Hlavní obsah

Dokonalé lečo, které se vám nepřejí! Vylepšená maďarská klasika

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Aktualizováno

Lečo patří mezi klasické letní pokrmy, ale letos se nám léto trochu protáhlo, a tak surovin na lečo je všude ještě dost. Uvařte si vylepšenou klasiku a uvidíte, že si pochutnáte.

Článek

Pravé maďarské lečo je něco, čemu odolá jen málokterý fanoušek rajčat paprik. Základem úspěchu je zeleninu moc nerozvařit a vajíčko vmíchat v ten pravý moment a správně, aby z leča nakonec nebylo jen zvláštní pyré. A když přidáte trochu červených fazolí, bude jídlo bohaté i na bílkoviny – i bez obligátní klobásy nebo salámu.

Vychytané maďarské lečo

Na 4 porce je potřeba:

  • 100 g červených fazolí
  • 2 špetky soli a pepře
  • 4–6 (asi 500 g) rajčat
  • 6–8 (asi 500 g) bílých nebo zelených zeleninových (tenkostěnných) paprik
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička maďarské papriky (podle chuti můžete použít i pálivou)
  • 4 vejce

Postup

01.

Fazole namočte den předem do dostatečného množství vody, hodně jí do sebe vsáknou. Ráno je slijte a v čisté osolené vodě uvařte doměkka.

Tip: Tento krok můžete přeskočit, pokud použijete 1 plechovku fazolí sterilovaných.

02.

Rajčata rozpulte a odstraňte dřevnaté okolí stopek. Podle velikosti je rozkrájejte na čtvrtiny, až poloviny. Papriky zbavte jádřinců i jejich bílých zbytků na stěnách plodů. Cibuli nakrájejte nahrubo. Zpěňte ji na oleji a přidejte papriky. Asi 10 minut poduste, dokud nezačnou měknout. Díky této proceduře také zesládnou. Zaprašte mletou paprikou a nechte zpěnit, aby se rozvoněla a pustila barvu. Přidejte rajčata a ještě asi deset minut duste: hotová zelenina je měkká, ale stále drží tvar.

03.

Vypněte plotnu a do horkého leča rozklepněte vajíčka. Nechte chvíli odstát, aby zatuhla, a teprve pak rozmíchejte. Přidejte uvařené fazole a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenými bramborami nebo jen tak s chlebem.

Lečo není jediný zeleninový recept, na kterém si pochutnáte. Zkuste polévky, omáčky ale i koláče!

Reklama

Načítám