Hlavní obsah

Že olivový olej používáte jen do slaných jídel? Zkuste ho zkombinovat s citronem a jogurtem ve voňavém koláči inspirovaném Řeckem. Je krásně vláčný a absenci másla v něm nikdo nepozná.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
    7
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks citronu
  • 1,5 hrnku hladké mouky
    1
  • 3/4 lžičky jedlé sody
Drobenka
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
    1
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce medu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cukr, olej a vejce prošlehejte, vmíchejte jogurt (140 až 200 g), sůl a šťávu a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu a nakonec zapracujte i mouku a jedlou sodu.

02.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy.

03.

Z vloček, skořice, oleje a tekutého medu nebo třeba datlového sirupu vytvořte drobenku a koláč jí posypejte.

04.

Pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Jaký tuk nebo olej používáte při sladkém pečení nejčastěji?

Energetická hodnota celkem pro: 22 cm průměr formy
Energie15 533,06 kJ
Bílkoviny64,91 g
Tuky182,22 g
Sacharidy444,2 g
Sůl2,15 g
SAFA33,69 g
Vláknina21,2 g
Cukry243,17 g

Načítám