Hlavní obsah

Vylepšená klasika: Dokonalé lečo, které se vám nepřejí!

Foto: Tomáš Rubín

Prázdniny už se pomalu blíží polovině a to značí sezonu paprik v plné síle. Zralých rajčat je dostatek celé léto, a když tyhle dvě skvělé zeleniny dáte dohromady, máte zaděláno na vynikající lečo. Přidejte červené fazole a barevná zdravá pochoutka je na světě!

Článek

Pravé maďarské lečo je něco, čemu odolá jen málokterý fanoušek rajčat a paprik. Základem úspěchu je zeleninu moc nerozvařit a vajíčko vmíchat v ten pravý moment a správně, aby z leča nakonec nebylo jen zvláštní pyré. A když přidáte trochu červených fazolí, bude jídlo bohaté i na bílkoviny – i bez obligátní klobásy nebo salámu.

Vychytané maďarské lečo

Na 4 porce potřebujete: 100 g červených fazolí, sůl, pepř, 4–6 (asi 500 g) rajčat, 6–8 (asi 500 g) bílých nebo zelených zeleninových (tenkostěnných) paprik, 1 velkou cibuli, rostlinný olej, 1 lžičku maďarské papriky (podle chuti můžete použít i pálivou), 4 vejce

Postup: Fazole namočte den předem do dostatečného množství vody, hodně jí do sebe vsáknou. Ráno je slijte a v čisté osolené vodě uvařte doměkka. Tento krok můžete přeskočit, pokud použijete 1 plechovku fazolí sterilovaných.

Rajčata rozpulte a odstraňte dřevnaté okolí stopek. Podle velikosti je rozkrájejte na čtvrtiny až poloviny. Papriky zbavte jádřinců i jejich bílých zbytků na stěnách plodů. Cibuli nakrájejte nahrubo. Zpěňte ji na oleji a přidejte papriky. Asi 10 minut poduste, dokud nezačnou měknout. Díky této proceduře také zesládnou. Zaprašte mletou paprikou a nechte zpěnit, aby se rozvoněla a pustila barvu. Přidejte rajčata a ještě asi deset minut duste: hotová zelenina je měkká, ale stále drží tvar.

Vypněte plotnu a do horkého leča rozklepněte vajíčka. Nechte chvíli odstát, aby zatuhla, a teprve pak rozmíchejte. Přidejte uvařené fazole a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenými novými bramborami nebo jen tak s chlebem.

Jak děláte lečo vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC