Hlavní obsah
3,6
(47)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Stálé místo ve vaší domácí kuchyni si zaslouží mnohé jednoduché recepty, a to nejen pro svoji snadnost. I moučník hotový cobydup totiž může patřit mezi to nejlepší v rodinném repertoáru. Nevěříte? Přesvědčte se!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 200 g hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 4 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 4 ks hrušek
  • 1 lžíce tuku na vymazání
  • 2 lžíce hrubé mouky na vysypání
Článek

Postup

01.

Máslo s čokoládou rozpusťte – v mikrovlnce, ve vodní lázni nebo velmi opatrným zahříváním. Nejdřív rozpusťte máslo, pak přidejte nalámanou čokoládu a za častého míchání ji nechte zcela roztát. 

02.

Troubu zapněte na 180 °C a pekáč či formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Na těsto promíchejte mouku s kakaem, špetkou soli a mletým hřebíčkem – ten moučníku dodá zajímavou vůni a šmrnc. 

03.

Připravte si hrušky: podle potřeby oškrábejte slupku, zbavte je jádřince a buď nakrájejte na kousky, nebo připravte vějířky, jako vidíte na fotce.

04.

Do další mísy rozklepněte vejce a začněte šlehat. Když začnou být zpěněná, přisypejte cukr a vyšlehejte do pěny.  

05.

K vyšlehaným vejcím vmíchejte čokoládovou i moučnou směs. Do připravené formy nalijte hotové těsto, zamáčkněte do něj kousky hrušek a vložte do trouby. 

06.

Pečte asi 30 minut, dokud těsto hezky nevyběhne. Pamatujte, že těsto je hodně těžké a mastné, takže i po upečení zůstane zejména v okolí hrušek trochu mokřejší.

Také milujete moučníky z hruškami? Vřele doporučujeme třeba tenhle hruškový medový chlebík nebo hruškové trifle s vanilkovým krémem a perníčky. Nebo podlehnete spíš hruškovému koláči se skořicovým krémem?

Reklama

Načítám