamentu a mazlivosti si vás lehce omotají kolem prstu. Péče o ně není náročná, srst prakticky nepotřebuje žádnou údržbu. Právě kvůli krátké srsti bez podsady je v našich klimatických podmínkách nelze chovat celoročně venku.

Hodí se do každé rodiny

A pokud jste často mimo domov, pořiďte si orientálek víc, nebo jim obstarejte psího kamaráda, jelikož nemají rády samotu. Odrazuje vás soužití se zvířaty kvůli úklidu? Podívejte se na triky, jak zatočit s psími chlupy a kočičím zápachem. Siamské a orientální kočky měly kdysi pověst nepříliš přátelských tvorů, opak je ale pravda. Svou elegancí, povahou a inteligencí si získaly srdce mnoha chovatelů. Když připočteme, že nejsou náročné na péči, hodí se do jakékoli rodiny.

Reklama

Související témata:

Načítám