Hlavní obsah

Chytré ženy vaří pod tlakem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaření v tlakovém hrnci je rychlejšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Remoska a tlakový hrnec byly ještě před dvaceti lety nepostradatelnými pomocníky, bez kterých se neobešla žádná pořádná domácnost. Pak je nahradily mikrovlnky, parní hrnce, grily... Ale nyní opět objevujeme výhody hlavně tlakových hrnců.

Článek

Důvodů, proč mají papiňáky v kuchyni stále své místo, je několik - šetří energii, vaření v nich je až o polovinu rychlejší a potraviny si tak uchovávají více vitaminů a dalších důležitých látek.

Nové a dokonalejší

K renesanci tlakových hrnců přispěla i jejich nová a dokonalejší podoba. O hliníkových nádobách, které čas od času „odfoukly" páru, už si můžeme - naštěstí - nechat jen zdát.

Současné papiňáky se vyrábějí z nerezové oceli se silným a velmi dobře vodivým dnem, které výborně akumuluje teplo a také ho rovnoměrně přenáší do potravin. Většina z tlakových hrnců je vhodná i na indukční desky.

Lepší a dražší hrnce jsou vybaveny i regulací teploty a množství páry. Liší se podle toho, zda právě vaříme hovězí maso na rajskou, nebo zda chceme hrnec používat mnohem častěji a zdravě v něm připravovat třeba i zeleninu.

Foto: Quelle

Jednu pokličku můžete použít i k dvěma hrncůmFoto: Quelle

Jak to začalo?

„Večer 12. dubna 1682 v Londýně okusili členové Královské společnosti jídlo připravené pozvaným hostem, pětatřicetiletým Denisem Papinem. Pokrm večera byl připraven posledním francouzským zázrakem: tlakovým hrncem. Díky tomu hrnci se to nejstarší a tuhé hovězí mohlo stát měkkým a chutným jako mladé maso první jakosti," napsal architekt Christopher Wren poté, co se zúčastnil této historické večeře.

Je však třeba podotknout, že tlakový hrnec vznikl náhodou. Denis Papin se nejprve snažil vynalézt výbušný motor, který byl ale výbušný až moc, a tak zůstal jen na papíře. Přesto Papin svůj vynález rozvíjel dál, jen místo střelného prachu začal používat páru. Uvědomil si však, že obrovská síla v parním kotli by mohla i ničit. Proto jej po několika letech hledání opatřil pojistným ventilem, který přebytek tlaku bezpečně vypustí. A to je vlastně princip dnešních papiňáků.

Foto: Vesko

Moderní hrnce mají několik pojistekFoto: Vesko

Bezpečnost na prvním místě

Moderní hrnce mají dvě až pět pojistek pro únik páry. Takzvaný pracovní ventil neustále při vaření „odfukuje" a upouští páru. Díky tomu nevznikne v nádobě přetlak. Bezpečnostní ventil má svůj význam, pokud nemůže pára odcházet pracovním ventilem. Pak se aktivuje a odpustí páru z nádoby. Některé lepší hrnce jsou pak vybaveny ještě takzvaným havarijním ventilem. Jestliže oba předchozí pojistné ventily nebudou z nějakého důvodu fungovat, ochrání nás před výbuchem právě tento.

Hrnce se vyrábějí ve velikostech od 2,5 do 8 litrů, jejich cena se pohybuje zhruba od tisíce korun výš. Velmi často narazíme na kombinaci dvou, které mají jednu pokličku. Ta je totiž na celém hrnci nejdražší.

Už nejednou se nám potvrdilo, že metody vaření našich babiček byly dobré a osvědčené. Používání papiňáku to opět potvrzuje.

Reklama

Související témata:

Načítám