Hlavní obsah

Chraňte děti už odmala!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenasycené mastné kyseliny ovlivňují cévní soustavu. Jejich dostatečný příjem v kojeneckém věku se pak příznivě projevuje po celý život. A to mnohem víc, než jste možná kdy tušili...

Článek

Hlavní zdroje nenasycených mastných kyselin

Nejvíce nenasycených mastných kyselin naleznete v rybách – zejména v tučných mořských rybách – dále v rostlinných olejích, semínkách a ořechách.

„Semínka a ořechy se však kojencům a malým dětem z důvodu možné alergie a aspirace rozhodně nedoporučují, proto jsou optimálním řešením příkrmy s obsahem ryb a olivového oleje,“ vysvětluje Hana Nechvátalová, specialistka na výživu. „Nenasycené mastné kyseliny jsou rovněž přítomny v mateřském mléce a dle tohoto vzoru jsou také přidávány do náhradní kojenecké mléčné výživy.“

Mateřské mléko nebo náhradní mléčná kojenecká výživa má být pravidelnou součástí jídelníčku kojence – alespoň 1000–500 ml denně dle věku kojence. Díky konzumaci mléčné výživy a příkrmů s obsahem olivového oleje a rybího masa zajistíte příjem žádoucích nenasycených mastných kyselin.

V čem je ještě středomořská kuchyně tak přínosná?

Mezi základní složky středomořské kuchyně patří samé zdravé přísady jako zelenina, bílé maso (drůbeží, krůtí), dále telecí, rozhodně nechybí ryby, které se doporučují pravidelně zařazovat i do jídelníčku malých dětí.

„Jelikož má kvalita stravy významný vliv na růst a vývoj dítěte již od prenatálního věku, je třeba vhodně zvolené stravě věnovat náležitou pozornost,“ pokračuje specialistka přes výživu. „V současné době mají maminky situaci ulehčenou tím, že je na trhu běžně dostupná kojenecká strava, která tyto nároky na stravu plně splňuje. Např. příkrmy Sunárek Středomořská kuchyně obsahují nejen vysoký podíl zeleniny a bílého masa včetně ryb, ale rovněž přínosnou kapku olivového oleje,“ vysvětluje odbornice.

Jezte zdravě už odmala

Protože stravovací návyky v raném věku ovlivňují zdraví a způsob stravování v dospělosti, neměli bychom nic zanedbat a začít s vhodně zvolenou stravou na začátku.

Řada maminek řeší otázku, od kdy a zda vůbec zařazovat rybí maso do jídelníčku malých dětí. „V dřívějších dobách se rybí maso doporučovalo podávat nejdříve od 1 roku. Na základě dlouhodobých výzkumů bylo zjištěno, že pozdní podávání ryb může vést k jejich odmítání v dospělosti,“ upozorňuje nás odbornice.

Reklama

Související témata:

Načítám