Hlavní obsah

Co přináší telemedicína? Doktor připraven v počítači!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach z nákazy koronavirem mnohé pacienty odrazuje od návštěvy lékaře a raději ho kontaktují online. Dnes jde sice ještě spíše o výjimky, ale v budoucnu to bude naprosto běžné. Co nás čeká?

Článek

Strach z virové infekce, nechuť přebývat v přeplněných čekárnách nebo abyste ušetřili čas. To jsou asi hlavní důvody, proč je možnost konzultovat s lékařem online, tedy přes počítač nebo chytrý telefon, na vzestupu.

Zatím to není běžné, je to řešení především pro lidi v karanténě, kteří potřebují konzultaci se svým ošetřujícím lékařem, ale už se objevily i první projekty, které tuto službu nabízí každému. Kdy je konzultace přes internet na místě, a kdy to nepůjde? A kde si můžete tento způsob komunikace s lékařem vyzkoušet?

Lékař přes monitor

Mnoho lidí se teď také prostřednictvím počítače „schází“ s psychologem. Ne všichni lékaři na to jsou ale připraveni a vítají to. Pro mnohé – a to pacienty i lékaře – je to zatím nouzové řešení. Odborníci nás ale připravují na to, abychom si zvykli. V době epidemie se online konzultace hodí, protože je lékaři různých specializací mohou poskytovat i z domova, například když jsou sami v karanténě nebo byli nuceni upravit si ordinační hodiny. Mohou se zapojit i lékaři v penzi, kteří chtějí pomoci.

Foto: Agenturfotografin, Shutterstock.com

Že byste své potíže řešili s lékařem na dálku, není už tak nemyslitelné Foto: Agenturfotografin, Shutterstock.com

Kde to vyzkoušet?

Aktuálně můžete vyzkoušet například projekt Lékař online. Pro klienty ZP MV ČR je to zdarma, ale jinak jde o placenou službu – za jednu konzultaci dáte 190 Kč. 

„Vyplníte dotazník, který počítá s tím, že vás lékař nemůže fyzicky vyšetřit,“ říká Václav Vachta, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC. Poté se s vámi lékař spojí a probere s vámi vaše potíže prostřednictvím chatu nebo videohovoru. Můžete dostat e-recept, e-neschopenku nebo e-žádanku, například na testy covid-19. S lékařem byste se měli spojit do 30 minut. Konzultace online nejsou možné u těhotných, dětí a jako předoperační vyšetření.

Podobně lze konzultovat i v poradně uLékaře. Tam položíte dotaz písemně a lékař vám na něj písemně odpoví – za odpověď do 6 hodin zaplatíte 199 Kč (pro pojištěnce OZP je to zdarma) a do 24 hodin to bude za 99 Kč. „Nejčastěji konzultované jsou kožní a gynekologické problémy. Lidé chtějí vysvětlit laboratorní výsledky či lékařskou zprávu poté, co se v ordinaci nestihli zeptat,“ objasňuje doktor Martin Pospíšil z poradny uLékaře.

Sledování pacientů na dálku

S lékařem můžete být ve spojení na dálku nejen při obtížích, ale i kvůli průběžnému sledování vašeho stavu. S tím má už 4 roky zkušenosti klinika Iscare. Část pacientů se střevními záněty, jako je například Crohnova choroba, tam monitorují na dálku a porovnávají s výsledky léčby těch, kteří klasicky docházejí k lékaři.

„Efektivita je stejná. Pacienti na vzdáleném pozorování dostanou od lékaře domácí soupravu na měření potřebných hodnot, ty vyplní do dotazníku a lékař je kontaktuje až při zhoršení stavu. Osobní návštěvy se omezují na jednu až dvě ročně,” popisuje profesor Milan Lukáš, přednosta klinického a výzkumného centra pro střevní záněty Iscare a 1. místopředseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP.

Podobně může postupovat i váš kardiolog, protože na dálku lze monitorovat i krevní tlak či EKG. V případě potřeby přístroj sám odešle zprávu lékaři přes mobil nebo e-mail. Rozhodně se budete s podobnou možností potkávat stále častěji.

Foto: Kinga, Shutterstock.com

Pacienti mohou mít doma potřebné měřicí přístroje, které hlásí výsledky lékaři přes počítač Foto: Kinga, Shutterstock.com

Online záchranka

Od konzultací s lékařem na dálku si hodně slibuje i záchranná služba. „K pacientovi by dorazil záchranář, propojil přístroje se systémem a lékaři by se při rozhovoru s pacientem zobrazovaly měřené parametry, např. krevní tlak, puls, nebo EKG křivka, do budoucna třeba i zvuky z fonendoskopu při poslechu plic a srdce,“ říká ředitel ZZS Karlovarského kraje doktor Jiří Smetana.

Telemedicína není všemocná

Možnost online konzultací se bude hodit hlavně u pacientů, které daný lékař zná a dlouhodobě je léčí s konkrétní diagnózou, a v době, kdy není osobní návštěva nutná nebo možná. „Určitě nebude možné online provádět vstupní či preventivní vyšetření,“ vysvětluje Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Je to zkrátka tak. Předpokládá se, že lékaři budou mít jednou ordinační hodiny rozděleny na standardní a online. „Nebude potřeba, aby pacienti trávili tolik času v čekárnách ordinací. Se zavedením 5G sítí, které umožní rychlejší a lepší přenos dat, budou moci být lékaři na dálku u zásahu záchranářů třeba při nehodách, protože uvidí vývoj stavu pacienta přímo v sanitním voze,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Načítám