Hlavní obsah

Nadměrné pocení? Pomůže botox i elektrický proud!

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Potíte se tolik, že vás to obtěžuje a vyřazuje ze společenského života? Přečtěte si, co se s tím dá dělat a také zda to může signalizovat i jiné zdravotní problémy. Na co si dát pozor?

Článek

Pocení je přirozené a nezbytné – pomáhá udržet stálou teplotu těla, zbavit se škodlivin a také představuje určitou ochranu pokožky proti UV záření. Problém ale nastává tehdy, když je potu moc. Co pak s tím?

Co způsobuje pocení

Pot je tekutina bez zápachu obsahující vodu, chlorid sodný a odpadní látky z těla. Charakteristický zápach vzniká až při rozkladu, který způsobují bakterie na povrchu kůže. Přirozeně se začnete potit, když je vám teplo, při horečce, při fyzické námaze, ale třeba i ve chvíli strachu, stresu nebo emočního napětí. Pocením můžete reagovat i na konzumaci příliš horkých nebo kořeněných jídel.

Kdy jde o nadměrné pocení

O nadměrném pocení, odborně o hyperhidróze, se mluví tehdy, jestliže se potíte i ve chvíli, kdy k tomu není objektivní příčina – tedy i v klidu, bez pohybu a námahy. Zvýšené pocení se objevuje nejčastěji na dlaních, chodidlech, v podpaží, na čele nebo zátylku, ale může postihovat celé tělo. Lidé trpící tímto problémem se musejí několikrát denně převlékat do suchého oblečení, kvůli stále vlhké kůži trpí častěji na plísňová onemocnění, ale hlavně je to postihuje psychicky, protože jsou společensky hendikepováni.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nepomáhají ani speciální antiperspiranty? Pak je nejvyšší čas poradit se s odborníkemFoto: New Africa, Shutterstock.com

Příčiny nadměrného pocení

Nadměrné pocení je způsobené hyperaktivitou nervového systému. Proto ho nelze vyřešit pomocí antiperspirantů, většinou se vyskytuje již od puberty a může přetrvávat celý život. Vzniká na základě genetiky, ale může naznačovat i některá onemocnění: poruchu štítné žlázy, cukrovku nebo chronickou infekci. Může provázet menopauzu nebo těhotenství. Zvláště noční pocení, které vyžaduje výměnu ložního prádla, bývá varovným příznakem nádorového onemocnění. V některých případech stojí za celkovým pocením také užívané léky nebo alkohol.

Jak zabránit zvýšenému pocení

Při běžném pocení stačí nosit přírodní prodyšné materiály, používat antiperspiranty, dodržovat pravidelnou hygienu a kontrolovat množství přijatého kofeinu, alkoholu, nikotinu a kořeněných jídel. U nadměrného pocení tato opatření nestačí a je lepší stav konzultovat s lékařem. Lze užívat léky, které blokují tvorbu potu (= anticholinergika), ale častěji se využívá dermatologická a chirurgická léčba.

Foto: PhotoSunnyDays, Shutterstock.com

Kofein ovlivňuje nervový systém a zároveň krátkodobě zvyšuje tep i tlak, proto u někoho zesiluje poceníFoto: PhotoSunnyDays, Shutterstock.com

1. Aplikace botoxu

Za klasickou a spolehlivou metodu je považována injekční aplikace botulotoxinu do podpaží, dlaní nebo plosek nohou – zkrátka tam, kde vás problém trápí. Botox zabrání přenosu vzruchů z nervových vláken na potní žlázy. Účinek se projeví za dva až deset dnů, přetrvává až dvanáct měsíců.

2. Laser do podpaží

Jako alternativu botoxu lze v oblasti podpaží využít i laserový paprsek. „Zákrok probíhá v místním znecitlivění. Případná bolest po zákroku se tlumí běžně dostupnými analgetiky. Rekonvalescence je krátkodobá, důležité je dbát na zvýšenou hygienu ošetřovaných ploch,“ říká Roman Kufa, vedoucí lékař kliniky Perfect Clinic. Efekt zákroku je většinou trvalý, někdy se musí opakovat na místech, kde pocení přetrvává.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Pár injekcí botoxu do podpaží a problém na rok zmizí...Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Pomůže i elektroléčba

Při nadměrném pocení na dlaních a chodidlech pomůže iontoforéza, lze ji použít i na obličej a na hlavu. Využívá se voda, do níž je zaveden velmi slabý elektrický proud, který proniká do kůže. Účinek nastupuje po jednom až třech týdnech, zpočátku je nutné zákrok opakovat 3–4krát do měsíce, efekt vydrží několik měsíců. Metoda není vhodná pro těhotné a kardiaky.

4. Chirurgické řešení

Když nic nezabere, dá se problém řešit chirurgicky. „V hrudníku přerušíme vegetativní nervový provazec, který vysílá signály, jež mohou mít za následek právě zvýšenou potivost,“ uvádí Lubomír Blaha, primář Centra cévní a miniinvazivní chirurgie Nemocnice Podlesí. Metoda má podle něj vysokou účinnost a okamžitý efekt, závažné pooperační komplikace jsou vzácné. Největší a trvalý přínos má metoda u lidí s nadměrným pocením horních končetin a podpaží.

Reklama

Související témata:

Načítám