Hlavní obsah

Vezměte nohy na ramena, tenhle za to nestojí aneb Signály, že byste se ním v budoucnu trápila

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvrácená strana lásky? Snížená obezřetnost. Pod vlivem koktejlu hormonů a opojných emocí můžete na novém partnerovi snadno přehlédnout věci, které se se štěstím a pohodou ve vztahu vůbec neslučují. Na těchto pět si dejte extra pozor!

Článek

Je jedno, kolik je vám let. Láska kvete v každém věku a s člověkem dělá stále to samé: zamilovanost má podobné účinky jako závislost na drogách či opilost a čerstvě zamilovaný člověk působí dojmem, jako by byl permanentně pod vlivem. A právě v této době se může dost spálit, protože díky milostnému opojení přehlíží varovné signály. Na co si dát pozor? Pokud vaše nová láska dělá nějakou z následujících pěti věcí, rozhodně to není ten pravý.

1. Nevnímá, co říkáte

Nový partner nemusí mít samozřejmě paměť jako slon, ale pokud mu neustále vypadávají klíčové věci o vašem životě, zbystřete. Že nesnášíte lepek, slyšel už několikrát, tudíž by se neměl tvářit, že je to pro něj novinka. Koneckonců, jedná se o zásadní informaci, jejímž přijetím a akceptováním dává najevo, že vás vnímá. Měl by si pamatovat informace, které vás dělají tím, kým jste, a formují váš život.

2. Všechno musí jít podle něj

Nemá čas, je unavený... Zkrátka za ním musíte přijet vy – už zase. Sice vás vidina další noci v bytě nad barem, který zavírá až v časných ranních hodinách, neláká, ale chcete miláčka vidět. Je jasné, že si musejí vycházet vstříc obě strany, ale pokud partner ze svého pohodlí nechce nikdy slevit a flexibilita a ochota mu vážně nic neříkají?

Když se chová takhle už na začátku vztahu, skutečně si chcete později s někým takovým plánovat třeba společné bydlení či děti? Jinými slovy: jestliže se všechno točí jenom okolo něj a jeho pocitů a potřeb, šlápněte na brzdu. Kdo o vás má skutečný zájem, rád udělá kompromisy.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

V té největší zamilovanosti se leccos přehlédne a omluví. Ale pamatujte si: lepší už to nebude! Muži podávají výkony nejochotněji právě na začátku vztahu, a jestli mu ani teď nestojíte za trochu úsilí a milé přetvářky...Foto: fizkes, Shutterstock.com

3. Nedodržuje sliby

Neumí držet slovo, neustále slibuje něco, co nemůže (nebo rovnou nechce?) splnit, a nedá se na něj spolehnout. Pak v jeho případě plýtváte energií, časem a možná i penězi! Důvěra v partnerovo chování a rozhodnutí patří k základním pilířům vztahu, proto použijte metodu třikrát a dost. Jestliže vás přítel třikrát zklame, vysvětlete mu jasně situaci: je možné, že není nijak extra nezodpovědný, jen si neuvědomil, že už není sám a že se musí trochu ukáznit. A jestli to má všechno dál „na salámu“? Pak ho přenechte jiné.

4. Překračuje vaše osobní hranice 

V případě, že svému novému milostnému zájmu řeknete, že v pátek vyrážíte na skleničku s kamarádkou, ale on vám celý večer píše a volá, může se sice jednat o stesk čerstvě zamilovaného, ale také může jít o neschopnost být sám, případně o nepřijatelnou kontrolu. Nápadník potřebuje mít přehled, co děláte a s kým, anebo má rovnou ambice plánovat vám volný čas. Vzpomínáte, jak vás tlačil do sledování brutálního filmu plného násilí, o kterém jste jasně řekla, že ho vidět nechcete, přesto se vás o jeho kvalitách snažil přesvědčit? Tak příště už to nebude film, ale třeba natlačení do bytu, kam nechcete. Tenhle panáček se snaží zlomit vaši vůli.

5. Vynucuje si sex

Ne je prostě ne. Cítíte-li, že na sex je ještě brzy, protistrana by to měla respektovat. A o respektu je to i v pozdějších fázích vztahu. Jelikož se jen vzácně stává, že milenci mají na chlup stejně aktivní libido, je nutné sexuální touhu sladit a přizpůsobit ji tak, aby všichni byli spokojení. To znamená, že sexuálně dynamičtější jedinec půjde pomalejším krokem svého partnera.

Nikdy si nenechte podsouvat názor, že sex je vaše povinnost a priorita a milenci se v tomto směru musíte podrobit. Pakliže to zkusí, utíkejte. Ačkoli dávno nežijeme ve středověku, i dnes si mnoho mužů – sexuálních predátorů vynucováním sexu dokazuje, že o ně žena stojí. Dovolíte jim, aby nad vámi získali moc?

Reklama

Související témata:

Načítám