Hlavní obsah

Varovné signály v novém vztahu. Takhle vypadá špatný start!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska hory přenáší, ale s blbcem a manipulátorem ani nehne! Nenechte se zmást a nesedněte na lep někomu, kdo si s vámi chce jen hrát. Jaké signály v novém vztahu rozhodně nevěstí nic dobrého?

Článek

Lidskou touhu řídí hormony lásky, které fungují jako drogy. Když se zamilujete, začnete se chovat jako cvok a zvesela ignorujete varovné signály. Přitom právě ty naznačují, zda nový vztah obstojí ve zkoušce času. Jaké jsou nejčastější a nejzávažnější průšvihy, které signalizují, že se láska nebude vyvíjet zrovna nejlépe? Vycházejí z průzkumů, je jich pět a podle amerického sociálního psychologa Justina Lehmillera (40) se dají považovat za indikátory závažných problémů.

1. Citové zneužívání a vydírání

Pokud vás partner týrá fyzicky nebo psychicky, je důležité dostat se od něj co možná nejdál. Jenže kvůli poblouznění a následně i dalším důvodům (strach ze samoty, nízká sebeúcta) mnoho lidí v nefunkčním a toxickém vztahu přece jen zůstává. Zneužívání, stejně jako manipulace a vydírání, však nikdy žádné ovoce nepřináší.

Na začátku vztahu je velmi těžké rozpoznat především jeden typ citového zneužívání, kterému se říká gaslighting. Termín pochází ze světoznámého filmu Plynové lampy (Gaslight, 1944), v němž se manžel snaží přesvědčit svou ženu, že je psychicky nemocná, nenápadně jí podává falešné informace a snaží se ji znejistit: třeba tvrdí, že světlo nebliká, i když to není pravda.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Manipulátoři a vyděrači začínají zvolna, proto bývá těžké je hned na počátku odhalitFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

2. Přehnaná žárlivost a kontrola

Dalším varovným signálem, že vás nečeká šťastná láska, je abnormální až chorobná žárlivost, majetnické sklony a kontrola. Dívá se vám dotyčný přes rameno, když píšete esemesky, tvrdí, že ve vztahu musí vládnout naprostá důvěra, a proto by bylo dobré vyměnit si hesla k e-mailovým účtům? Honem pryč. Výzkumy poukazují na souvislost mezi přílišnou kontrolou a psychickým týráním (zakazování přátel, domácí vězení a zákaz zábavy).

3. Nedostatek komunikace

Řečeno to bylo již mnohokrát. Komunikace je jedním z klíčů partnerského a sexuálního uspokojení. Pokud chybí, může to způsobit řadu problémů. Není-li protějšek ochotný poskytovat zpětnou vazbu, nedají se řešit konflikty ani problémy a nikdy nenajdete kompromis či klid. Justin Lehmiller tvrdí, že jedním z nejproblematičtějších komunikačních vzorců je tzv. kamenná zeď: partner, kterému chcete něco říct, se jednoduše „vypne“, otočí a odejde.

4. Extrémní sobectví a narcismus

Když máte charakterizovat, co vás ve vztahu dělá šťastnými, jakou věc postavíte na první místo? Leckdo odpoví, že ochotu dávat a brát – v ložnici a mimo ni. Z toho vyplývá, že jestliže jeden z páru pořád jen sobecky bere, ale nic nedává na oplátku, je takové soužití trochu jako jednosměrná ulice.

A jak se sebestředný narcista pozná? Brad Bushman (60), profesor komunikace a psychologie na Ohijské státní univerzitě, vypozoroval, že takový člověk je na sebe tak pyšný, že se k své povaze hrdě hlásí. Stačí se ho zeptat, zda je narcis. Milerád přímo odpoví, neboť v tom nevidí nic špatného. Pak ale žádné hlubší propojení, natož štěstí nečekejte!

5. Špatné osobní pocity

Na šestém smyslu a pocitech jednoznačně záleží! Jak se cítíte po partnerově boku? Obvykle šťastně, bezpečně a pohodlně? Každý vztah má samozřejmě problémy a konflikty, takže je normální, když si vyměňujete názory. Zjistíte-li však, že je špatných chvilek víc než dobrých, zpozorněte. Vědci upozorňují, že na pět pozitivních myšlenek směrovaných k partnerovi by měla připadnout pouze jedna negativní. Pak je prý mnohem pravděpodobnější, že partnerství přežije.

A co další varovné signály, které není radno přehlížet? Justin Lehmiller varuje i před silným nedostatkem důvěry a respektu k vašim hranicím: „Ty tohle nechceš? Nezájem! A vůbec, nedá se ti věřit, stejně všechno zpackáš!“

Reklama

Načítám