Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na konci října máte jednu z posledních šancí natrefit na čerstvé fíky. Přidejte k téhle středomořské dobrotě lahodnou chuť mandlí a o skvělý koláč máte vystaráno.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 balení listového těsta
    1
  • 70 g mandlového másla
    8
  • 100 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 4 lžíce mletých mandlí
    8
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 4 ks fíků
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžíce třtinového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rozválené listové těsto okrojte do tvaru kruhu a položte na pečicí papír na plech. Troubu zapněte na 170 °C. 

02.

Na náplň smíchejte mandlové máslo se sýrem, 2 lžicemi mletých mandlí, vanilkou a javorovým sirupem nebo medem.

03.

Připravené těsto potřete mandlovým krémem, jen po obvodu nechte asi 2 cm nepotřené. Na povrch náplně rozložte na kolečka pokrájené fíky. 

04.

Okraje přeložte, aby vznikl lem, a potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané zbylými 2 lžícemi mletých mandlí.

Fíky jsou u nás vzácnější, ale když máte možnost, pár si jich kupte. Jsou výborné syrové, ale dají se skvěle využít i v kuchyni. Vynikající je vepřová panenka s fíky nebo jednoduchý fíkový salát s ananasem.

Načítám