Hlavní obsah

Co jíst v období přechodu? Takhle se vyhnete kilům navíc!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Přibírání v období přechodu by se s nadsázkou mohlo zařadit mezi oněch pár životních jistot. S kily navíc se v období, kdy dochází k velkým hormonálním změnám, potýká naprostá většina žen. Správné jídlo a úprava jídelníčku však dovedou takřka zázraky.

Článek

Je možné v období klimakteria, neboli přechodu, neztloustnout? Ale jistě. Jen to bude chtít ještě pevnější vůli než kdy předtím. S přibývajícím věkem se jednak zvyšuje význam pohybu, který může do jisté míry zamezit úbytku svalové hmoty, která bývá nahrazena tukem, a pak je třeba se ještě pečlivěji zamýšlet nad jídelníčkem, který už nesnese moc úlev.

Boj s tukem na břiše

Přechod nastává obvykle kolem 45. až 55. roku. „Toto období většinou doprovází řada nepříjemných projevů. Mimo jiné dochází k plíživému vzestupu hmotnosti s ukládáním tuku v oblasti pasu,“ říká doktorka Hana Mojžíšová, specialistka na zdravý životní styl.

I ženy, které mají postavu ve tvaru hrušky nebo byly dřív samá ruka, samá noha, se potýkají s přibýváním tuku kolem pasu. S tím se pojí i riziko nárůstu vnitřního břišního tuku, který představuje jistá zdravotní rizika. K nastavení zdravého jídelníčku a zařazení aktivního pohybu by tedy ženy měly motivovat nejen estetické, ale i zdravotní důvody.

Omezte cukr, sůl i nezdravé tuky

Pojídání sladkostí, přesolených uzenin nebo extrémně tučných sýrů či hutných omáček byste měly prakticky úplně vyškrtnout. Přílišný příjem cukru, přesolování jídel, popřípadě konzumace polotovarů nebo fast food pokrmů typu pizza či hranolky je, pokud to s nepřibíráním myslíte skutečně vážně, už navždy více méně zapovězeno. Anebo to tedy alespoň budete muset omezit.

Stejně tak si musíte dát pozor na nápoje jako různá ovocná smoothie, cappuccina, ochucené vody, limonády a podobně. O nezdravých tucích ve formě tučného masa, uzenin či sýrů snad ani nemusíme mluvit.

Foto: Barbara Dudzinska, Shutterstock.com

Celou pizzu už ani náhodou, jde o to natrvalo změnit stravovací návykyFoto: Barbara Dudzinska, Shutterstock.com

To neznamená, že si už nikdy nedáte ani kolečko salámu nebo karamelový dortík, ale jestli se nechcete potýkat s nárůstem váhy, měla by to být výjimečná záležitost. Moc se nestane, pokud si dáte dvakrát měsíčně dortík, popřípadě jednu kostičku čokolády třeba každý den. Množství i frekvenci už ale musíte regulovat.

Zdravé přirozené stravování

Místo ve vašem jídelníčku by měly získat především přirozené potraviny na úkor polotovarů a těch průmyslově zpracovaných. „Zdravé přirozené stravování konkrétně znamená jídelníček postavený na dostatku zeleniny, na kvalitních bílkovinách a tucích  a na obilovinách přednostně v jejich celozrnné podobě,“ popisuje specialistka na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Bílkoviny získáte například z kvalitního libového masa, vajíček, sýrů (vybírejte ty méně tučné), ale také z rostlinných zdrojů, jako jsou třeba ořechy, luštěniny, tempeh a podobně. Co se obilovin týká, krom výrobků z pšenice zkuste vsadit i na alternativní zdroje jako třeba pohanku, jáhly nebo quinou.

Foto: Losangela, Shutterstock.com

Quinoa má plno bílkovin a je dietníFoto: Losangela, Shutterstock.com

Potraviny pro ženy v přechodu

Výživová odbornice Hana Mojžíšová vybrala několik potravin, které by obzvláště ženám v přechodu doporučila, neboť obsahují látky, které často chybí.

  • Fytoestrogeny - tempeh, tofu, sójové výrobky, otruby, ořechy
  • Vitamin B6 - krůtí maso, ryby, banány, luštěniny
  • Vitamin B12 - vnitřnosti, zejména játra, červené maso, vejce, ryby
  • Vitamin E - semínka, ořechy (zejména mandle), pšeničné klíčky, mléčné výrobky
  • Omega-3 mastné kyseliny - tučné ryby, rostlinné oleje, ořechy, semínka, avokádo
  • Kyselina listová - listová zelenina, luštěniny

A pokračujeme článkem – jídelníček pro ženy nad 40.

Reklama

Načítám