Hlavní obsah

Dá se nějak podpořit produkce milostných drog?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovaní lidé se chovají praštěně. Pořád se na sebe dívají, nemohou bez sebe být ani minutu, musejí se jeden druhého dotýkat – a vy si možná říkáte, že právě tohle vám ve vztahu chybí. Stýská se vám po euforickém stavu zamilovanosti? Oblafněte svoji mysl a znovu se zdrogujte láskou!

Článek

Když se řekne „drogy“, každý si asi vybaví pervitin nebo třeba kokain. Drogy však mohou být i milostné a s mozkem mávají úplně stejně jako ty chemicky vyrobené. Ostatně – jejich účinek jistě znáte na vlastní kůži.

Doma máte partnera, který je vám oporou. Vyhovujete si v životě i v posteli, a i když už nemíváte nejbouřlivější sexuální noci, během nichž se od sebe nemůžete odtrhnout, považujete své partnerství za stabilní a vášnivé. S tím, jak jste lásku a sex prožívali na úplném začátku, se to však srovnávat nedá. Tehdy byl svět tak nějak hezčí a bláznivější. Čím to je?

Erotická fascinace

Láska stojí za produkcí milostných drog, které se o slovo přihlásí tehdy, když vás někdo přitahuje. Mezi hlavní hormony zamilovanosti patří fenyletylamin. Rozdíl mezi ním a pervitinem není příliš velký: účinky obou se dají přirovnat k horské dráze nebo hormonální škytavce. Chcete být pouze s tím jedním báječným člověkem a chováte se trochu šíleně. (Hovory ve tři ráno nebo koupání v kašně uprostřed náměstí? No a co?) A ten slastný pocit opojení, novosti a ztřeštěnosti toužíte zažívat zas a znova! Tak v čem je problém? Že nic netrvá věčně.

Co to jsou drogy lásky

Z biochemického hlediska se zamilovanost dá popsat jako ovlivnění vědomí koktejlem neurotransmiterů (látek sloužících k přenosu nervových vzruchů) a hormonů. Kromě výše uvedeného fenyletylaminu sem patří ještě oxytocin nebo dopamin. Mozek si na tyto drogy zvykne, jenže ony časem přestanou působit, což se děje asi tak do dvou let od prvotního zamilování. Sbohem, počáteční stadium romantické lásky! Vrátíš se ještě někdy?

Britská sexpertka Tracey Cox se na svém blogu zmiňuje, že jediným možným způsobem, jak si romantiku a zdrogování láskou znovu užít, je neustále měnit partnery. A to není dobrý nápad, neboť rakovina hrozí všem, kdo jich měli deset a víc.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Chcete být pouze s tím jedním báječným člověkem a chováte se trochu šíleněFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jak obnovit zamilovanost

Druhou možností je zavádět co nejvíc novosti do dlouhodobého vztahu. Podle Tracey Cox páry, které se překvapují a přinášejí do svých vztahů vzrušující zážitky, bývají oproti těm ostatním mnohem spokojenější i stabilnější. Život si pak umějí užít stejně euforicky jako ti čerstvě zaláskovaní. Tak i vy občas vybočte z řady, věnujte si malý dárek jen tak (a nemusí nic stát, počítá se i uklidňující masáž nebo uvaření dobré večeře), dejte děti babičkám a odjeďte spolu na víkend kamsi do zapadlého hotýlku. Užitečná je také společná účast na nějakém novém projektu.

Kdy jste naposledy randili?

Golfové či kuchařské kurzy, škola intimních umění vycházející z principů tantry nebo třeba pravidelné vyjížďky na koních. Vyberte si, co je vašemu srdci nejbližší, nežijte jen prací – a zaměřte se také na (kvalitní) sex. Pohlavní styk jako takový zvyšuje hladinu testosteronu, což zase navyšuje dopamin.

Co se týče testosteronu, tak ten u obou pohlaví probouzí soutěživost, ale také sexuální touhu a vzrušivost. Při jeho vyšších hladinách v těle mají ženy větší chuť na milování a dokážou si ho víc užít. Spojte to s dopaminem, díky němuž se cítíte dobře, spokojeně a šťastně. A máte tu něco, co vám ti milostně zdrogovaní, kteří se právě přihlouple chichotají, mohou závidět. Slučte sex a lásku v jedno silné spojení!

Vzpomínáte i na svoji první sexuální zkušenost? Pak věřte, že právě ona ovlivňuje pozdější sexuální život!

Načítám