Hlavní obsah
2,9
(59)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Jak vypadá skutečný život na farmě? Je práce drobných zemědělců tak idylická, jak často prezentují lifestylové časopisy? Známý kuchař a publicista Michal „Hugo“ Hromas vás v pořadu Ze dvora na Stream.cz zavede na farmu do Zámeckých sadů Chrámce, kde pěstují různé druhy ovoce v bio kvalitě a pálenkou zásobují i michelinské restaurace. Na závěr pořadu Hugo připraví domácí jelítka boudin noir s hruškami a pravým rokfórem. A tady je recept.

1 hod., 30 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Jelita
  • 1,5 kg cibule
  • 1/2 kg syrového vepřového sádla
  • 1 l vepřové krve
  • 1 lžička koření
  • 3 m vepřových střívek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na hrušky
  • 1 kg hrušek
  • 200 g másla
  • 250 g plísňového sýru
  • 1 panák hruškovice
Článek

Postup

01.

Syrové sádlo nakrájejte na kostky a zvolna vyškvařte. (V receptu na škvarkovou pomazánku najdete postup, jak vyškvařit sádlo a škvarky.) Jakmile škvarky zlátnou, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek a pomalu duste do změknutí.

02.

Hotové sádlo odstavte z ohně a počkejte, až prochladne. Do vlažné směsi postupně vmíchejte vepřovou krev. Dochuťte kořením, solí a pepřem podle chuti (raději o chlup více, vařením se chuť zmírní). Michal Hromas neprozradil, jaké koření použil. Francouzi při přípravě boudin noir používají například bílý pepř, badyán, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, koriandr, skořici či tymián. Můžete zkusit naše paštikové koření.

03.

Čisté a propláchnuté střevo nasaďte na trychtýř a na konci zavažte. Trychtýřem plňte ještě vlažnou směs do střeva a po naplnění ho pevně zavažte.

04.

Naplněná jelítka táhněte ve vodě při teplotě do 80 stupňů Celsia asi hodinu. Uvařená jelita opatrně vyjměte a nechte vychladnout.

05.

Na másle dozlatova opečte oloupané a nakrájené hrušky, přihoďte nakrájené jelítko a také ho osmažte, aby se ohřálo. Zahřejte panáka kvalitní hruškovice, polijte jím jelítka a zapalte. Když alkohol vyhoří a zůstane jen fantastické hruškové aroma, přidejte k flambovaným jelítkům a hruškám kousek rokfóru (měl by mít pokojovou teplotu) a můžete podávat.

Tip: Podávejte s čerstvým pečivem.

Chcete poznat Martina Hromase v akci? Podívejte se na pořad Ze dvora na Stream.cz.

Reklama

Načítám