Hlavní obsah

Důvody, proč můžete začít plakat během sexu

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milování bylo krásné a uspokojivé. Tak proč vám na polštář ukápla slza? Za pláč po fyzickém kontaktu se stydět nemusíte! Zvlášť když okolnosti, které k němu přispívají, nemůžete ovlivnit!

Článek

Ještě nikdy k tomu nedošlo, ale vy právě teď ležíte v posteli a užíváte si milostný rauš a dohru, ovšem s pláčem. Co se stalo? „Pláč po sexu, a to hlavně u žen, je naprosto normální,“ popisuje manželská a rodinná terapeutka Rachel Wright pro magazín Women’s Health s tím, že se jedná o uvolnění emocionálních stavidel. I když jsou slzy nejčastěji vnímány jako znamení smutku, objevují se během různých emocí, ať už je to radost, strach, štěstí, nebo bolest. „Je-li partner zmatený, buďte upřímné. To je ta nejlepší politika,“ dodává Sara Nasserzadeh, psychosexuální terapeutka z Kalifornie. A co konkrétní důvody, které za tímto stavem stojí? Tady jsou!

 1. Splašené hormony

Bez ohledu na to, zda právě máte před menstruací, podstupujete léčbu plodnosti nebo jste gravidní, hormonální nerovnováha může způsobit, že vás sex vezme za srdce. Nic si z toho nedělejte!

2. Opilost

Alkohol, jak známo, odstraňuje zábrany a upjatost, takže pokud před milováním došlo na nějaký drink, v kombinaci s příjemnou chvilkou se dostavilo báječné uvolnění. Orgasmus a pláč k tomu? Antistresová kúra!

Foto: Tatomirov, Shutterstock.com

Kapka alkoholu před sexem příjemně uvolní. Někdy až k slzámFoto: Tatomirov, Shutterstock.com

3. Stav beztíže

„Když je sex opravdu dobrý a na pár vteřin či minut úplně vypnete a cítíte se dobře, má tělo i mysl čas na regeneraci a zbavení se tlaku. Ze stejného důvodu je možné plakat i během masáže nebo jógy,“ tvrdí Rachel Wright.

4. Štěstí a spokojenost

Sex uvolňuje oxytocin, který podporuje vazbu, důvěru a empatii. Při doopravdy smyslném, hlubokém prožitku s partnerem vás může napadnout, že vaše souhra a spojení jsou naprosto dokonalé. Řeknete to milenci pomocí slov? Skvělé. Někdy místo slov nastoupí slzy, které symbolizují vděčnost, radost a štěstí.

5. Trápení

Nedávno vám zemřel někdo blízký? Dostali jste výpověď nebo se stále trápíte nad odchodem bývalého přítele? Smutek může udeřit kdykoli, klidně i po příjemném sexuálním zážitku, který si třeba spojíte s nějakou vzpomínkou.

6. Bolest

Někdy stačí neopatrný pohyb, krkolomná pozice, infekce či nedostatek lubrikantu a milování zabolí. Za slzy po sexu se v takových případech rozhodně omlouvat nemusíte. A pozor, stává se to i tehdy, když o bolest vyloženě požádáte, například ve formě výprasků nebo svazování. „Fyzická bolest a potěšení aktivují stejnou část mozku, takže je možné, že si v jednu chvíli užíváte a u toho pláčete,“ objasňuje Rachel Wright.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Někdy je emoční uvolnění tak silné, že se dostaví slzyFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

7. Pocit viny a hanba

Sara Nasserzadeh pracuje i se ženami, které říkají, že plakaly během sexu, protože nemají pocit, že by si ho zasloužily: „Myslí si, že by se měly soustředit na své dítě, ne na sebe.“ V takovém případě je vhodné blíže prozkoumat svoji psychiku a poradit se s terapeutem.

8. Trauma

Sexuální útok, znásilnění. I tohle stojí za slzavým údolím. Trauma je v mysli hluboce zakořeněné a při sexu se přihodí něco, co může spustit vzpomínky na nepříjemné zážitky, strach a nejistotu. Pokud se to stane a vy se cítíte mimo kontrolu, přestaňte se milovat. Nádech, výdech, zklidnění. Opakuje-li se tento stav pravidelně, obraťte se na odborníka.

A jak to máte vy? Potkala vás zkušenost se slzami po sexu?

Reklama

Načítám