Hlavní obsah

Dietní poklad i zbraň na vysoký cholesterol? Rajčata! Udělejte si zásoby na zimu

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Sezona právě vrcholí a rajčata nejrůznějších tvarů a barev můžete koupit v opravdu nejlepší kondici. A jestli si je pěstujete na zahradě nebo balkonu, možná už nevíte, co s nimi. Poradíme, jak s nimi naložit.

Článek

Červený šťavnatý plod je doslova nabitý prospěšnými látkami. Z těch exkluzivních je to lykopen, silný antioxidant. U rajčete může za červenou barvu, u lidí posiluje imunitu a zabraňuje škodám vzniklým „špatným“ cholesterolem, tedy zužování a tvrdnutí cév. Dodejme, že tepelnou úpravou se lykopen neničí, navíc se lépe vstřebává za přítomnosti tuku.

Chcete být veselí? Jezte rajčata

Ano! Látka zvaná tyramin totiž kromě toho, že zvyšuje hladinu cukru v krvi, vyvolává zlepšení nálady. Čím zralejší rajská jablka jsou, tím je ho v nich více. Veselejší budou určitě i muži, kteří se vyhnou problémům s prostatou: na Harvardské univerzitě zjistili, že kdo pravidelně výrazněji konzumuje rajčatovou šťávu či čerstvé plody, je vystaven menšímu riziku karcinomu prostaty.

Při horečkách je čerstvá šťáva zdrojem tekutin a minerálních solí a ochlazuje tělo. V rajských jablíčkách najdete draslík (působící na vylučování vody z těla) a kyselinu listovou – tu ve větší míře potřebují těhotné ženy. Z dietního hlediska jsou přímo poklad – sto gramů obsahuje jen 21 kcal! Výživoví poradci je rádi doporučují i proto, že zvyšují zásaditost krve.

Nedozrálé plody nevyhazujte

Rajčata nepatří do lednice! A když, tak jen na pár dní. Ideální teplota pro jejich uchování je mezi 10 a 15 stupni. Nemáte-li chladnější spíž, raději je nechte volně v kuchyni. Ale pozor, ne v blízkosti jablek, ta by uspíšila jejich dozrávání. To je naopak žádoucí v případě rajčat zelených – ať už jste je předčasně utrhli, nebo jste museli dříve zlikvidovat rostlinky, nedozrálé plody dojdou samy. Můžete jim trochu pomoci, když je naskládáte stopkou nahoru vedle sebe do krabice, lísky nebo plata od vajíček a dáte buď přikryté do sklepa, nebo odkryté na okno.

Kdybyste měli nutkání zelená rajčata sníst, radši si to rozmyslete! Obsahují toxické látky tomatin a solanin, které způsobují bolesti hlavy, žaludeční potíže a častější konzumace může poškodit játra. Kvašením nebo konzervací se jejich obsah snižuje, ale i tak se mějte na pozoru.

Foto: chatgunner, Shutterstock.com

Až budete likvidovat rostlinky rajčat a zůstanou na nich ještě nějaké zelené plody, pověste celý stvol vzhůru nohama třeba v garáži nebo na půdě, však ony dojdouFoto: chatgunner, Shutterstock.com

Mrazit nebo sušit

Máte-li ze zahrádky, od souseda nebo z trhu košík rajčat, můžete je zamrazit. Obsaženým vitaminům C, B a K nízké teploty nevadí. Nakrájejte je nebo rozmixujte a v sáčcích uložte do mrazničky.

Jste-li milovníky rajčat sušených, raději sáhněte po elektrické sušičce – sluníčko u nás není tak silné jako na jihu Evropy. Vybírejte vyzrálé, ale pevné plody, nakrájejte je na plátky, položte na rošt a sušte několik hodin. Hotové plátky (budou trochu pokroucené) doporučujeme dát do sklenice a zalít rostlinným olejem, můžete přidat i bylinky. Uchovávejte v ledničce.

Podobně postupujte i v případě sušení v troubě. Rajčata zbavte semínek, nakrájejte na čtvrtky, vyskládejte na pečicí papír a sušte na 60 stupních zhruba 10 až 12 hodin. Po celou dobu nechte dvířka trouby pootevřená, aby mohl vlhký vzduch cirkulovat. Vychladlé „rajské křížaly“ uložte do uzavíratelné nádoby, v chladničce vydrží i půl roku.

Foto: CGissemann, Shutterstock.com

Někomu sušená rajčata chutnají jen tak „na zobání“, jiný je má rád v salátu či na špagetáchFoto: CGissemann, Shutterstock.com

Jako dárek pro mlsouny

Za okny panuje léto, ale už vy si můžete připravit malé potěšení pro přátele pod stromeček – pečená rajčata. Plody zbavte slupky (nařízněte je do kříže na opačné straně, než je stopka, a přelijte vařící vodou; po chvíli slupku stáhnete jedním pohybem ruky). Odstraňte jádřinec, překrojte, dejte do pekáčku spolu s česnekem a tymiánem či rozmarýnem, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte 20 minut při 180 stupních. Všechno včetně šťávy rozdělte do vymytých malých skleniček a zavíčkujte. Dnem vzhůru uložte do vychladnutí.

A jestli se vám nechce rajská jablka loupat a péct, pak je prostě sterilizujte. Omytá a rozkrájená je naskládejte do vyvařené sklenice co nejtěsněji a zavíčkujte. Bez nálevu, plody pustí šťávu samy. Zavařte při 90 stupních 30 minut a pak se těšte, až si v zimě otevřete voňavé plody léta.

Foto: LaineN, Shutterstock.com

Jedlé dárky bývají jedny z nejúspěšnějších, je však třeba na to myslet zavčas Foto: LaineN, Shutterstock.com

A jak uchováváte rajčata vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám