Hlavní obsah

Jste v přechodu? 5 signálů, podle kterých to jistě poznáte

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Období, kdy postupně dochází ke ztrátě menstruace a spolu s ní i plodnosti, je přirozenou součástí života ženy. Mnohem lépe se dá zvládnout, když se na něj připravíte. A jak se s tímto životním obdobím poprat?

Článek

Je vám přes čtyřicet? Možná vás přechod čeká až za celou dekádu, ale může být i za dveřmi. A čtyři procenta žen se ho dočká ještě před čtyřicítkou. Nevýhod má klimakterium vícero. Jisté však je, že se mu nevyhnete a budete na tom lépe, když se na něj připravíte. Podle následujících signálů můžete poznat, že menopauza přichází.

1. Nepravidelná menstruace

Postupné vynechávání, slábnutí a zkracování délky menstruace je základním znakem přechodu. Dokud menstruujete pravidelně, na menopauzu si ještě chvíli počkáte. Nestává se, že by se cyklus zastavil z ničeho nic. Nepravidelná menstruace ale vždy neznamená, že jste nutně v přechodu, má to i řadu jiných příčin.

Postupné ustávání menstruace nebolí. Bráno s humorem, je to na celé věci jediné pozitivum. Jen je dobré nosit pro jistotu slipové vložky.

2. Nepříjemné fyzické stavy

Klimakterium se projevuje řadou sice ne bolestivých, ale také ne úplně příjemných fyzických a psychických symptomů. „Sem spadají návaly horka, pocení, nespavost, psychické potíže jako úzkost, vznětlivost, poruchy paměti, dále bolesti hlavy či bušení srdce,“ popisuje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7.

Když vás začnou trápit návaly horka, vyhýbejte se všemu, co podporuje pocení. Jsou to například kořeněná jídla, příliš mnoho kofeinu nebo stres. V oblékání se vyplatí vrstvení.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Návaly horka jsou v klimakteriu běžnéFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Ztráta libida

Průběh klimakteria je hodně individuální. Příznaky uvedené v odstavci výše vás nemusejí potkat, nebo aspoň ne všechny. Ztráta sexuálního apetitu je ale velice častá, dle gynekologů má menší chuť k pohlavnímu styku zhruba polovina žen (proč je důležité mít sex i po padesátce). „Krom ženského hormonu estrogenu se totiž snižuje i hladina testosteronu, tedy mužského pohlavního hormonu, který v malé míře produkuje i organismus žen a působí na jejich sexualitu,” vysvětluje Radka Gregorová.

Daleko menší ztrátou libida trpí ti, kdo cvičí a jsou celkově v dobré fyzické kondici. Můžete vsadit také na bylinky, například indický ženšen povzbuzuje produkci testosteronu a je výborným afrodiziakem.

4. Přibývání na váze

Přibývání tukové tkáně na úkor té svalové…. To, co snad žádná žena nechce, nastává během přechodu u většiny. I dámy, které byly po celý život hubené a nemusely se moc snažit, začínají v tomto období řekněme ztrácet formu. Je na to zdánlivě banální lék, a to je pohyb. Ve výhodě jsou v tomto případě ženy, které se pro udržení kondice hýbaly celý život.

Pokud jde o jídlo, nejspíš budete muset natrvalo zmenšit porce a asi i stavbu jídelníčku. Zdravý talíř by měly tvořit hlavně bílkoviny (maso, sýry) a zelenina. Jaké konkrétní potraviny přidat do jídelníčku?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bez zvýšeného pohybu a úpravy jídelníčku přibereteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Horší stav pleti

Krom toho, že mizí svalová hmota, dochází i k úbytku a změně elastických vláken kůže. „Pokožka je pak méně pružnáTvoří se málo kyseliny hyaluronové a dochází k významné dehydrataci pleti,“ uvádí dermatoložka Iva Obstová. Celkově působí pleť bledší a je i tenčí. V premenopauzálním období může ale dojít v důsledku hormonálních změn i ke vzniku pozdní formy akné.

Používejte ochranné krémy s SPF faktorem, které pleť ochrání alespoň od vnějšího ohrožení. Pokožku co nejvíce hydratujte, nebojte se namazat krémem několikrát za den.

Klimakterium je třeba vnímat jako nepříjemnou ale nezbytnou součást života. Každý přechod totiž bolí, ať jde o ten pubertální z dětství do dospělosti nebo třeba těhotenský, který vede k novému životu. I tady existuje světlo na konci tunelu. Všechny problémy spojené s přechodem po roce až dvou zmizí a bude zase dobře.

Klimakterium se netýká jen žen. Podívejte se, jak se chová muž v přechodu

Načítám