Hlavní obsah

Chcete snížit riziko alzheimera? Hrajte karty!

Foto: Basilico Studio Stock, Shutterstock.com

Foto: Basilico Studio Stock, Shutterstock.com

Reklama

Američtí vědci zjistili, že když hrajete karty, čtete, píšete dopisy nebo luštíte křížovky, aktivujete mozek a lze tak oddálit riziko nástupu Alzheimerovy choroby až o pět let. A začít můžete kdykoliv!

Článek

Alzheimerova demence je závažné onemocnění postihující nervový systém. Vede k postupnému rozpadu osobnosti a zbavuje nemocné soběstačnosti. Pacientů každoročně přibývá, jedním z možných důvodů je podle vědců dlouhověkost.

Ukazuje se ale, že nikdy není pozdě začít se věnovat levným a dostupným činnostem, které mohou riziko Alzheimerovy choroby eliminovat. Vyplývá to z výsledků výzkumu vědců z Rushovy univerzity v Chicagu: podle nich může posilování mozku nástup demence oddálit, i když s kýženými aktivitami začnete třeba až v 80 letech.

Jak studie probíhala

Studie vyšla letos v on-line magazínu Neurology vydávaného Americkou neurologickou akademií. Vědci sedm let pozorovali téměř 2 000 osmdesátníků, kteří na počátku projektu neměli demenci, což bylo každoročně prověřováno řadou kognitivních testů. Zkoumání spočívalo v hodnocení účasti na sedmi aktivitách. Respondenti odpovídali na otázky typu: Jak často jste v uplynulém roce četli knihy, hráli stolní hry (dáma) či karty anebo luštili křížovky? Dostávali také dotazy týkající se kognitivních aktivit v dětství, dospělosti a stáří.

Jak se počítaly výsledky

Badatelé pak odpovědi hodnotili podle pětibodové stupnice: skóre „jedna“ jako „jednou za rok nebo méně“ a „pět“ jako „každý nebo téměř každý den“. Lidé ve skupině s vysokou kognitivní aktivitou dosáhli v průměru čísla 4, což znamenalo, že se hře a luštění věnovali několikrát v týdnu, osoby s průměrnou hodnotou 2 měli nízkou kognitivní aktivitu, tedy mozek žádoucím způsobem posilovali jen párkrát do roka.

Foto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Stolní hry mohou podle výsledků nového výzkumu riziko alzheimera oddálit až o pět letFoto: Ingo Bartussek, Shutterstock.com

Jakou roli hraje posilování mozku

Během trvání studie byla zhruba 460 lidem s průměrným věkem 89 let diagnostikována Alzheimerova demence. U jedinců s nejvyšší úrovní mentální aktivity se ale v průměru vyvinula až ve věku 94 let, u těch s nejnižší kognitivní aktivitou se objevila o pět let dříve, tedy v 89 letech. Výsledky byly podobné, i poté co vědci zohlednili další faktory, které mohou riziko nástupu alzheimera zvýšit, jako je úroveň vzdělání a pohlaví.

O kolik let mohou hry alzheimera oddálit

Z toho vyplývá, že ti, kdo se věnují aktivitám stimulujícím mozek, mohou oddálit věk, v němž se u nich vyvine Alzheimerova choroba. Důležitým poznatkem je i to, že ani vzdělání, ani mozkové aktivity v mládí nebyly spojeny s věkem, v němž se u daného jedince alzheimer vyvinul. To naznačuje, že to, kdy se u člověka objeví tato demence, souvisí především s aktivitami, jimž se věnuje později v životě.

„Pokud zapojíte rodinu, spojíte příjemné s užitečným. Prarodiče jistě ocení, když při pravidelném setkávání s nimi budete hrát karty nebo jiné hry, které pomohou zvýšit kognitivní aktivitu, a vám to dozajisté také prospěje,“ říká Iva Coelho, koordinátorka projektu Alice Help, který pomáhá lidem s demencí.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Spojte příjemné s užitečným a zahrajte si s rodiči a prarodiči kartyFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Nejen karty, ale i strava a pohyb

Podle docentky Ivy Holmerové, ředitelky Gerontologického centra v Praze, ale není kognitivní trénink všespásný: „Aby byla preventivní opatření opravdu účinná, je zapotřebí dbát také na vhodné složení jídelníčku s dostatkem vitaminů a antioxidantů, dostatek pohybu, dobrou náladu, pestré činnosti a kontakt s lidmi.“ A dodává, že se také ukazuje, jak důležitá je v prevenci demence role zraku a sluchu: „V době, kdy máme moderní kompenzační pomůcky, bychom ani na to neměli zapomínat.“ Takže také dohlédněte, aby měla babička správné brýle i naslouchátko.

Reklama

Načítám