Hlavní obsah

Citronový koláč s olivovým olejem a ovesnou drobenkou

Hodnocení:
(18)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Že olivový olej používáte jen do slaných jídel? Zkuste ho zkombinovat s citronem a jogurtem ve voňavém koláči inspirovaném Řeckem. Je krásně vláčný a absenci másla v něm nikdo nepozná.

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 3 vejce
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 citron
  • 1.5 hrnku hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
Na drobenku
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce medu
Článek

Postup

Krok 1: Cukr, olej a vejce prošlehejte, vmíchejte jogurt (140 až 200 g), sůl a šťávu a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu a nakonec zapracujte i mouku a jedlou sodu.

Krok 2: Těsto vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy.

Krok 3: Z vloček, skořice, oleje a tekutého medu nebo třeba datlového sirupu vytvořte drobenku a koláč jí posypejte.

Krok 4: Pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Jaký tuk nebo olej používáte při sladkém pečení nejčastěji?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.