Hlavní obsah

Ozdobte venkovní stromeček. Je to krása a potěšíte ptáčky

Foto: Svetlana Gorbacheva, Shutterstock.com

Foto: Svetlana Gorbacheva, Shutterstock.com

Reklama

Pozvěte vánoční náladu na zahradu. Až si o svátcích vyjdete s horkou čokoládou nebo čajem rozjímat ven, budete mít na co koukat. Stromek ozdobte přírodninami a proměňte ho v neotřelé krmítko.

Článek

Vánoční dekorace patří i na zahradu, která v prosinci může působit nudně a melancholicky. Stačí přitom málo a můžete ji rozsvítit vánoční náladou, aniž byste použili jakékoli osvětlení, které spotřebovává energii a nemusí být dvakrát bezpečné.

Stromek jako vánoční solitér

Jestli máte na zahradě krásný smrček, borovici nebo jedličku, nenechávejte je bez povšimnutí. I venkovním stromkům dekorace sluší. Rozhlédněte se kolem sebe, jestli vám na zahradě „nerostou“ rovnou i ozdoby. Například plody rakytníku, hlohu nebo tisu, které zůstaly na keříčcích a mohli byste je použít jako přírodní dekoraci.

Další přírodní ozdoby vám daruje les. V mechu a mezi jehličím najdete šišky, které se budou na zahradním stromku báječně vyjímat. Použít můžete i kaštany, skořápky od ořechů nebo jiné přírodniny, kterých máte od podzimu plno.

Na zeleném pozadí stromku báječně vyniknou barevné přírodní dekorace, které vytvoříte například z šípků nebo trnek. Vyrobit si z nich můžete barevný řetěz, pokud plody navléknete na režnou nit (jak vyrobit barevný věnec ze šály).

Stromek jako dárek pro ptáčky

Máte rádi ptáčky? Pak pro ně pravděpodobně chystáte krmítko. Kromě toho obyčejného, které máte za oknem, se může v kouzelné krmítko proměnit i stromek. Nemusí to být jehličnan, ale například opadaná švestka, hrušeň nebo jabloň. Holé větve jsou ideální pro zavěšení dobrot. Stromek prokoukne a bude veselejší.

Při výzdobě stromku sáhněte po tradičním českém ovoci (různé styly zdobení vánočních stromků). Stačí, když na větve zavěsíte jablíčka, ptáčci si je vyzobají. Nadílku můžete obohatit o makovice, hrozinky navlečené na špejlích nebo o šišky namočené v loji. Přilákáte tak například sýkorky, brhlíky nebo kosy.

Pokud se vám stromek bude zdát málo barevný, obětujte několik pomerančů nebo mandarinek. Oranžová barva mezi větvemi krásně zazáří. Spíš než pro ptáky ale tuhle ozdobu děláte pro potěchu svých očí.

Foto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Obyčejné červené jablíčko vám udělá stejnou službu jako vánoční kouleFoto: Natalia Greeske, Shutterstock.com

Zmrzlé ozdobičky a vánoční koule

Až začne mrznout, můžete se pustit do tvorby ledových ozdob a na zahradě to pak může vypadat jako v Ledovém království. Do formiček na cukroví, například na pracny, vložte drobné plody, třeba červený hloh nebo modré trnky, zalijte je vodou a nechte zmrznout. Nezapomeňte před zamrznutím přidat i špagát, abyste měli ozdobičky za co zavěsit. Ledová dekorace sice vydrží jen do první oblevy, ale i tak vás stihne potěšit.

Vyrobit si můžete i vánoční koule. Potřebovat budete nafukovací balonek, režnou nit a vodní sklo (seženete ho například v hobymarketech). Balónek nafoukněte tak, jak chcete mít kouli velikou, nit omotejte kolem dokola a křížem krážem. Pak na povrch nanášejte vodní sklo, například štětcem. Ozdobu nechte okapat, balonek uvnitř práskněte, a nakonec ozdobu zavěste na venkovní stromek.

Podívejte se na celebrity u stromečku. Komu to loni slušelo a kdo měl ránu? Například Robbie Williams byl úplně nahý.

Reklama

Načítám