Hlavní obsah

Gingivální úsměv. Co to je a dá se léčit?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Když úsměv odhaluje více dásně než zuby, říká se mu gingivální neboli dásňový, v angličtině se používá termín gummy smile. Jeho nositelé ho často vnímají jako estetický problém. Jak gingivální úsměv vzniká a kdy je potřeba jej léčit?

Článek

Pokud úsměv odhalí více než 3 až 4 milimetry dásní, říká se mu gingivální neboli dásňový. Dásně se pak jeví příliš velké a naopak rty nebo zuby malé. Většinou nepředstavuje zdravotní problém, jeho majitelům ale může připadat nevzhledný. Co mohou dělat, pokud nejsou se svým úsměvem spokojeni?

Příčiny dásňového úsměvu

Většinou je gingivální úsměv dán geneticky a nejčastější příčinou bývá přebytek tkáně dásní. Ten může vzniknout i důsledkem zánětu. „Zánět dásní a tím i jejich otok a zvětšení může být způsoben nedostatkem vitaminů skupiny B, zejména nedostatkem vitaminu B6 – pyridoxinu,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

„V případě, že je na vině zánět dásní způsobený mimo jiné zanedbaným stavem chrupu, může gingivální úsměv představovat i zdravotní problém,“ upozorňuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Zánět dásní totiž ohrožuje i zuby, srdce a plíce. Je třeba ho léčit a když se vyléčí, může zmizet i problém s gingiválním úsměvem.

Původcem mohou být také různé druhy předkusu nebo hyperaktivní obličejové svaly. „Na vině může být i příliš krátký horní ret, který není dostatečně široký, aby dásně zakryl, nebo rozdíly ve velikosti zubů,“ informuje zubní lékařka Jana Karbusická.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Když úsměv odhalí více než 4 milimetry dásní, říká se mu gingivální čili dásňovýFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak probíhá léčba

Možnosti léčby dásňového úsměvu závisí na příčině, rozsah a volba razantnějších metod je také ovlivněna tím, jak moc člověka jeho úsměv v běžném životě omezuje. Pokud jde pouze o estetickou záležitost, řešit to nemusíte. Jestliže ale chcete krásnější úsměv, máte několik možností. Připravte se ale na to, že si za zákrok zaplatíte. 

1. Chirurgický zákrok

Přebytečnou tkáň dásní lze odstranit chirurgicky takzvaným konturováním. Jedná se o jednoduchý zákrok prováděný pouze s lokálním umrtvením v ordinaci zubního lékaře. Dásně jsou ořezány skalpelem nebo laserem, po operaci mohou krvácet a bolet. Zotavení je ale rychlé a zákrok nezanechává žádné jizvy.

Pokud je na vině krátký horní ret, může se chirurgicky zabránit přílišnému zvedání svalů zapojených do úsměvu, což ve výsledku může zakrýt větší část dásní. Provádí se také v lokální anestezii, rekonvalescence bývá rovněž rychlá a výsledky trvalé.

Pokud jsou dané zákroky prováděny z kosmetických účelů, zdravotní pojišťovny je zpravidla nehradí a jejich cena se pohybuje kolem 3 tisíc.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Prevencí zánětu dásní je správná ústní hygiena a pravidelné návštěvy lékařeFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Ortognátní chirurgie a ortodoncie

Tyto obory se zabývají se korekcí a opětovným vyrovnáním čelisti a obličeje. Provádí se v celkové narkóze na operačním sále, potom si několik dní poležíte v nemocnici a musíte počítat s pomalou rekonvalescencí, po jejímž ukončení je nutné pravidelně docházet na ortodontickou léčbu zaměřující se na léčení nepravidelností chrupu. Jedná se o pomalý proces, který trvá několik let.

„Ortodoncie ale může fungovat i jako samostatná léčebná metoda, zejména v případě předkusu nebo nestejné velikosti zubů,“ uvádí Jana Karbusická. Znamená to, že někdy není nutná operace a postačí jen rovnátka. Posouzení stavu je na specialistovi a léčba je ze zdravotního pojištění hrazena jen částečně, dané stomatologické zdravotnické zařízení musí mít navíc s vaší pojišťovnou podepsanou smlouvu. Rovnátka vás mohou přijít na desítky tisíc.

Foto: SFROLOV, Shutterstock.com

Co je jiné, nemusí být špatné nebo ošklivé: pokud vás váš úsměv neobtěžuje nebo neohrožuje, není důvod jej řešitFoto: SFROLOV, Shutterstock.com

3. Botulotoxin

Botulotoxinové neboli botoxové injekce mohou pomoci v případě, že se dásňový úsměv objevuje kvůli tomu, že se horní ret při úsměvu vyhrnuje moc nahoru. Injekce se aplikují do spodní části nosu, což paralyzuje svaly zvedající rty, které pak při úsměvu ret nedostanou tak vysoko. Terapii je ale nutné zhruba každé 4 měsíce opakovat a úsměv potom nemusí vypadat přirozeně. Cena terapie se pohybuje od 3 tisíc výše a pokud se jedná o kosmetické úpravy, zdravotní pojišťovna ji většinou nekryje. Je ovšem třeba se informovat předem.

4. Kyselina hyaluronová

Injekce s obsahem kyseliny hyaluronové se aplikují přímo do rtu, kde omezí pohyb svalových vláken, důsledkem čehož se rty při úsměvu tak výrazně nehýbou a neodhalí tolik dásní. Účinek trvá až 8 měsíců a s komplikacemi bývá spojován jen velmi vzácně. Cena se pohybuje od 5 tisíc výše.

Reklama

Načítám