Hlavní obsah

Co se děje v sexuálním životě jiných žen?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Myslíte, že se vám v posteli děje něco mimořádného? Možná se i jiní lidé potýkají se stejnými problémy jako vy. Kolik žen o hovoří s partnerem o sexu a kdo plánuje schůzky mimo domov? Tohle se děje v ložnici ostatních.

Článek

Sexuální život mohou provázet vzestupy i pády. I z tohoto důvodu by většina lidí ráda věděla, jak to chodí jinde. Proto portál Healthista uspořádal anketu na téma milostné spokojenosti. Zúčastnilo se jí 1 300 žen ve věku 25 až 55 let a téměř polovina z nich uvedla, že jejich ložnicové hrátky doprovází nuda, šeď a nechuť.

Vyčpělost dlouhodobých vztahů

„Tyto potíže jsou časté a zažívá je mnoho žen. Většinou se objevuje nízká sexuální touha, tedy líné libido, a obecná nespokojenost. Proč dělat to, co vám nedělá radost?“ ptá se Kate Moyle, psychoterapeutka a vztahová terapeutka z Londýna, která se na anketě podílela.

„Milenci o sexu málo mluví a mnoho žen se stydí říct partnerovi, že si sex představují jinak, nebo že jim chybí kupříkladu zvýšená stimulace klitorisu. Tak se sexu radši vyhýbají,“ dodává expertka s tím, že i z těchto důvodů jedna z deseti žen nemá sex déle než rok. A to může být frustrující.

Foto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Partneři o sexu moc často nemluví, a proto si v posteli nerozumějíFoto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Jak často?

„Pokud i vy v ložnici zažíváte chladné období, mluvte spolu o dobách, kdy jste měli sex, který jste si opravdu užili. Každý podnět, který mozek přinutí k přemýšlení o vášnivých chvílích, vás může vrátit zpátky na trať,“ radí Kate Moyle.

Mimochodem, z ankety vyplynulo, že téměř 30 procent žen má sex dvakrát za měsíc, zatímco 40 procent si milování užívá dvakrát až třikrát týdně. Frekvence je však oproti kvalitě a spokojenosti méně důležitá. Někteří vědci dokonce v minulosti uvedli, že příliš mnoho sexu vztahu škodí. Tak se ani vy nesoustřeďte na četnost, ale užívejte si hezké chvíle, byť třeba jednou měsíčně. (Jen tak pro porovnání, téměř čtyři procenta oslovených žen se milují denně. Přijde vám to hodně, nebo málo?)

Vzpomínky, které zůstávají

A jak je to s fantaziemi? Při milování s partnerem si někoho jiného představuje více než polovina dam, přičemž 15 procent respondentek se přiznává k snění o předchozích milencích. Tabu ovšem není ani skutečná nevěra. 34 procent žen se přiznalo k „vedlejším aktivitám“. A  kolik měly milenců? Většina záletnic odpověděla, že nějaké to dobrodružství proběhlo dvakrát až pětkrát. Ovšem sem tam se objevilo i konstatování typu „je toho příliš mnoho, abych o tom mluvila“.

Potíže s vyvrcholením

I když se říká, že nevěra je spíš doménou mužů, není tomu tak. „Moderní svět, v kterém žijeme, nabízí každému lepší přístup k příležitostem, a to bez ohledu na pohlaví,“ říká Kate Moyle. Co se však zhoršuje, jsou potíže s orgasmem – na ten si stěžuje celých 59 procent účastnic ankety. Vyvrcholení jen občas? Standardní věc. Jedna z deseti žen rovnou udává, že se na vrchol slasti dostane jen sporadicky, tedy zřídka. Každá dvacátá orgasmus předstírá, aby potěšila partnera. Naproti tomu jen 41 procent si na sladkou závěrečnou tečku nestěžuje.

„Víme, že jedna z největších překážek, které se staví do cesty ženskému orgasmu, je nedostatek koncentrace,“ objasňuje odbornice. Podle ní se ženy dostatečně neuvolní a pořád myslí na starosti i povinnosti.

Postelové rebelky

Ankety se účastnily i ženy, které se aktivně podílejí na plánování víkendů mimo domov (52 procent) nebo pravidelný nákup spodního prádla či erotických pomůcek (48 procent). 23 procent žen také na seznam svých oblíbených praktik zahrnuje otroctví, lehký výprask a svazování. Každá čtvrtá s partnerem sleduje porno a pozor, jen 26 procent oslovených diskutuje s milencem o jeho fantaziích a přáních. Jak jste na tom vy?

Reklama

Načítám