Hlavní obsah
3,0
(399)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Chutná vám zelenina a rádi zkoušíte obměny tradičních jídel? Lečo s červenou čočkou je pro vás to pravé. Do klasického základu se přidá luštěnina, která rozšíří paletu chutí, dodá bílkoviny a zasytí. S kouskem klobásy je to vynikající jídlo a nepotřebujete už žádná vejce.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g rajčat
  • 6 ks zelené papriky
  • 2 ks cibule
  • 100 g červené čočky
  • 1 díl oleje
  • 2 nožky pikantní klobásy
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžíce listové petržele
  • 4 krajíce bílého chleba
  • 5 g soli a pepře
Článek

Postup

01.

Rajčata nařízněte, spařte vroucí vodou, oloupejte, zbavte tuhého středu a nakrájejte na kousky. (Jak oloupat rajčata v mikrovlnce bez horké vody?) Očištěné papriky nakrájejte na proužky, cibuli a klobásu na kolečka. 

02.

V hluboké pánvi na oleji opečte cibuli dozlatova. Pak ji zasypte mletou paprikou a nechte provonět. Pro intenzivnější chuť můžete použít papriku uzenou. Přidejte propláchnutou čočku a přilijte asi 400 ml vody. 

03.

Směs přiveďte k varu, přidejte kurkumu, nakrájené papriky, rajčata a klobásu. Duste na mírném ohni pod pokličkou, dokud čočka nezměkne. Trvá to přibližně 15 minut. Podle potřeby můžete podlít lečo ještě trochou vody. Hotový pokrm podle chuti osolte a opepřete.

04.

Lečo rozdělte do misek, posypte nasekanou petrželkou a podávejte s pečivem s propečenou kůrkou.

Máte rádi luštěniny? Zkuste maďarské lečo s fazolemi. Vynikající je i pikantní šakšuka: blízkovýchodní jídlo hodně podobné našemu leču. Z rajčat, brambor a slaniny zase vyrobíte jednoduché a levné szegedinské brambory.

Načítám