Hlavní obsah

Domácí práce podle znamení: kdo miluje chaos a kdo pořádek?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Domácí práce – nevyhne se jim nikdo z nás. Každý k nim však přistupuje jinak. Jeden je vnímá jako jednu z povinností a nijak ho to neobtěžuje, druhý jako největší zlo pod sluncem, třetí jako ztrátu času. Jak jsou na tom jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Jen málokdo nachází zálibu v každodenních domácích pracích. Přece jen se však najdou takové, které snášíme v klidu, a jiné, které opravdu z duše nenávidíme. Jak se k jednotlivým úkolům v domácnosti staví znamení zvěrokruhu? Kdo se jim vyhýbají jako čert kříži a kdo se naopak do práce vrhá skoro s radostí? A jaké domácí povinnosti přináší jednotlivým znamením jakési zvrácené uspokojení?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani se na zvelebování domu či bytu vrhají poměrně sporadicky. Předem dané rozvrhy a tabulky toho, co, kdo a kdy, to na ně nefunguje. Aby se do úklidu, vaření nebo mytí oken pustili, musí je to prostě chytit. Pak jsou jako vítr: popadnou cokoli, co mají po ruce, a nezastaví se, dokud všechno nezáří čistotou a na stole neleží královská hostina. Nejvíc je baví třídění a vyhazování nepotřebností – každou várku hozenou do popelnice si vyloženě užívají.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou tak trochu lenoši, než se k něčemu rozhoupají, chvíli to trvá. Nejsou přehnaně pořádkumilovní, takže je trocha čurbesu nerozhodí. Na druhou stranu jsou rozumní a zodpovědní a vědí, že některé věci se prostě musí. Nejméně jim vadí vaření, pečení, zkrátka pohyb po kuchyni. Cídění sporáku si asi neužívá nikdo, ale když si mohou zařádit s hrnci a vykouzlit nějakou pochoutku, mají ze sebe radost. Jestli něco nesnáší, jsou to velké nárazové úklidy.

Foto: InesBazdar, Shutterstock.com

Býci si užívají takové to svoje povalováníčko, a když už musí, raději zastanou místo v kuchyniFoto: InesBazdar, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci mají rádi systém a pořádek v tom, co považují za důležité – například jejich počítač bývá vzorem logického uspořádání, stejně tak nejrůznější složky s dokumenty a důležitými papíry. Na druhou stranu, pokud je na skříních prach, rozhodně jim to žíly netrhá. Jak už to tak s Blíženci bývá, nikdy nevíte, které jejich já zrovna potkáte – jestli to, co si odhodlaně nasazuje gumové rukavice a vrhá se na čištění odpadů, nebo to, které by si radši nechalo trhat nehty, než aby odešlo vynést koš. Stačí ale chvilku počkat a jejich názor se zase změní.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci mají domácí práce v skrytu duše vlastně rádi. Jejich „hnízdo“ je pro ně naprosto zásadní, rádi ho zvelebují a pracují na tom, aby se doma všichni cítili příjemně. Rádi cídí a leští, baví je vůně čistoty a pocit novosti, ať už jde o čerstvě vytřené podlahy nebo žehlení vypraného prádla. Stejně tak je nemůže rozhodit vaření nebo pečení. Tam je zase žene pocit, že svými laskominami mohou druhým udělat radost. Rádi se vyhnou akorát mechanickým věcem, jako je výměna žárovek, dlouho odkládané opravy a podobně.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi a domácí práce? Tak to ani ne. Tyhle velké kočky s nimi mají opravdu problém. Raději investují peníze a najmou si někoho na úklid. Ještě tak uvařit, to by občas šlo. Ale mytí oken? Leštění parket? Žehlení velkého prádla? Ani omylem. A zaplatit někomu, kdo se s domácími pracemi popere za vás, není nic špatného. Lvi si zkrátka umí vážit svého času a investovat ho jinak – třeba do vydělávání peněz právě na výpomoc do domácnosti.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Lvi a úklid? Raději zaplatí uklízecí četu!Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny si v domácích pracích vyloženě libují. Baví je sestavovat „to do“ listy a rozvrhy toho, kdo je na řadě s vyskládáním myčky a kdo byl naposledy s tříděným odpadem. Rády organizují, odškrtávají, zbavují se věcí a likvidují nepořádek jako svého osobního nepřítele. Když uklízí, perou nebo vaří, mají ze sebe dobrý pocit, vyčistí si hlavu a nabije je to energií. Někdy to s touhou po dokonalém domově přeženou a je potřeba je trochu krotit. Faktem však zůstává, že jejich domov bude vždy jako klícka.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy nemají k domácím pracím žádný velký vztah, ale zase kvůli nim neskáčou z okna. Udělají to, co je třeba, ale nepřetrhnou se. Vzhledem ke své lásce k módě a estetice je baví praní a žehlení, to jsou takové „čisté“ disciplíny. A pak taky rády rovnají. Knihy v knihovně. Dekorativní sošky na poličce. Šanony s dokumenty podle důležitosti. Kořenky na lince podle abecedy. Tohle přerovnávání a vytváření systému, který je na pohled pěkný a zároveň dává smysl, je baví. Rozhodně daleko víc než vysávání nebo mytí oken.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jednají ohledně domácích prací podobně impulzivně jako Berani – málokdy se na ně soustředí nějak průběžně, ale jednou za čas je to popadne a pak nejsou k zastavení. Rozhodně se vám nepodaří přinutit je k čemukoli, pokud sami nebudou chtít. Když se ale odhodlají ze své vlastní vůle, jsou nebývale efektivní a jde jim to pěkně od ruky. Jsou ten typ, který si všechno radši udělá sám, protože to prostě umí nejlíp. Neradi se spoléhají na druhé. No, je to jejich boj.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Když Štíři dostanou uklízecí záchvat, nic je nezastavíFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci k domácím pracím nechovají nijak vřelou lásku, ale jsou praktičtí a s ničím si nedělají moc hlavu – co je potřeba, to udělají. A když se něco nestihne či nezvládne? Tak se přece vůbec nic neděje, udělá se to zítra! Nebaví je zbytečnosti, jako je srovnávání věcí na psacím stole do pravých úhlů, jsou rádi, když je obklopuje trocha kreativního chaosu. Užívají si zejména práce venkovní – péči o zahradu, sekání trávníku, klidně i natírání plotu. U všeho si vlastně taky odpočinou a přijdou si aktivně. A to je baví.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Praktičtí a rozumní Kozorozi mají domácí práce rozplánované, často mívají pevně dáno, kdy je potřeba co udělat, a tohoto rozvrhu se drží. Do všeho zapojují celou rodinu, aby to bylo spravedlivé – to je pro ně důležité. Jinak nemají víceméně žádné preference. Žádná povinnost jim nepřipadá příliš otravná, nic je nijak výrazně nebaví. Domácí práce jsou pro ně často uklidňující rutinou.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou chaotická stvoření a vlastně moc nechápou, proč by se měli v údržbě domácnosti nějak víc angažovat. To je mimo jejich rozlišovací schopnosti, nenapadne je, že se jídlo samo v ledničce neobjeví, že se koberec v obýváku nevysaje a že vana není takhle čistá sama od sebe. Pokud chcete, aby se na domácích povinnostech podíleli, musíte jim zkrátka říct. A nebojte, cukat se nebudou – jen je to nenapadne samotné. Rozhodně nepatří mezi puntičkáře a všechno vyřeší klasickou metodou „co nejlepší výsledek za co nejkratší čas“.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Pro Ryby je jejich domov velmi důležitým místem, které hraje v jejich životě obrovskou roli. I proto převažují k domácím pracím poměrně kladné pocity – rády si prostředí kolem sebe zvelebují a upravují. A protože na tom pracují průběžně, nemusí se vrhat do velkých nárazových akcí, které jsou jim proti srsti. Jediný problém pro ně představuje vyhazování věcí – jsou to nostalgičtí sběratelé, kteří si rádi nechávají všechno na památku. A v tomhle ohledu tedy rozhodně budou potřebovat pomoc, aby jim sbírka nepřerostla přes hlavu.

Reklama

Načítám