Hlavní obsah

Jíst víc a hubnout? Jde to! 5 triků, kterými obelstíte tělo

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Reklama

Chcete shodit pár kil? Pak je nutné, aby vstřebávání živin fungovalo tak, jak má, a aby nic nebrzdilo efektivní spalování energie. Obojí významně ovlivňuje volba kuchyňské úpravy. Jak tedy s potravinami nakládat, aby pomáhaly hubnout?

Článek

Při shazování je třeba přemýšlet nejen o druhu a množství potravin, ale i o jejich úpravě – ta totiž dokáže významně zahýbat s kalorickou i nutriční hodnotou výsledného pokrmu. „Abyste hubli trvale a nepřicházeli o důležité vitaminy a minerály, musíte jíst dostatek čerstvé stravy, a pokud chcete také správně trávit a zužitkovat všechny makroživiny, je zároveň nutná i tepelná úprava,“ shrnuje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme. Jak tedy (ne)vařit, aby šla kila dolů co nejsnadněji?

1. Tuky jezte zastudena

Tuky sice výrazně zvedají energetickou hodnotu pokrmů, ale pro shazování „špeků“ je jejich příjem nezbytný – dlouhodobě by to nemělo být méně než 20 procent celkové energie. Při hubnutí je tedy nevyřazujte, ale soustřeďte se na jejich zdroj a formu.

Tuky zasytí na delší dobu, protože se vstřebávají až v tenkém střevě: skvělým příkladem je třeba kokosový olej, který proto bývá předepisován do nemocničních diet. Využijte toho. Pro ještě lepší účinek používejte tuky především ve studené kuchyni – nejlépe ve formě panenských, zastudena lisovaných rostlinných olejů (lněný, konopný, olivový, dýňový). Vyrábějí se za nízkých teplot, obsahují důležité „živé“ živiny a pro tělo jsou výrazně stravitelnější – a pro hubnutí tedy vhodnější.

V teplé kuchyni tuky šetřte – vlivem dlouhého působení vysokých teplot se i ze zdravého tuku často stane nezdravý (při hubnutí tedy zcela zbytečný), navíc se dost často jeho množství „ztratí v tlačenici“, takže přijmete mnohem víc energie, než jste plánovali.

Foto: YoloStock, Shutterstock.com

Nezapomeňte na nákupní seznam napsat dostatek čerstvé stravy: zasytí a rychle doplní nezbytné živinyFoto: YoloStock, Shutterstock.com

2. Co místo smažení?

Křupavé smažené pokrmy z každodenního režimu vyřaďte. „Při smažení navyšujete kalorický příjem i na dvojnásobek – jídlo tukem nasákne,“ varuje výživová poradkyně Simona Cahlová. A nepomůže ani „odmaštění“ ubrouskem!

Co je řešením? Smažení nápaditě nahraďte dušením. Že i tak lze připravit chutný pokrm, dokazuje tip Simony Cahlové na odlehčenou boloňskou omáčku: „Maso nesmažím na oleji s cibulkou, ale nejprve na pánev naliju rajčatový protlak a drcená rajčata ve vlastní šťávě. Osolím, chvíli povařím a poté přidám hovězí s cibulí a nahrubo nastrouhanou mrkví. Omáčku dusím do té doby, dokud není maso se zeleninou hotové. Nakonec dochutím česnekem, pepřem a podávám s celozrnnými špagetami.“

3. Díky páře sníte víc

Chcete toho během shazování sníst víc? Vsaďte na páru. „Vaření v páře zničí jen malé množství vitaminů rozpustných ve vodě a zachovává živiny,“ říká Lucie Tvrdoňová. A navíc se tak do jídla nedostanou žádné zbytečné kalorie navíc (třeba v podobě přepáleného tuku), což v praxi znamená, že můžete sníst více plnohodnotných potravin, zdravě se jimi zasytit a stále přitom dodržovat redukční jídelníček.

Foto: Lesterman, Shutterstock.com

Upřednostňujte vaření v páře. Připravovanému jídlu vezme jen minimum živin, které obsahuje v syrovém stavuFoto: Lesterman, Shutterstock.com

4. Mixováním nakopněte metabolismus

Syrová rostlinná strava dokáže v hubnutí divy – zasytí, odlehčí trávicímu traktu a nastartuje spalování. Aby byla stravitelnější a pro organismus přínosnější, radí Lucie Tvrdoňová rozmixovat ji do podoby smoothie. Z takto upravených pokrmů si tělo dokáže vzít, co potřebuje, a rychle to vstřebá. Znamená to snadný přísun živin a zrychlení bazálního metabolismu – jeho výše je přitom klíčová. Značí, kolik energie organismus spotřebuje na svůj provoz v klidovém stavu nalačno (třeba při spánku). A čím více, tím pro shazování samozřejmě lépe.

5. Kombinujte studenou a teplou kuchyni

Čerstvá zelenina je pro shazování skvělá, ale pro dlouhodobé zhubnutí potřebujete dostatek makroživin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Ano, samozřejmě shodíte pěkných pár kilo, i když vám budou scházet – jenže místo tuků ztratíte svaly a jojo efekt přijde dřív, než se nadějete. Chcete-li si vysněnou váhu udržet, přemýšlejte nejen nad kaloriemi, ale dbejte i na kombinaci syrových a tepelně upravených surovin.

K večeři se neodbývejte syrovým salátem, ale obohaťte ho pořádnou energií. „Zeleninu je dobré kombinovat se sýrem, masem, vejci nebo třeba jen s olejem. Některé blahodárné vitaminy – A, D, E, K – jsou rozpustné v tucích a bez nich vámi bez užitku projdou a nedají tělu, co od nich potřebuje,“ říká Lucie Tvrdoňová. Přidejte také tepelně upravené složky, jako jsou fazole, čočka, kuskus nebo quinoa... Nastavíte tak tělu správný směr pro redukci a navíc si i pochutnáte. A i o to jde, nemyslíte?

Jak si skládáte jídelníček při hubnutí vy?

Reklama

Načítám