Hlavní obsah

Martina Navrátilová zase bojuje s rakovinou. Jaké příznaky by měly každého varovat?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina Navrátilová od roku 2010 bojuje s rakovinou prsu, nyní se k tomu přidalo i nádorové onemocnění hrtanu. U obou diagnóz stejně jako u dalších onkologických onemocnění platí: nepodceňujte první příznaky.

Článek

V případě nádorových onemocnění je zásadní zejména prevence. A to jsou jak preventivní návštěvy lékaře, tak screeningová vyšetření, která jsou přímo cílená na odhalení jednotlivých diagnóz.

Jak poznat rakovinu prsu

Rakovina prsu je dnes díky preventivním prohlídkám diagnostikována v časnějších stadiích než dříve. Zcela zásadní je nemoc odhalit už v době, kdy nemá žádné viditelné příznaky. To není možné bez mamografického nebo ultrazvukového vyšetření. Pokud v prsu najdete bulku nebo nějaký jiný podezřelý útvar, běžte co nejdříve k lékaři, ale na druhou stranu se nemusíte hned bát nejhoršího. Ne každý problém či hmatný nález hned znamená rakovinu.

Mamografický screening probíhá v České republice již od roku 2002. Díky němu mají všechny ženy starší 45 let jednou za dva roky nárok na pravidelné preventivní vyšetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Rakovina hrtanu se odhaluje těžko

Odhalit rakovinu hrtanu včas je mnohem složitější. První stádia totiž nijak nevarují. Změny se mohou projevit na hlasivkách, které jsou právě v hrtanu, nemocní mohou zaznamenat změnu či hrubnutí hlasu či chrapot. Někteří mají dýchací potíže, pocit cizího tělesa v krku, může se jim obtížně polykat. To všechno už ale značí, že nemoc je v pokročilém stádiu.

Obecně by se dalo říci, že nádorové onemocní kdekoli po těle se projevuje nejčastěji právě dýchacími potížemi, ale také únavou, změnou barvy moči, výtokem ať již gynekologickým nebo ze střev. Rozhodně byste se měli vydat k lékaři vždy, kdy nevysvětlitelně hubnete nebo máte nevysvětlitelné bolesti či průjem.

Reklama

Načítám