Hlavní obsah

Co s vámi dělá home office

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domova se kvůli koronaviru stala pro mnoho lidí nikoli výsadou, ale skoro povinností. Být na home office pár dnů, týden či dva, to může být příjemné. Ale fungovat tak už několik měsíců? Možná si to ani neuvědomujete, ale mění vás to. A ne zrovna k lepšímu.

Článek

Home office býval dříve spíš jakýsi bonus a možnost, jak překlenout týden, když vám děti ulehnou s chřipkou. Dnes je to jinak. Řada lidí pracuje kvůli koronaviru z domova a v práci fyzicky nebyli už třeba několik měsíců.

Co to dělá s jejich psychikou? Jaký vliv to má na jejich rodinné vztahy? Tohle je pět věcí, které může dlouhodobý home office způsobit a vy si toho ani nemusíte všimnout.

1. Méně tolerance

Ať chcete nebo nechcete, když chodíte do práce, stýkáte se s nejrůznějšími lidmi. A nemyslíme tím jen vaše kolegy z kanceláře, potkáváte se se slečnou z recepce, s uklízečkou, údržbářem, poslíčkem, ale i s lidmi, s nimiž přijdete do kontaktu třeba v MHD.

Jsou různě staří, mají odlišné sociální postavení, názory, postřehy a pohledy na svět. Společně komunikujete a snažíte se s tímto mixem lidí vyjít. Je to takový sociální trénink, aniž byste si to uvědomovali.

Jenže teď máte jen ty nejnutnější kontakty, a navíc většinou s přímými kolegy. Dostali jste se do jakési sociální bubliny a vytrácí se realita. Díky tomu můžete snadno nabýt dojmu, že ten váš svět je ten jediný, a všichni, co ho vidí jinak, jsou mimo. Nemáte s nimi tolik trpělivosti a ztrácíte schopnost se nad některé věci povznést.

Hledejte v sobě sílu a neustále si připomínejte, že svět není jen černý nebo bílý. Buďte tolerantní, k sobě, ke svým blízkým, ale i k těm, které zas tak dobře neznáte. 

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Užít si čas s rodinou je fajn, ale čeho je moc, toho je prostě přílišFoto: FamVeld, Shutterstock.com

2. Dusno v rodině

Jste jen doma, když jdete náhodou ven, tak je to spíš cíleně na nákup a vezmete s sebou pro změnu děti a manžela... Jen málokterá rodina si během pandemie na vlastní kůži neprožila ponorku.

Složité je to i pro fungující a harmonické vztahy, tak jaké to asi je pro ty, kde už před koronavirem byly nějaké problémy? Je opravdu těžké nevšímat si nedostatků a chyb svého protějšku (a že je má každý), když je máte denně na očích. Home office (pokud jste na něm vy i partner a děti navíc nechodí do školy) lásce prostě moc neprospívá.

Hodně pomáhá najít si i v téhle situaci chvilku jen pro sebe, být chvíli o samotě. A kdykoli vás partner bude štvát, připomeňte si, proč s ním jste, proč ho milujete! Soustřeďte se na jeho dobré vlastnosti, nikoli na ty špatné! 

3. Zanedbaná péče o sebe samé

Ženy, zkuste si vzpomenout, kdy jste naposledy vzaly do ruky řasenku a ráno oblékly na sebe něco jiného než tepláky. Vždyť jste doma, tak na co si oblékat elegantní kostýmek a líčit se...

Oběd? Kdyby se chodilo do práce, asi byste si s kolegy či kolegyněmi zašli do restaurace nebo do kantýny. Jenže doma se vám vařit nechce, tak si namažete housku sýrem.

Jen opravdu majitelé pevné vůle a mistři disciplíny si na home office udrží režim jako v zaměstnání. Většina lidí ale péči o sebe samé odflakuje (ženy se dokonce v poslední době přestávají i holit!). Čím déle se chováte jako zpustlý poustevník, tím těžší pro vás bude návrat k normálu.

Tak neházejte flintu do žita, i doma můžete být hezká a upravená. Koneckonců i domácí móda může být hezká a slušivá!

4. Sklony k prokrastinaci

Když jste v kanceláři, máte motivaci si svoji práci udělat co nejrychleji, minimálně během standardní pracovní doby. Komu by se chtělo zůstávat přesčas, že?!

Jenže doma jste vlastně v práci pořád a nastavit si striktní pracovní režim je těžké. Obzvlášť pro ženy, které tak „rády“ odbíhají od práce zapnout pračku, pověsit prádlo, rychle vysát nebo si jen v televizi zkouknout oblíbený seriál.

Práci pak doháníte po večerech nebo víkendech, kdy máte relaxovat a nabírat energii. Takže se dostanete do začarovaného kruhu: jste ve stresu, protože vám hoří termíny, a hlavně nikdy vlastně úplně neodpočíváte.

Zkuste si udělat jasný plán na každý den - co musíte zvládnout udělat, i kdyby trakaře padaly. A jasně si stanovte, kdy a jak budete odpočívat. A mějte stále na paměti - kvůli nevytřené podlaze se svět nezboří a špinavé prádlo nikam neuteče, vždyť nemá nožičky. (Kéž by mělo!)

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Soustředit se doma plně na práci je velmi obtížnéFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Odcizování

Jedna věc je rodina, druhá jsou kolegové, přátelé, kamarádi. I ti jsou pro spokojený život nesmírně důležití.

Jenže když jste pořád doma, vaše vztahy se chtě nechtě oslabují a vzdalujete se od sebe. Obejmout kamarádku je vždycky víc, než si s ní pokecat po telefonu. Jenže když to zrovna nejde, musí člověk i z toho, co má, vytřískat maximum. Proto využívejte veškeré moderní technologie k tomu, aby se vaše komunikace co nejvíc přiblížila normálu.

Chodily jste spolu každou první středu v měsíci na víno? Tak choďte dál, jen si ho každá nalijte doma a posaďte se k počítači. Pokud to možnosti jen trochu dovolí, domluvte se s kamarádkou a běžte se na hodinu projít ven. Uvidíte, jak vás to nakopne.

A stále mějte na paměti, že pokud něco z toho nezvládáte, nejste automaticky horší, než třeba vaše kamarádky, kolegyně, známé. Není ostudou přiznat si, že to nezvládáte. A nezapomínejte, že jednou bude líp a vy zase budete žít normálně. 

Současná situace není jednoduchá pro nikoho a negativně ovlivňuje života. Koronavirus a vztahy: Tuhle rodinu strach z nákazy rozložil.

Reklama

Načítám