Hlavní obsah

Test BB krémů: Který udělá přirozeně opálenou pleť?

Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po BB a CC krémech zpravidla saháme v létě, kdy je pleť opálenější a nechceme mít na sobě vrstvy líčidel. Jak fungují novinky mezi těmito multifunkčními produkty? Vyzkoušela jsem za vás!

Článek

BB a CC krémy jsou ve zkratce kombinace krému a make-upu pro lehké sjednocení pleti. Původně měl BB (beauty blemish) za úkol hydratovat a jemně sjednotit zabarvení pleti. Oproti tomu CC (colour correcting) řešil i zakrytí nedokonalostí, jako je začervenání nebo pigmentace. V současnosti se ale jejich schopnosti dost prolínají a jde často jen o slovíčkaření. Důležité je číst to, co slibuje konkrétní produkt.

Co umějí BB a CC krémy

Většinou umějí hydratovat, mají v sobě SPF štít, celkově o pleť pečují a některé bojují i proti vráskám. V nabídce bývají zpravidla jen dva odstíny, světlý a tmavý, protože se umí přizpůsobit tónu vaší pokožky. Některé firmy nabízejí i dvě alternativy pro suchou a mastnou/smíšenou pleť.

Výhodou těchto krémů je, že ráno šetří čas. Nanáší se rovnou na vyčištěnou pokožku a v létě opravdu oceníte, že máte na pleti o jednu vrstvu něčeho méně, i když také o něco méně kryjí, než make-up. Vyzkoušela jsem pětici značek. Který magický krém je z nich nejlepší?

Erborian, 999 Kč

Podle popisky má tento CC krém za úkol pleť hydratovat, rozjasnit, sjednotit a bojovat proti vráskám. Krém je bílý, ale zabarví se podle tónu pleti. I tak jsou na výběr dva odstíny, já jsem měla Doré, pro normální až tmavší odstín pleti.

Nelekejte se, když při kontaktu s pokožkou zhnědne víc, než byste potřebovaly. Stačí krém více rozmazat a zapracovat do pokožky. To nejde však tak lehce, jak by se zdálo, je s tím jednoduše o trochu víc práce. Obsahuje SPF 25.

Foto: Archiv firmy

Projasňující CC krém Erborian, 999 Kč, prodává Marionnaud, odstín Doré (45 ml)Foto: Archiv firmy

Alcina, 475 Kč

Stejně jako u předchozího produktu, i tento krém je bílý a zabarví se až na pleti. Z mé zkušenosti je lepší dát ho o trochu víc, abyste viděly nějaký efekt. Nečekejte ale velké krytí, to nemá CC krém v popisu práce. Pleť rozjasní, udělá ji lehoulince opálenější a celkově vypadá prostě lépe a září. Jedinou nevýhodou je, že pleť se mi po pár hodinách hodně leskne a musím nanést pudr.

Foto: Archiv firmy

CC krém Alcina, 475 Kč (50 ml)Foto: Archiv firmy

Ziaja, 129 Kč

Na první pohled mě odstín zarazil a byla jsem si jistá, že mi nebude sedět. Krém se ale krásně přizpůsobí pleti a výsledkem je, že máte opálenější vzhled. A tohle je přesně to, co od BB krému v létě chci. Obličej si totiž neopaluju a ani mi příliš do hněda nechytá, takže potřebuji doladit odstín k tělu. Pleť je sjednocená, ale pihy jsou pořád vidět. Díky tomu, že je to krém určený pro matnou a smíšenou pleť, jsem se ani tolik neleskla. Obsahuje SPF 15 což mému fototypu do města naprosto stačí. Dlouho jsem přemýšlela, zda by neměl získat pomyslné prvenství v mém testu, nakonec jsem ho ale přisoudila jinému výrobku.

Foto: Archiv firmy

BB krém Ziaja, 129 Kč ( 50 ml)Foto: Archiv firmy

Catrice, 149 Kč

BB krém od Catrice jsem zkoušela v odstínu 020 medium. Pleti dodal opálení a sjednotil ji. Je o trochu méně mastný než Ziaja, hezky se roztírá a jde dobře vrstvit, když potřebujete v některých místech více sjednocení. Jak vydržel přes den? Z obličeje mi v průběhu dne mizel, je tedy lepší po namazání obličej přepudrovattím pádem krém zafixujete a déle vydrží.

Foto: Archiv firmy

BB krém Clean ID, Catrice, 149 Kč (30 ml)Foto: Archiv firmy

Nobilis Tilia, 429 Kč

A tohle je můj vítěz! BB krém od české značky Nobilis Tilia se hravě vyrovná kdejakému hydratačnímu make-upu. Z této pětky byl za mě nejvíce krycí, pro mě měl ideální odstín (zkoušela jsem ten světlý) a dobře se roztíral i vrstvil. Moc se mi také líbila citrusová vůně navozená éterickými oleji. Je hodně hydratující, a to díky obsahu aloe vera a kombinaci olejů – mokřadkový, arganový a jojobový. Hodí se pro všechny typy pleti, i pro tu citlivou, a má SPF 9.

Foto: Archiv firmy

BB krém s aloe vera Nobilis Tilia, 429 Kč (30 ml)Foto: Archiv firmy

Související témata:

Načítám