Hlavní obsah

Encyklopedie make-upu: jaký vybrat pro vaši pleť?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Make-up by měl být jako vaše druhá kůže. Ideálně by nemělo být vidět, že nějaký vůbec máte. Jakou texturu si vybrat v nepřeberné nabídce? Řiďte se podle typu pleti a tipů zkušených vizážistek.

Článek

Při výběru kosmetiky byste se v prvé řadě řiďte svým typem pleti – jen tak můžete dosáhnout uspokojivých výsledků. Najděte svoji ideální „druhou pleť“ alias ten správný make-up. Jak se vyznat v tolika druzích? Vizážistky vám poradí.

1. Tekutý make-up: volba číslo jedna

Většina žen používá make-up tekutý. S ním nemůžete v podstatě nic zkazit – jen když si vyberete nesprávnou texturu. Sušší pleť vyžaduje rozjasnění, hydrataci. „Současným trendem je lehčí textura s hydratačním efektem. Díky ní působí pokožka svěžeji a mladistvěji, doporučuji ji proto i starším klientkám na zralou pleť,“ říká vizážistka Soňa Šajdáková.

Pokud máte normální kůži bez nedokonalostí, sáhněte po hydratačním make-upu. U smíšené a mastné pleti je lepší volit matující až pudrovou texturu, nabízejí i větší krytí. Nicméně samotný make-up vás úplně nespasí, tvář musí být ošetřená přípravky, které snižují produkci mazu.

Čím tekutý make-up zapracovat? „Doporučuji nanášet ho v tenké vrstvě štětcem s dvojitým vláknem, který má dvě různé délky chlupů. V případě potřeby ho na problematická místa vrstvěte,“ radí vizážistka Nikol Kordule.

A co dělat, když máte problematickou pleť s pupínky? Pořiďte si make-up lehčí textury, naneste ho na celý obličej a pak lokálně použijte korektor. „Výsledek je mnohem lepší než dávat velkou vrstvu make-upu na celou tvář,“ dodává Nikol Kordule.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký make-up vhodný pro normální pleť, která nepotřebuje větší krytí, Face and Body MAC, 1 000 Kč (50 ml). Lehký hydratační make-up s kyselinou hyaluronovou pro normální a suchou pleť Affinitone Maybelline, 219 Kč (30 ml) Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dlouhodržící make-up vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť Double Wear Estée Lauder, 700 Kč (15 ml). Dlouhodržící a více krycí make-up vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť Reboot Make Up Forever, 1270 Kč (30 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vysoce krycí make-up pro extra výdrž na mastnější pleti Can’t Stop Won’t Stop NYX, 422 Kč (30 ml), prodává Notino. Lehký hydratační make-up pro přirozený efekt a sjednocení True Match L’Oréal Paris, 369 Kč (30 ml) Foto: Archiv firem

2. Cushion: make-up s houbičkou

O cushion make-upu jste už určitě slyšeli: jde o tekutý nebo krémový make-up s houbičkou. „Je skvělý pro suchou pleť, protože jí dodá přirozený šťavnatý lesk,“ doporučuje vizážistka Linda Chudomelová. Produkty většinou obsahují i pečující složky a často po nalíčení působí, jako byste použili BB krém, takže velmi jemně. Mají samozřejmě schopnost krýt nedokonalosti a díky kompaktnímu balení se hodí na cesty a do kabelky. „Před aplikací doporučuju houbičku namočit, vyždímat a teprve pak aplikovat make-up vklepáváním do pleti,“ radí Soňa Šajdáková. A nezapomeňte ji jednou týdně vyprat, stejně jako štětce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratující a pečující make-up v houbičce Q10 Plus Anti-Age Nivea, 580 Kč. Jemně krycí make-up v houbičce s airbrush efektem Mineral Wear Physicians Formula, 459 Kč, prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký hydratační make-up s UV ochranou SPF 50 Heliocare 360°, 649 Kč. Cushion make-up pro rozjasnění a hydrataci pleti Guerlain, 1490 Kč, prodává SephoraFoto: Archiv firem

3. Minerální make-up: sypký i kompaktní

Na trhu najdete i sypké make-upy, které vypadají na první pohled jako pudr. Minerální make-up je vhodný na neproblematickou pleť jako lehké krytí nebo na zafixování make-upu, když je potřeba naopak krýt hodně. Oblíbené bývají i z důvodu složení, které je často přírodní, a na výběr jsou dva druhy: sypké a kompaktní.

„Sypký minerální make-up je pro mě vždy jen finiš, taková poslední vrstva k zafixování,“ říká Soňa Šajdáková. Doporučuje ho nanášet přes BB nebo CC krém. Pokud ho použijte jen na nakrémovanou pleť, celý den určitě nevydrží.

Často je doporučován pro aknózní pleť, ale zde může být kámen úrazu ve složení, které tvoří minerály. Tento typ pleti je citlivější a snadno se zanítí. „Jednotlivé krystaly rozemletých minerálů vypadají pod mikroskopem jako miniaturní diamant. Co to udělá s pletí, když po ní začnete štětcem silou tahat malé diamantové krystalky? Poškrábe se,“ vysvětluje Linda Chudomelová. Tím vzniká riziko dalších zánětů, které se zhoršuje i kvůli štětci, pokud ho nemyjete každý den.

Suchou a citlivou pleť zase můžou minerální make-upy vysušovat ještě víc kvůli obsahu zinku. A také způsob nanášení štětcem kabuki způsobuje mikropeeling, který snadno vede k podráždění.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rozjasňující minerální make-up Annabelle Minerals, 249 Kč. Minerální pudrový make-up Mary Kay, 470 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Minerální make-up Lily Lolo, 579 Kč. Minerální make-up Inika Organics, 920 Kč, prodává BioooFoto: Archiv firem

A tip na závěr: „Než si make-up zakoupíte, poproste v prodejně o vzorek, případně i malou konzultaci. Vzorek většinou stačí až na dvě aplikace na celý obličej, a tak přesně zjistíte, jak vám sedne barva i textura a jak vypadá po několika hodinách na pleti,“ doporučuje Nikol Kordule.

Make-up není všechno, o pokožku je nutné se pořádně starat. Otestovaly jsme čisticí kartáčky na pleť. Jak to dopadlo?

Reklama

Související témata:

Načítám