Hlavní obsah

Do školy po koroně: Jak to zvládají děti různých znamení?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Návrat do školních lavic letos přichází po mnohem delší době, než je obvyklé. Situace kolem koronaviru způsobila, že se děti do školy podívaly naposledy dávno před prázdninami. Jak jednotlivá znamení zvládají návrat k běžnému režimu?

Článek

První září je pro školáky vždycky trochu šok. A letos ještě o kus větší, protože ve škole už nějaký pátek nebyli. Jak se s tím vypořádají? To vám může prozradit i znamení zvěrokruhu, ve kterém se narodili. Připravte se tak na to, co přijde v nadcházejících dnech, předcházejte strachům a obavám a vyřešte hrozící krize dřív, než vůbec přijdou.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani se školy nemohli dočkat – konečně změna prostředí, kamarádi, aktivita! Být zalezlí doma pro ně není. Na druhou stranu ovšem milují prázdniny, protože jsou o něco dobrodružnější než každodenní život. Sedět celý den v lavici se brzy omrzí. Zejména první dny ve škole tak budou naprosto v klidu a malý Beran si je bude užívat, protože může podnikat rošťárny se svými parťáky. Novost se ale brzy omrzí a všechno zapadne do starých kolejí – jenže Beran potřebuje stále nové podněty.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci si na školní režim budou zvykat obzvlášť obtížně. Změny jim nedělají moc dobře, protože se s novými věcmi a pořádky sžívají dost pomalu. Jsou pevně zajetí v rutině „vídám hlavně rodiče a nemnoho kamarádů“ a to se najednou naprosto změnilo? Připravte se na strach a obavy a neochotu vystoupit ze zaběhlých pořádků. S každým dalším dnem však bude jejich přístup lepší a lepší, jak si začnou zvykat na novou – a vlastně už dávno známou a obvyklou – situaci. Mějte zkrátka trpělivost.

Foto: DGLimages, Shutterstock.com

Býci snášejí změny většinou dost těžko, mějte s nimi trpělivostFoto: DGLimages, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou, lidově řečeno, zvědaví jako opice, a tak jim doma chyběly nové podněty. Škola je do určité míry baví: těší je získávání zajímavých znalostí a informací, i když samozřejmě záleží na tom, jak jsou podávány. A ať už jste se malému Blíženci v karanténě věnovali jakkoli, stále tomu chyběla jedna důležitá složka – kolektiv. Ten je pro Blížence naprosto zásadní. Nejspíš vám tedy před školou zamává a ani se neohlédne – a dost se mu uleví. A vám asi taky, malí Blíženci vyžadují kupu pozornosti.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Rakům se zpátky do školy moc nechce. Tohle citově založené znamení s fixací na rodinu si velmi rychle zvyklo, že nemusí opouštět svoje dobře známé a dobře zabydlené hnízdo, kde je mu úplně nejlíp. Raci mají jen pár „svých lidí“, které si pustí k tělu, a zrovna teď to jsou rodiče, s nimiž se během karantény hodně sblížili. Zkuste to hrát na kamarádskou kartu – jestli má malý Rak ve škole dobrého kamaráda, hodně mu připomínejte, že se s ním zase často uvidí a budou spolu moci trávit spoustu času.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou ohledně návratu do školy poněkud rozpolcení. Na jednu stranu se vracejí na pódium před oči mnohem většího publika, než jaké měli doma, a konečně mohou zářit mezi vrstevníky – a to je něco, pro co se vlastně narodili. Na druhou stranu ale přicházejí o velmi soustředěnou pozornost rodičů. Ve škole se o místo na výsluní musejí neustále rvát, zatímco doma je tahle pozice pro ně zcela přirozená. Dejte jim pár dnů, Lvi se velmi rychle oklepou a na každodenní předvádění se budou zase rychle těšit.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Blíženci i Lvi kolektiv milují, i když každý z jiného důvoduFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Konečně škola! oddychnou si nejspíš malé Panny. Vytržení z každodenní rutiny ranního vstávání a několika hodin v lavicích podle stanoveného rozvrhu pro ně nebylo vůbec snadné. Škola dává jejich životu rytmus, a to je něco, bez čeho se Panny dlouhodobě neobejdou. Už dvouměsíční prázdniny jsou pro ně ke konci dlouhé a těší se na návrat do jistoty s rozvrhem. A co teprve když těch měsíců bylo tolik! Teď jim zase všechno začne dávat smysl, třebaže možná s několika novými pravidly navíc.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy zastávají k návratu do školy ambivalentní postoj: nemají z něj žádnou velkou radost, ale ani jim nijak zvlášť nevadí. Jedná se o flexibilní znamení, které se přizpůsobí aktuální situaci. Doma nejspíš nijak nestrádaly a podobné to bude i ve škole. Se svým volným časem si kreativně poradí a stejně tak se zabaví i úkoly, které splnit musejí. Škola jim nedělá potíže, jen je musíte dostat zase do tempa: mají tendenci sklouzávat k pomalému rytmu, který je ve větším kolektivu neudržitelný.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Malí Štíři z návratu do školy moc radosti nemají. Jako silné individuality okusili program, který si mohou přizpůsobovat a neřídí se potřebami třiceti dalších dětí, a vyhovovalo jim to. Nutnost opět plavat s proudem je trápí, takže se připravte na poměrně dlouhé období, kdy si budou zvykat na rutinu a řád a také na to, že zase musejí vycházet se svými vrstevníky. Štíři totiž málokdy stojí ve středu kolektivu, pohybují se spíše na okraji a zapadnout znovu do dění pro ně nebude snadné.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Malí Štíři budou mít problém zapadnout zpátky do kolektivuFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci se už školy pravděpodobně nemohli dočkat. Jasně, prázdniny jsou skvělé, protože skýtají nečekaná dobrodružství a zážitky, a kdyby byl rok jako každý jiný, nejspíš by si je mláďata tohoto znamení ještě ráda prodloužila. Nicméně je rok 2020 a Střelci už dlouhou dobu neviděli všechny své kamarády a to je pro ně naprosto nesnesitelné. Právě z kolektivu čerpají svou věčně dobrou náladu a neutuchající energii, takže je návrat zpět mezi děti a každodenní setkávání rozhodně pozitivně nabije.

Děti bez výchovy. Vážně ze zlobení vyrostou?

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi nemají na návrat do školy úplně jasný názor. Na jednu stranu je tu jejich tvrdá palice: vyhovuje jim dělat si věci po svém, svým tempem, když oni chtějí, a proto si doma v karanténě zase tolik nestěžovali. Na druhou stranu zbožňují zvyk, řád, pravidla – a proto je vytržení ze školní rutiny dost vzalo. Pocity z prvního září tak byly rozhodně smíšené, snažte se tedy zdůrazňovat pozitiva a Kozorozi se chytnou.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Malí Vodnáři návratem do školy trpí. Málokdy si totiž užívají klasickou školní docházku a nejvíc jim svědčí alternativní výukové metody. Jejich hluboce zakořeněná láska ke svobodě a jinakosti je nutí jet proti proudu, takže jsou často považováni za „zlobiče“. Pokud se jim rodiče opravdu věnovali podle jejich potřeb, domácí výuka byla pro Vodnáře rájem, ve kterém rozkvetli. Snažte se najít cestu, aby si tyto svobody mohli přenést i do školních lavic – se správným učitelem a školou to není nemožné.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Pro Ryby bude návrat do školy nelehký. Jsou to citlivky a navykly si na maminku a tatínka, na domácí prostředí, na to, že je všechno volnější a že nejsou pod takovým tlakem. Teď se trochu bojí, co je čeká, jako by zapomněly, že škola jim problém nedělá. Ryby se umějí fantasticky přizpůsobit, stačí tedy s nimi probrat všechny obavy a nechat je, ať si vylijí srdíčko. Brzy se ukáže, že jsou jejich strachy naprosto neopodstatněné. Buďte tu pro ně a připravte se na dočasné slzavé údolí, brzy bude dobře.

Reklama

Načítám