Hlavní obsah

Na kinedryl zapomeňte! Jak řešit těhotenskou nevolnost, co rozhodně nebrat a kdy k lékaři

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle potíž spojená s těhotenstvím je nepříjemná, ale až na zcela výjimečné případy matku ani dítě nijak neohrožuje. A neplatí ani pověra, že čím více je budoucí matce špatně, tím spíše se její těhotenství vyvíjí dobře. Taková souvislost neexistuje. Co může nastávajícím matkám pomoci?

Článek

Kdyby někdo chtěl být velký detailista, mohlo by ho zajímat, že z hlediska medicíny jde u těhotenských nevolností o dvě různé věci. Jsou to:

  • ranní zvracení (vomitus matutinus) -
  • těhotenské zvracení (emesis gravidarum) -

Zatímco první přichází bez předchozí příčiny, druhé obvykle spouští nějaký podnět. Například pach jídla, které přitom ženě v době, kdy není těhotná, nijak nevadí.

Kdy se nejčastěji nevolnosti objevují

Ačkoli se často mluví o ranní těhotenské nevolnosti, ženy čekající dítě mnohdy s překvapením zjistí, že špatně jim může být kdykoli. Je to navíc hodně individuální, některým je hodně zle jen ráno, dalším jen navečer a jiným se sice zvedá žaludek jen trošku, ale zato celý den.

Tohle všechno je v pořádku, stejně jako to, že některé těhotné ženy zvrací, zatímco jiným jen není moc dobře.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nějakou formou nevolnosti trpí přibližně 70 % těhotnýchFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak dlouho těhotenské nevolnosti trvají

Těhotenské nevolnosti se obvykle objevují po šestém týdnu gravidity – počítáno od poslední menstruace. Mohou nastoupit až o dva týdny dříve. U většiny z nich příznaky odezní do konce prvního trimestru, ale u pěti procent se mohou objevovat až do porodu.

Jakkoli jde o nepříjemnou záležitost, většinou nepředstavuje pro dítě ani matku žádné riziko. Nicméně pokud by žena během dne zvracela vícekrát, může hubnout a mít například podrážděný jícen.

Kdo trpí těhotenskou nevolností?

Nějakou formou trpí zhruba sedmdesát procent těhotných žen. Přesná příčina není známá, ale ví se, že spouštěčem nejspíš jsou hormony vytvářené v těhotenství, roli hraje i psychosomatika a dědičnost. Míra nevolností se může lišit i mezi jednotlivými těhotenstvími stejné ženy.

Některé faktory však pravděpodobnost výskytu těhotenské nevolnosti zvyšují, například:

• vícečetné těhotenství

• výskyt těžké nevolnosti a zvracení v předchozím těhotenství

• nevolnost po užívání antikoncepce s estrogenem

stres

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Dostatek tekutin během dne je důležitý i v prevenci nevolnostíFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Jak se léčí těhotenské nevolnosti

Neexistuje žádné rychlé řešení, které by navíc pomáhalo všem. Ale těhotná žena může vyzkoušet některé úpravy jídelníčku a životního stylu, které mohou přinést alespoň částečnou úlevu. Které to jsou?

  • dostatek odpočinku (únava může zhoršit nevolnost) -
  • vyhýbání se jídlům nebo pachům, které způsobují nevolnost -
  • suché pečivo nebo sušenka před tím, než těhotná vstane z postele -
  • místo velké porce jídla k obědu či večeři jíst během dne častěji menší jídla s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuku (jako je tmavý chléb, rýže, těstoviny) -
  • pokud žena užívá vitaminy pro těhotné, může to zkusit v jinou denní dobu, může pomoci například přesun z rána na poledne -
  • někomu dělají dobře studená jídla namísto běžných teplých pokrmů, po kterých je mu špatně, zvláště kvůli jejich vůni -
  • dostatek tekutin, zejména vody, které je dobré pomalu upíjet během dne -
  • potraviny, nápoje či třeba lízátka obsahující zázvor, existují určité důkazy, že zázvor může pomoci snížit nevolnost a sklony k zvracení -
  • je možné zkusit akupresuru či akupunkturu -

Kdy řešit těhotenskou nevolnost s lékařem

Pokud jsou nevolnost a zvracení v těhotenství obtížně zvladatelné, vyčerpávající a komplikující život, může lékař ženě předepsat krátkodobou kúru lékem proti nevolnosti zvaným antiemetikum, který je bezpečný i v graviditě. Je to možná překvapivé, ale někdy se kvůli tomu podávají léky tlumící alergické projevy.

Lékař též může doporučit podávání vitaminu B6 neboli pyridoxinu.

Žena by si léky na nauzeu neměla ordinovat sama, například kinedryl, který jinak na cestování při nevolnosti mohou i děti, se v těhotenství vůbec užívat nesmí.

Když je zvracení v těhotenství úporné

Vzácně se může objevit těžká forma těhotenských nevolností, odborně hyperemesis gravidarum, kterou opakovaně trpěla třeba britská vévodkyně Kate. Právě díky ní se tento problém stal známějším.

Poprvé se může projevit mezi čtvrtým až desátým týdnem těhotenství, obvykle odezní do dvacátého týdne. Riziko výskytu je vyšší, pokud už žena hyperemesis gravidarum trpěla v předchozím těhotenství, pokud čeká více dětí, či pokud má problémy s psychikou; může se však vyskytnout i bez těchto rizikových faktorů.

Zvracení bývá tak časté a úporné, že žena nemůže jíst ani pít, hrozí jí proto poškození žaludeční sliznice a jícnu, nedostatečná výživa a metabolický rozvrat, někdy proto bývá nutný pobyt v nemocnici a léčba spočívající mimo jiné v podávání infúzí.

Odborná spolupráce Marie Vnoučková, porodní asistentka, Členka Unie porodních asistentek.

Související témata:

Načítám