Hlavní obsah

Léto v kalhotkách. Na co pozor, aby vás nepostihly problémy?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do letních teplot pečlivě vybíráte lichotivé šortky nebo šaty se slušivým střihem? Věnujte stejnou péči i tomu, co je ostatním sice skryto, ale vaši pozornost si zaslouží. Nevhodné spodní prádlo totiž umí právě v letním parnu přivodit nejednu komplikaci.

Článek

Ideální prádlo do letních dnů je bavlněné, klasického střihu a patřičné velikosti. Nejlépe saje pot, nedráždí materiálem ani střihem a po použití ho lze hygienicky vyprat a přežehlit, aby v něm nepřežívaly cizorodé látky. Syntetické materiály, tanga nebo krajky znamenají větší riziko vzniku různých infekcí a podráždění. Co vše v létě hrozí častěji než jindy?

1. Otlaky a opruzeniny

Kalhotky by neměly škrtit, zařezávat se a způsobovat bolestivé otlaky. To samozřejmě platí celoročně, v létě se ale víc potíte, kůže se může odřít a případné odřeniny a opruzeniny se budou hůř hojit. Máte-li v šuplíku pár nepadnoucích modelů, je nejvyšší čas provést pořádnou čistku.

2. Vlhko od potu

Pocení je přirozený proces a v létě se mu nevyhnete. V podpaží ho zmírní antiperspirant nebo deodorant. Pokud je užíváte i na vnitřní strany stehen či třísla, dělejte to opatrně a vyhněte se přitom intimním partiím. Vhodnější jsou nedráždivé přípravky bez parfemace. Prádlo volte ze savých materiálů, pomoci mohou i speciální funkční modely s příměsí bambusu nebo stříbra. Na sport s sebou mějte raději prádlo na převlečení a nezůstávejte ve vlhkém. Nejenže vám v něm nebude příjemně, ale stává se líhní pro bakterie a viry.

Foto: Happy_Nati, Shutterstock.com

Krajky jsou krásné, v horku v nich ale nemusí být právě příjemněFoto: Happy_Nati, Shutterstock.com

3. Nelibý zápach

Převlékat si prádlo denně je pravidlo, které vám nedělá problém dodržovat. Jenže když jste na vodě, festivalu nebo po vydařeném večírku skončíte na gauči u kamarádky, mohou jít návyky stranou. Pokud s sebou nemáte čisté prádlo na převléknutí nebo se nemáte kde osprchovat, může vám být nepříjemný lepivý výtok v kalhotkách nebo výraznější zápach. Mějte po ruce intimní vlhčené ubrousky nebo intimky. Vejdou se do malé kabelky a komfort zachovají i při delším nošení kalhotek. Anebo použité prádlo sbalte a zůstaňte klidně naostro.

4. Nenadálý výtok

Neobvykle hustý tvarohovitý výtok, zejména provází-li ho svědění a pálení při močení, je příznak vaginální mykózy. Alespoň jednou ji zažije 80 % žen a polovině se potíže vracejí. „Mykóza se dá do pohybu kvůli porušení rovnováhy na poševní sliznici a přemnožení běžných poševních kvasinek,“ vysvětluje Petr Pícha, primář pražské kliniky GynCentrum.

O problém si koledujete v prádle ze syntetických materiálů, v těsném a neprodyšném oblečení – v létě především v plavkách. Pozor na nedostatečné teploty při praní, ale i parfemovaná mýdla, ta se na intimní hygienu nehodí. Vliv mohou mít i léky a zdravotní stav. „Mykózy se více objevují u žen, které se léčí antibiotiky či užívají hormonální antikoncepci, častější jsou také u diabetiček,“ dodává primář Jan Lacheta z kliniky Iscare.

Foto: Towfiqu ahamed barbhuiya, Shutterstock.com

Intimní potíže může ovlivňovat i jídelníček, kouření, nemoci a užívané léky včetně hormonální antikoncepceFoto: Towfiqu ahamed barbhuiya, Shutterstock.com

5. Štípání a svědění

Postihla vás mykóza, nebo bakteriální infekce? Pro laika – zvlášť když má potíže poprvé – je těžké rozpoznat, o jaký problém se jedná, nepříjemné řezání a pálení provázejí všechny. „Mnohé ženy neumějí rozlišovat typ vaginální infekce, a tak volí nesprávnou léčbu,“ varuje gynekolog Tomáš Fait ze 2. LF UK. Nevhodné přípravky pak ještě víc naruší vaginální prostředí a prodlouží léčbu.

Jako první pomoc funguje jednoduchý domácí test pro samodiagnostiku vaginálních infekcí, kdy během čtvrthodiny zjistíte, zda je původce vašich potíží bakterie, nebo kvasinka. V lékárně pak seženete volně prodejné čípky a gely určené přímo na konkrétní problém.

U všech intimních zánětů fungují jako úleva i prevence čaj z aloisie trojlisté, probiotické vaginální tablety, sedací koupele s houbou Pythium oligandrum, přípravky intimní hygieny s kyselinou mléčnou nebo celková enzymoterapie, která tlumí účinky zánětu a podporuje imunitní mechanismy.

Reklama

Načítám