Hlavní obsah

Ideální čas na hubnutí? Podzim! Začněte s naší sezonní dietou

Foto: ATeam, Shutterstock.com

Foto: ATeam, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete shodit deset kilo a více? A posléze postavu pěkně zformovat? Nejlepším obdobím, kdy se svou proměnou můžete začít, je podzim. Prozradíme vám proč a pomůžeme vám začít! Máme pro vás tip na podzimní redukční jídelníček.

Článek

Každý rok se před létem můžete zbláznit, abyste si rychle vypracovaly postavu do plavek! Párkrát se vám sice povedlo ztratit nějaký ten centimetr, ale stoprocentně spokojené jste nikdy nebyly.

Konec jara a začátek léta je totiž tím nejhorším obdobím na začátek hubnutí – z nedostatku času se uchylujete k přísným nárazovým dietám, které jsou jasným příslibem jojo efektu. Děláte chybu: nejlepší doba pro nový počátek je právě teď. Když se do proměny pustíte v průběhu podzimu, uděláte nepochybně první správný krok!

Máte na to celých 9 měsíců

Kdyby vám tak někdo tři týdny před dovolenou, kdy si v panice prohlížíte svoje tělo v plavkách, řekl: „Dám ti několik měsíců navíc. Změň to!“ To by bylo radosti. Teď ale ty měsíce navíc skutečně máte!

Můžete tedy začít pomalu, malými změnami, žádná terapie šokem. Klidně v prvních týdnech jen zařaďte nově cvičení a učte se pravidelné stravě. Postupně se zaměřujte na to, co jíte, a začněte dávat přednost přirozeným čerstvým potravinám. Následně si spočítejte svůj kalorický příjem a snažte se ho oproti výdeji mírně snižovat.

Foto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Pokud se zatím stydíte sportovat před lidmi, klidně začněte jednoduchými cvičeními podle videí domaFoto: ALPA PROD, Shutterstock.com

Cvičte venku i vevnitř

Není už takové vedro, aby většina fitcenter měla problémy s klimatizací a odvětráváním, jak tomu bývá v létě. Zároveň ale venku není zas taková zima, abyste si nemohli jít odpoledne na půl hodinky nebo hodinku zaběhat.

„Ten pravý prožitek pro váš unavený mozek zažijete především právě venku. Ať již při intenzivní procházce v lese, nebo při joggingu krajinou. Doslova vás zahltí čerstvý vzduch a tělo se krásně okysličí,“ říká fitness instruktorka ze Studia Fascinace Tereza Semrádová. Užijte si proto ještě dosyta venkovních sportů a zároveň se připravujte na sezonu tělocvičen.

Královské období zdravých potravin

Podzim je časem úrody. Do jídelníčku proto zařaďte maximum toho, co naše lokalita nabízí. „Při hubnutí je vhodná červená řepa, která zbavuje tělo škodlivin a působí močopudně. Výborná je vařená i syrová,“ uvádí specialistka na výživu Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu NutriCentrum.

Velmi chutnou a univerzální potravinou je také dýně. „Ta se hodí k přípravě jak slaných, tak sladkých pokrmů – moučníků, polévek, rizot i pod maso. Je velmi dietní, na 100 gramů obsahuje zhruba 50 kilojoulů. Obsahuje především vodu a důležité minerální látky,“ pokračuje Pavlína Dostalíková.

Nezapomínejte ale ani na vlašské ořechy – mají výborné antioxidační schopnosti a jsou plné omega-3 mastných kyselin. A dále vsaďte na výborné zdroje vlákniny, jako jsou jablka, zelí nebo kapusta.

Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Řepa, dýně, jablka, vlašské ořechy, švestky... Jaké podzimní potraviny máte nejraději?Foto: NatalyaBond, Shutterstock.com

Podzimní dietní jídelníček

  • Snídaně - ovesná kaše (30 g vloček + 250 ml mléka) se skořicí, půlkou jablka a hrstí vlašských ořechů a na malé kousky nakrájených datlí
  • Svačina - salát ze 100 g červené řepy a 40 g čerstvého kozího sýra dochucený mátou
  • Oběd - 300 ml krémové dýňové polévky a jeden kus celozrnného pečiva
  • Svačina - 250 g kefírového mléka rozmixovaného se 100 g švestek, možno přidat trochu medu nebo jiného zdravého sladidla
  • Večeře - 100 g pečeného lososa s 200 g restované zeleniny (například lilek, cuketa, rajčata, paprika)

Jste spokojení se svým tělem? Nebo chcete změnu?

Načítám