Hlavní obsah

Chyby z natáčení filmů a seriálů: Co se nepovedlo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo není dokonalý a i mistr tesař se někdy utne. Občas se chyba udělá i v rámci filmového nebo seriálového natáčení a při střihu si jí buď nikdo nevšimne, nebo už je zkrátka na nápravu pozdě. Nadšeným filmovým fanouškům s ostřížím zrakem ale neujdou. Čeho jste si možná nevšimli?

Článek

Během natáčení jsou filmové i seriálové scény pečlivě hlídané. Když se natáčení přeruší a pokračuje se v něm třeba další den, je nutné, aby všechny kulisy zůstaly rozmístěné přesně tak jako v předchozím záběru. Stejně tak herci by neměli mít ani jediný vlásek jinak. Jenže ne vždy se podaří všechno stoprocentně uhlídat, a tak vznikají chyby, které někteří fanoušci vášnivě hledají.

Hra o trůny (2011–19)

Velké pozdvižení vyvolal zapomenutý papírový kelímek na kávu, který se objevil v jedné scéně fantasy ságy Hra o trůny. Konkrétně ve čtvrtém díle osmé řady seriálu. Diváci se hned začali domnívat, že jde o propagaci známého kavárenského řetězce. Tvůrci ale vysvětlili, že žádná společnost si takové zviditelnění nezaplatila a že šlo pouze o pochybení ze strany štábu. Posléze byla chyba napravena: pohárek byl ze scény digitálně vymazán. Ačkoliv ve skutečnosti nešlo o kelímek známé společnosti, firma získala velkou reklamu zadarmo.

Pretty Woman (1990)

Příběh o lásce mezi prostitutkou Vivian v podání Julie Roberts (53) a zámožného Edwarda, kterého si zahrál Richard Gere (71), je už filmová klasika. A nevadí ani skutečnost, že se ve snímku nachází hned několik chyb. Například v jedné scéně snídá Vivian croissant, který se v dalším záběru promění v lívanec. A to rozhodně není vše, jiná je v různých záběrech třeba i hromádka prádla, kterou drží hlavní hrdinka v ruce, když se po hádce rozhodne milého opustit. Film režíroval Garry Marshall (✝81).

Poklad na Stříbrném jezeře (1962)

Příběh z Divokého západu a autobus – to nejde moc dohromady. Přesto se to ve známé mayovce režiséra Haralda Reinla (✝78) povedlo. V pozadí scény, kdy se Herbert Lom (✝95) jako Cornel se svými muži snaží zaútočit na Butlerovu farmu, projíždí v dálce autobus, pravděpodobně s turisty. O tom se autorovi knižní předlohy Karlu Mayovi (1842–1912) asi ani nesnilo.

Noc na Karlštejně (1973) 

Úsměvná chyba je hned na samotném začátku filmového muzikálu, který režíroval Zdeněk Podskalský (✝70). V úvodních záběrech se prohánějí nejen stateční rytíři na svých ořích, ale také je tam k vidění člověk na jízdním kole. Ten, zdá se, předjel svou dobu. V jiných záběrech je také vidět, že hrad má hromosvody. Je to sice český vynález, ale světlo světa spatřil až někdy kolem roku 1750. Císař Karel IV. (1316–78) přitom žil o pár století dřív.

Americký sniper (2014) 

Velké pobavení sklidil také populární válečný film, který vznikl na základě skutečných událostí pod taktovkou slavného režiséra Clinta Eastwooda (90). Nešlo sice o nezáměrnou chybu, ale i tak měli tvůrci klást větší důraz na výsledný dojem a zapracovat na zobrazení. Bradley Cooper (46) jako Chris Kyle v jedné scéně chová malé miminko, na kterém je na první pohled patrné, že nejde o lidského tvora, ale plastovou panenku. Původní domluvené dítě totiž onemocnělo a nebyl čas na shánění náhrady. Drahé natáčení si totiž nemohlo dovolit pozastavení.

S čerty nejsou žerty (1984) 

Nějaké nesrovnalosti se vloudily i do kultovní české pohádky režiséra Hynka Bočana (82). Když se princezna Adélka v podání Moniky Pelcové (55) vydá za uvězněným Petrem, respektive Vladimírem Dlouhým (✝52), dívá se mu skrz zamřížované okno do obličeje. V další scéně se ovšem při zpěvu písničky prochází kolem jeho cely a v záběru je okno najednou vysoko nad její hlavou a poblíž nic, na co by si princezna mohla vyskočit.

Načítám