Hlavní obsah

Málo soulože a hodně hyperkorektnosti aneb O tom, jak mě zklamalo pokračování Sexu ve městě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1998 se na televizních obrazovkách objevily čtyři šmrncovní kamarádky a začaly spolu otevřeně rozebírat, zač je sexu loket v New Yorku. Seriál Sex ve městě si zamilovaly ženy všech věkových kategorií i mnozí muži. Má šest sérií, později byly natočeny dva celovečerní filmy. A nyní vzniklo volné pokračování: A jak to bylo dál...

Článek

Doby, kdy Carrie Bradshaw věděla hodně o sexu a nebála se zeptat, jsou dávno pryč. Jako padesátnice si udržela svůj ikonický módní styl, ale není daleka toho vyslovit: „To za nás nebylo!“

Tvůrci seriálu Sex ve městě (1998–2004) se po dvou filmových pokračování nyní rozhodli říct A jak to bylo dál... a ukázat Carrie, Mirandu a Charlotte s vráskami a šedinami, bez koktejlu v ruce a Samanthy po boku.

Sex ve městě jsem ráda sledovala a na Facebooku si dělala test „Kdo jsi ze Sexu ve městě“. A tak mě zajímalo, jak se vyvine módní vkus hlavních hrdinek, i směr, kterým se budou ubírat jejich životy. Jak to podle mě dopadlo?

Varování: Článek obsahuje spoilery.

Carrie, Miranda a Charlotte jsou zpět!

A jak to bylo dál? New York se vzpamatovává z lockdownu a naše hrdinky se schází na oběd. Jaké jsou? Stylové a krásné.

Novinářka Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker, 56) žije pohádkový život s panem Božským a podílí se na lechtivém podcastu (kde ji ovšem každé téma naprosto vykolejí). Do jejího života však zasáhne smrt... Konzervativní Charlotte York (Kristin Davis, 56) je skvělou mámou na plný úvazek i milující manželkou (která překonala nechuť k orálnímu sexu), řeší, zda na večeři přijde dost přátel barevné pleti i dceru hledající sebe sama. Miranda Hobbes (Cynthia Nixon, 55) tráví večery na gauči u televize po boku stárnoucího manžela, což ji nenaplňuje. Tajně pije, skončí s prací právničky a jde studovat, aby mohla pomáhat v humanitární oblasti.

Že někdo chybí? Ano, Samantha Jones se odstěhovala do Londýna a kamarádky se marně snaží o kontakt s ní.

Foto: Profimedia.cz

Všechny tři jsou šik a stylové, každá po svém. V čem se seriál nezměnil, je spousta módní inspiraceFoto: Profimedia.cz

Sex ve městě vs. A jak to bylo dál...

Sex ve městě byl a je seriál přelomový. Otevřeně se zde mluví o ženské sexualitě, boří se stereotypy, co se ženského přátelství týče. Ženy zde nejsou sokyně, ale kryjí si záda a jsou k sobě upřímné. Hledají lásku, ví, co se jim v posteli líbí, a touží po úspěchu v práci, aniž by byly vnímány jako kariéristky.

V seriálu A jak to bylo dál... se zdá, že jsou na vrcholu, všechno mají. Ale také tu dochází ke zlomu: některé ztrácí lásku, jiné zjišťují, že potřebují nový smysl života. Vyrovnávají se se smrtí blízkého člověka, vráskami i klimakteriem.

Vlastně obráceně: v prvních dílech se řeší témata bolavější, vážnější: smrt, odcházení, nemoc, neplodnost apod. V druhé polovině jakoby všechny tři ožily a sem tam se objeví í vtípek. O tom, že se blýská na lepší časy, vás přesvědčí scéna, kdy si Carrie na konci rande s novým nápadníkem pozvrací boty.

Foto: Profimedia.cz

V Sexu ve městě byly ještě čtyři, hodně se smály, na každý problém našly lék. A jak to bylo dál... se nese na výrazně vážnější notěFoto: Profimedia.cz

Chybějící Samanthin nadhled

Ač každá z hrdinek dostala jako náhradu za chybějící Samanthu novou kamarádku, hubatou a živelnou milovnici sexu, která by za kamarádky položila život, není možné nahradit. Její nadhled, humor i legendární hlášky chyběly. Nebyl nikdo, kdo by je usadil stylem: „Zlato, není nic, co by nevyřešil dobrý sex.“ A že to zejména Carrie potřebovala během deseti dílů mnohokrát.

A proč Samantha v pokračování není? Herečka Kim Cattrall (65) se nedokázala přenést přes osobní antipatie ke kolegyni Sarah Jessica Parker a rozhodla se seriál nenatáčet. Nejen já se domnívám, že se tedy nemělo natáčet vůbec. Jeden za všechny, všichni za jednoho.

Foto: Profimedia.cz

Je až úsměvné, že ani jedna z nových tváří není žena bílé pleti. To prý byl velký nedostatek Sexu ve městě a bylo třeba to napravit (zleva: Nicole Ari Parker, 51; Sarita Choudhury, 55; Sara Ramírez, 46; Karen Pittman, 45)Foto: Profimedia.cz

Hyperkorektnost není pro starý

Sex ve městě se týkal témat, která byla relevantní pro třicátnice. Řešil se sex, později vážnější vztahy, zakládání rodiny, kariéra, ale i móda a jiné radosti. Byla to tak trochu pohádka o čtyřech manhattanských princeznách, které si užívaly život, neřešily vysoké nájmy nebo rasismus a na salát chodily v luxusních šatech a v botách v ceně ročního platu. Občas se o nějaké to sociální téma otřely, ale rychle to zapily Cosmopolitanem.

Přijde mi skvělé, že v seriálu A jak to bylo dál... jsou ženy 50+ brány vážně se svými radostmi i starostmi. Jenže se na můj vkus berou vážně až moc, odmítají stárnout (proč má Carrie pocit, že když jí vadí hluk na ulici ve tři ráno, je málo cool?) a předstírají, že masturbace na veřejnosti je naprosto nepohoršuje. Překvapilo mě, jak seriál ze světa padesátnic naskočil na woke názorovou vlnu (něco jako probuzený ve smyslu moderního myšlení) a snaží se hyperkorektně držet prst na tepu doby. Přitom to mohly přenechat mladším. A ti mají seriály jako Euforie (2019–2022) nebo Sexuální výchova (2019–2021), kam se trans-rabínky a nebinární osoby hodí výrazně lépe.

Spojené státy jsou v této oblasti o kus dál, ale i podle zahraničních recenzí je vidět, že nebylo třeba do seriálu na sílu nacpat každé burcující téma.

Foto: Profimedia.cz

Jestli má být tento seriál woke a řešit aktuální témata, nebo spíše nabízet humor a satiru, o tom se fanoušci bouřlivě dohadujíFoto: Profimedia.cz

Mělo to být dál?

Dámy zestárly s grácií a myslím, že padesátnice jako zajímavé hrdinky rozhodně obstály. Stále jsem ovšem doufala, že Samantha odepíše, sedne na letadlo a ukáže se, že to byl jen hloupý korektní vtip a jde se souložit.

Reklama

Související témata:

Načítám