Hlavní obsah

Důvody, proč za sex vyjadřovat vděčnost

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zábava chudých, nebo léčivá aktivita, která probouzí tělo i ducha? Pohlavní styk je víc než jen spojení dvou klínů. Tohle jsou vědecky podložené důvody, proč za něj být vděční. Ať je jakýkoli.

Článek

Může trvat tři minuty, i celou noc. Obvykle bývá zakončený orgasmem, ale není to pravidlo. Sex je oblíbenou kratochvílí dospělých, která má své blahodárné vedlejší účinky. Těchto šest výhod, které nabízí, je vítaných a naprosto neprůstřelných!

1. Bojuje proti pandemii

Sex je aktivita schopná uspokojit několik různých potřeb. Ač je to k nevíře, vědci kdysi identifikovali nejméně 237 různých důvodů pro sex! Skrz milování můžeme druhému projevit náklonnost a lásku, ale také sobě i druhému ulevit od stresu, kterého je v poslední době požehnaně.

Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že téměř třetina populace během pandemie covid-19 přibrala na váze. A u čtyř z 10 Čechů se omezení, příkazy a změna životního stylu zasloužily o nárůst míry stresu. Odpovědí by měl být častější sex, protože krotí vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu. A pozor, ve dnech, kdy ho máme, zažíváme nárůst pozitivní nálady a pokles té negativní, a cítíme větší smysl života. A to až na 24 hodin po aktu! Dobrá antidepresivní pilulka, že?

2. Hubne se při něm

Z jedné studie mladých dospělých, kteří při sexu nosili chytrý náramek vzešlo, že muži během jedné milostné relace v průměru spálili 101 kalorií a ženy 69 kalorií (to je kupříkladu takové stogramové rybí filé). Komu tedy nezbývá čas na posilovnu, může se realizovat v posteli, ideálně v pozicích, které vyžadují víc aktivity a pohybu. Jízda na koni je v tomhle směru rozhodně lepší než misionář, nic proti němu…

3. Ubírá léta

Z dlouhodobého hlediska vzato, sex omlazuje. No vážně! Během pohlavního styku se zvyšuje cirkulace krve, pleť se lépe okysličuje a zároveň dochází ke stimulaci tvorby kolagenu, základnímu prvku pojivových a podpůrných tkání. Díky němu je pokožka svěžejší, pružnější a méně náchylná k tvorbě vrásek. V kombinaci s výživnými krémy proti vráskám, milování sráží léta. Ukažte na někoho, kdo by takový benefit nebral!

Foto: Summer loveee, Shutterstock.com

Při sexu se okysličuje krev, a to zlepšuje stav vaší pletiFoto: Summer loveee, Shutterstock.com

4. Prospívá srdci

Výzkumníci si dále stojí za tím, že častější sex je spojen s nižším rizikem srdečního infarktu. A nejen to. Akademici z univerzity v Michiganu tvrdí, že pohlavní styk, stejně jako kardio trénink, dokáže posílit srdce, snížit krevní tlak, a dokonce eliminovat riziko cukrovky 2. typu, která navíc často přispívá k rozvoji nadváhy a hypertenze. I tohle je skvělá zpráva.

5. Zlepšuje paměť

Sex není dobrý jen pro naše tělo, ale zdá se, že i pro náš mozek. Studie McGillovy univerzity v kanadském Montrealu dokazuje, že pravidelné milostné hrátky udržují v chodu kognitivní funkce, jako třeba prostorovou orientaci, krátkodobou a pravděpodobně i dlouhodobou paměť. 

6. Dá se provozovat až do smrti

Sex je aktivita, která se dá provozovat prakticky celý život. Nepotřebujete k ní žádné pomůcky, pokud o ně vyloženě nestojíte, a nemáte-li partnera, můžete ji provozovat i sólo. Navíc je dost přizpůsobivá. Větší bříško v těhotenství? Nevadí, obkročmo si sednete na partnera. Bolesti zad? Dle jejich typu se přetočíte na bok, nebo naopak půjdete na všechny čtyři. A pokud jde o singly – masturbace je nápomocná při léčbě zánětů, ulevuje od bolesti, působí proti nespavosti a pečuje o duševní zdraví. Co víc si přát?

Reklama

Načítám