Hlavní obsah

Cukety a dýně: jak se o ně starat, čím hnojit a kdy poznáte, že jsou uzrálé tak akorát?

Foto: vaivirga, Shutterstock.com

Foto: vaivirga, Shutterstock.com

Vysadili jste na jaře cukety a dýně a teď netrpělivě pozorujete, kolik plodů vám dají? Podpořte je správnou zálivkou, hnojením a mulčováním a sklidíte perfektní křupavé cuketky i nádherně oranžové dýně.

Článek

Cukety a dýně jsou v podstatě nenáročné rostliny: potřebují hlavně teplo a vodu. Výborně se jim daří na vyvýšených místech a v půdě, která má dostatek živin. Proto skvěle porostou například na kompostu nebo na vyvýšených záhonech. Samozřejmě jim svědčí dostatek slunce.

Jak zalévat cukety a dýně

Nepořádejte se sousedy soutěž o největší cuketu. Labužníci vědí, že nejlepší jsou cuketky menší. Jsou totiž křehké, lahodné, hodí se na gril, do salátů i těstovin. Aby vám takové plody vyrostly, věnujte rostlinám náležitou péči.

Aby byly cukety křehké a chutné, je nepostradatelná pořádná zálivka. Když rostliny začnou nasazovat plody, potřebují vláhu a výživu. Za suchého počasí je zalévejte klidně denně, nejlépe navečer dešťovou vodou, případně vodou odstátou. Se zálivkou myslete také na dýně, zvlášť když začnou nasazovat květy a plody.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Cuketa je královna české letní domácí kuchyněFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Vhodné hnojivo pro cukety a dýně

Cukety můžete přihnojovat – v době kvetení a dozrávání plodů ocení hlavně draslík, který zároveň zvyšuje odolnost rostlin proti škůdcům a chorobám. Draslík obsahují organická hnojiva, vhodný je třeba zetlelý kravský hnůj, který můžete po lopatičce přidat opatrně ke kořenům rostliny. Hodí se samozřejmě i kompost.

Kravským hnojem a kompostem můžete zaopatřit také dýně. Pokud máte králíky nebo je má váš soused, zkuste požádat o trochu králičího hnoje, prý je pro cukety vůbec nejlepší. Ideální je zapracovat ho do zeminy ještě před výsadbou, ale můžete jím přihnojovat i během růstu.

Jaký mulč ochrání plody před plísní

Půdu kolem rostlin můžete mulčovat organickým materiálem. Hodí se například posečená tráva, ovšem jen s mírou, protože pod mulčem se mohou rojit slimáci. Rostoucí plody je proto vhodnější podložit suchým mulčovacím materiálem, třeba slámou nebo pilinami.

Od vlhké země může plody oddělit také prkénko nebo stará dlaždice – jde o to, aby se přímo nedotýkaly vlhké půdy a neplesnivěly. Podobně zaopatřete cukety i dýně. Zvláště dýně budou v druhé polovině léta potřebovat slunce, proto myslete na to, aby plodům nic nestínilo.

Foto: Jen Wolf, Shutterstock.com

Dýně potřebuje slunce, zálivku a ochranu před vlhkou půdouFoto: Jen Wolf, Shutterstock.com

Kdy je cuketa a dýně zralá

Cukety budete sklízet od července až do září. První dýně můžete mít už v srpnu. Každá rostlina vám dá několik plodů – třeba i 10. Cukety sklízejte, když mají dostatečnou velikost, nejlepší jsou, když měří kolem 15 nebo 20 centimetrů. Plody nenechávejte zbytečně přerůst. Že jsou zralé dýně, poznáte podle barvy – hokaido má typický oranžový odstín – a zároveň podle usychající stopky (ze zelené se zbarvuje na světle hnědou nebo okrovou).

Jak sklízet a skladovat

Dýně i cukety jednoduše od rostliny odřízněte ostrým nožem. Na plodu ponechte několik centimetrů dlouhou stopku, déle pak vydrží. Cukety zvládnou v chladu přečkat několik dní, čím rychleji je ale sníte, tím lépe. Dýně sklizené na podzim můžete skladovat v suchu a chladu třeba až do února.

Chcete dýně i cukety pěstovat i nadále? Naučte se, jak uchovat semena rostlin ze zahrady i na příští rok.

Reklama