Hlavní obsah
3,1
(34)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Znáte frittatu? Je to vlastně taková omeleta, ale po italsku. Nic se nemíchá a neposouvá, vejce jen nechají hezky zatuhnout a na závěr se vše opeče v troubě. Zní vám to skvěle? Přidejte nové brambory, fazolky a mozzarellu a bude to ještě lepší!

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g nových brambor
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks cibule
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g fazolových lusků
  • 4 ks vejce
  • 1 ks mozzarelly
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory důkladně operte od zbytků hlíny, nakrájejte podle velikosti na čtvrtiny až osminy a dejte vařit do osolené vody. Uvařte je téměř do měkka, 10  minut varu bude stačit.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, případně místo ní použijte 2 jarní cibulky i s natí. Rozmarýn nasekejte nadrobno a oboje dejte zpěnit na olivový olej do hluboké pánve, kterou pak můžete dát i do trouby. Přidejte zelené fazolkové lusky (čerstvé nebo mražené) a nechte rovněž napůl změknout.

03.

Vejce důkladně prošlehejte a podle chuti je osolte a lehce opepřete. Zeleninu v pánvi promíchejte s předvařenými brambory. Vejce nalijte k zelenině do pánve, plotnu stáhněte na poloviční výkon a nechte je tuhnout.

04.

Mezitím mozzarellu vyndejte z nálevu a nakrájejte ji na kostičky, podle chuti použijte polovinu, ale klidně i celou porci sýra (jedno balení mívá kolem 120 g). Sýr rozprostřete na frittatu a nechte ještě asi 2–3 minuty tuhnout.

05.

Když jsou vejce téměř pevná, vložte pánev do vyhřáté trouby a omeletu nechte ještě dozlatova shora zapéct. Podávejte jako hlavní chod nebo přílohu.

Vaječná jídla jsou skvělá! Jsou rychlá, levná a navíc nabitá cennými bílkovinami. Vyzkoušejte třeba cuketovou omeletu nebo jarní frittatu. Vynikající je i omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky.

Reklama

Načítám