Hlavní obsah

Utečte alzheimerovi z lopaty: Které faktory můžete ovlivnit?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Alzheimerova nemoc vás připraví o paměť, schopnost hýbat se a nakonec i polykat. Příčiny vzniku dosud nejsou zcela jasné. Ví se ale, které rizikové faktory mohou rozvoj choroby podporovat. Dá se s nimi něco dělat?

Článek

„Ten Němec, který schovává věci“ nebo „rakovina paměti“. Obojí označuje jednu z forem demence známou jako Alzheimerova nemoc. Ta oslabuje pokles poznávacích funkcí mozku, jako je myšlení, paměť a úsudek.

Které rizikové faktory můžete změnit?

Alzheimer se začíná projevovat zhoršením krátkodobé paměti, pokračuje problémy s vyjadřováním a rozhodováním. Nemocný nedokončuje myšlenky, je zmatený, postupně dochází k celkové změně osobnosti a postižený se o sebe nedokáže postarat. Proč nemoc vzniká, zatím vědci nevědí, znají ale rizikové faktory. Které se dají ovlivnit?

1. Osamělost

Osamělost a sociální izolace souvisejí s úzkostmi, které se mohou rozvinout v depresi. A ta souvisí s alzheimerem hned v několika ohledech: může být rizikovým faktorem, časným příznakem, nebo obojím. Udržujte proto kontakty s blízkými a neuzavírejte se do sebe – spojíte tak příjemné s užitečným.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Udržujte vztahy s blízkými. Deprese a sociální izolace riziko nemoci zvyšujíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Nevhodná strava

Biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová upozorňuje, že ačkoliv na Alzheimerovu nemoc dosud neexistuje lék a není známa její příčina, stále častěji se v různých vědeckých studiích ukazuje, jakou moc může mít celková změna životního stylu. Ta zahrnuje zdravý jídelníček se spoustou zeleniny a ovoce, dostatek pohybu a kvalitního spánku a celkovou práci na duševním zdraví.

„Zdravá strava může vést ke zlepšení hyperglykemie, snížení systémového zánětu, ke zdravé hmotnosti, ale i k ozdravění stavu cév,“ vysvětluje. Správný jídelníček tak významně snižuje rizikové faktory, které hrají v rozvoji alzheimera velkou roli.

3. Alkohol a kouření

Alkohol způsobuje odumírání mozkových buněk a mozek je tak náchylnější k poškození Alzheimerovou demencí. Bezpečnou dávku alkoholu doporučit nelze, za zdravotně přípustnou jsou pro muže považovány dvě sklenky a pro ženy jedna denně. Někomu však škodí i nízké dávky alkoholu. Další kapitolou je kouření, které zvyšuje nejen riziko onemocnění srdce, ale i mozku.

4. Úrazy hlavy

Těžká nebo opakovaná zranění hlavy mohou riziko rozvoje alzheimera také zvýšit. Buďte na sebe opatrní, neriskujte a při sportech, při nichž to lze, chraňte hlavu helmou.

5. Duševní pasivita

Lidé, kteří mozek využívají aktivně (čtou, píšou, luští, malují, řeší hlavolamy, skládají puzzle nebo se věnují on-line kognitivnímu tréninku), jsou proti nemoci odolnější. A to se vyplácí i v případě, že alzheimer nakonec přece jen nastoupí. „Budují si totiž takzvanou kognitivní rezervu. Pokud nemoc propukne, mohou díky tomu určitou dobu degenerativní proces kompenzovat,“ vysvětluje profesor Aleš Bartoš z 3. LF UK.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Alzheimer nemocného připraví o paměť, schopnost pohybovat se a nakonec i polykatFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Které rizikové faktory změnit nemůžete?

Odborníci potvrzují, že faktory související s životním stylem se ovlivnit dají. U jiných to však není možné. Souvisejí totiž s přirozeností a člověku byly dány do vínku již při narození.

1. Věk

Alzheimer není normální součástí stárnutí. Je ale pravda, že s vyšším věkem roste riziko propuknutí: většinou se objevuje u jedinců starších 65 let.

2. Pohlaví

Stále není zcela jasné proč, ale u žen je riziko rozvoje alzheimera vyšší než u mužů. Důvodem může být skutečnost, že průměrně žijí déle než muži a že se jim během stárnutí mění hladiny hormonu estrogenu.

3. Genetika

Roli genů vědci také ještě úplně nerozumějí. Ví se ale, že choroba se dědí jen asi ve 2–5 procentech případů. Odborníci také identifikovali tři genetické mutace, které alzheimera přímo spouštějí. U lidí, kteří jednu z nich mají, se může nemoc vyvinout již před 65. rokem. Má-li mutaci rodič, existuje u dítěte až 50procentní šance, že se nemoc vyvine také.

Reklama

Načítám