Hlavní obsah
3,4
(25)
 

Že olivový olej používáte jen do slaných jídel? Zkuste ho zkombinovat s citronem a jogurtem ve voňavém koláči inspirovaném Řeckem. Je krásně vláčný a absenci másla v něm nikdo nepozná.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 3/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks citronu
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
Drobenka
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce medu
Článek

Postup

01.

Cukr, olej a vejce prošlehejte, vmíchejte jogurt (140 až 200 g), sůl a šťávu a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu a nakonec zapracujte i mouku a jedlou sodu.

02.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané koláčové formy.

03.

Z vloček, skořice, oleje a tekutého medu nebo třeba datlového sirupu vytvořte drobenku a koláč jí posypejte.

04.

Pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Jaký tuk nebo olej používáte při sladkém pečení nejčastěji?

Reklama

Načítám