Hlavní obsah

Další včelí zázrak: Proč se vyplatí mít doma propolis?

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úlu je propolis univerzální prostředek na všechno. Včelky jím zateplují trhlinky a spáry, izolují úl proti chladu a vlhku, používají ho k dezinfekci, a dokonce i mumifikaci škůdců. Jak může propolis posloužit vám?

Článek

Včelaři mnohdy najdou v úlu usmrcenou sršeň nebo jiného vetřelce komplet obaleného do propolisu. Jakmile totiž do úlu vnikne jakýkoli možný zdroj nákazy, včelky ho obalí do produktu, který hravě zničí rizikové mikroorganismy. Propolis má antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, hojivé i regenerační účinky. Užijete ho při ústní hygieně, léčbě infekčních nemocí a i při řešení řady kožních problémů. Co všechno víte o včele medonosné?

Co je to propolis a jak vypadá

Pilné včelky nasbírají z pupenů a květů i dřevin rostlinné pryskyřice, které pak metabolicky zpracují s vlastními výměšky a voskem, načež výslednou hmotu využijí k tmelení úlu. Včelaři pak propolis získávají seškrábnutím z krycích latěk úlů. Není proto překvapivé, že surový propolis vypadá poměrně nevábně, neboť obsahuje hrudky všeho možného, co se v úlu nacházelo.

Když si objednáte surový propolis, dostane se vám vláčné lepkavé hmoty hnědé barvy, někdy nažloutle hnědé. V lednici se z ní stane křehký drobivý materiál.

Foto: Auhustsinovich, Shutterstock.com

Surový propolis možná nevypadá příliš vábněFoto: Auhustsinovich, Shutterstock.com

Léčivé účinky propolisu: pozor na alergii

Díky obsahu přírodních pryskyřic a éterických olejů ničí nebo zastavuje bujení virů, plísní, některých bakterií a kvasinek a urychluje hojení. Ovšem pozor: někdo může být na propolis alergický, proto před prvním použitím proveďte test snášenlivosti.

Co všechno propolis léčí?

  1. Drobná poranění a štípance - Odřeninky, záděry, bodnutí hmyzem, malé popáleniny a jiná poranění kůže se po potření propolisovou tinkturou hojí rychleji, výhodou je i její dezinfekční účinek.
  2. Záněty dásní a afty - Nemoci dásní, afty, dokonce i bolavý zub pomáhá protizánětlivý propolis rychleji léčit, navíc ulevuje od bolesti; pro tento účel se doporučuje kloktat tinkturu.
  3. Opary - Tinkturou potírejte místo, kde se začíná ozývat rašící opar. Čím dříve ho zachytíte, tím větší je šance, že nakonec „nevyskočí“.
  4. Akné a ekzémy - Protizánětlivý propolis je výborný i na hojení akné a ekzémů. Na ekzém je nejvhodnější mast s propolisem, na akné pak gely nebo propolisové čisticí vody.
  5. Bradavice - Smíchejte kašičku z medu a propolisu a nanášejte na bradavici, dokud nezmizí.
  6. Nachlazení a nemoci dýchacích cest - Propolisové tinktury se doporučují užít při inhalaci, například při rýmě, zánětech dutin či průdušek, skvělé jsou jako kloktadlo při bolesti v krku.
Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Zkuste propolisovou tinkturu jako první pomoc, když se opar začne klubatFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Recept na domácí propolisovou tinkturu

Z propolisu lze vyrobit řadu přípravků a nejlepší je začít tím nejuniverzálnějším – tinkturou. Můžete jí potírat drobné ranky, akné, ekzém, opary, afty, užívat jako kloktadlo na bolavý krk či kapat do vody k inhalaci.

Jak vyrobit propolisovou tinkturu? Potřebujete propolis, líh, jemné síto a vhodnou nádobu. Smíchejte jeden díl nadrobeného propolisu s dvěma díly líhu a dobře protřepejte. Nádobu nechte na tmavém místě v pokojové teplotě odpočívat zhruba týden až dva. Poté tekutinu sceďte přes síto a přelijte do lahviček. Hotovo!

Jak vyrobit propolisovou mast

Tinktura je základem propolisové masti. Na její výrobu potřebujete 10 dílů masťového základu a 1 díl tinktury. Jako masťový základ můžete použít bambucké máslo, sádlo nebo třeba směs olejíčků, v lékárně seženete i lehčí textury.

Kde propolis sehnat a jak ho uchovávat

Propolis seženete přímo od včelařů nebo ve specializovaných prodejnách s včelími produkty, velmi snadno ho objednáte na internetu. Látku v surovém stavu uchovávejte na tmavém místě v neprodyšném obalu v teplotě do 20 stupňů Celsia.

Nepatříte-li mezi kutily a už nyní víte, že by se vám nechtělo vyrábět léčivé produkty sami, bude pro vás nejjednodušší koupit již hotové přípravky, např. propolisové kapky, vody, zubní pasty, mýdla, mléka, mastičky a podobně.

Víte, co je to střešní včelaření? Možná nadchne i vás!

Reklama

Načítám