Hlavní obsah

Historické okamžiky i tragédie aneb Co se stalo v březnu?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco příchod kalendářního jara slavíme v březnu každý rok, letos jsme mohli přihlížet i několika historickým milníkům, samozřejmě z distanční vzdálenosti. Ženy se ujaly vysokých funkcí, ovládly Grammy a zbořily internet. Nebývalé pozornosti se ovšem dostalo i princi Harrymu. Co dalšího přinesly uplynulé dny?

Článek

Pandemická opatření mají vliv i na dění v showbyznysu, a tak se společenské události tentokrát musely obejít bez přítomnosti diváků. Hudební, filmové i politické úspěchy významných sledoval celý svět alespoň online. Nebývale zabodovaly ženy. Kromě pozitivních okamžiků byl však březen i poslem smutných zpráv. Vždyť během jediného týdne jsme se rozloučili s královnou šansonu i nejbohatším občanem Česka.

Ceny Grammy

Březnové dny se nesly v duchu uměleckých ocenění. Předávání Grammy Awards se odehrálo už po třiašedesáté a z výsledků je patrné, že hudební průmysl letos ovládlo ženské pokolení. Všem hlavním kategoriím dominovaly zpěvačky. Ceny si odnesly Billie Eilish (19) za nejlepší nahrávku, Taylor Swift (31) za album a Beyoncé (39) za nejlepší R výkon. Ta se podílela spolu s Megan Thee Stallion (26) i na hitu Savage, který byl označen za nejlepší rapovou skladbu roku. Věřili byste, že v této kategorii je to poprvé, co se zlatá gramofonová soška dostala do rukou ženy?

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Beyoncé získala v březnu 28. sošku zlatého gramofonu a stala se tak nejoceňovanější ženou v historii GrammyFoto: Profimedia.cz

Český lev

Předávaly se i ceny filmové. Ne všichni nominovaní se ale 28. ročníku Českých lvů z důvodu aktuální situace rozhodli zúčastnit. Slavnostní okamžiky naštěstí zprostředkoval přímý přenos České televize, a tak neunikly nikomu, kdo o ně nechtěl přijít. Nejlepším celovečerním filmem byl vyhlášen snímek Šarlatán, v němž exceloval Ivan Trojan (56). Není tedy divu, že cenu za nejlepšího herce v hlavní roli získal právě on. V historickém dramatu Krajina ve stínu zase zazářila Magdaléna Borová (39). Vysloužila si sošku za hlavní ženskou roli.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Šarlatán získal Českého lva v kategoriích Nejlepší celovečerní film, Nejlepší režie, Nejlepší herec v hlavní roli (Ivan Trojan), Nejlepší kamera a Nejlepší zvuk Foto: Profimedia.cz

Zlatý glóbus

Pokud jste poslední únorový den nezůstali vzhůru celou noc, mohli jste vítězné snímky Zlatých glóbů odhalit až prvního března. Oceněné byly například seriály Koruna či Dámský gambit. Ovšem víc se mluvilo o tom, že všichni členové Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, kteří ceny udílí, jsou bílé pleti. Prý to napraví, tak uvidíme příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlášení Zlatých glóbů obvykle probíhá v lednu, ale letos bylo všechno jinak. Většina umělců byla kvůli pandemii přítomna nikoliv v sále, ale na televizní obrazovce Foto: Profimedia.cz

Ženy v čele

Světová obchodní organizace (WTO) je o krok napřed. Její ředitelkou byla zvolena nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo–Iweala (66), která se od března ujala funkce. Stala se tak nejen první ženou, ale i první Afričankou na tomto postu. Hlavním cílem šéfky WTO je momentálně zmírnění ekonomických a zdravotních dopadů covidu–19.

Žádné opatření proti pandemii naopak nepřijala Tanzanie, koneckonců prezident John Magufuli patřil k jejím slavným popíračům. Ve věku 61 let zemřel 17. března na zástavu srdce a na jeho místo usedla viceprezidentka Samia Suluhu Hassan (61). Jak si povede v boji s koronavirem, je sice zatím nejasné, ale už teď se zapsala do dějin coby první žena v čele této africké republiky.

Foto: Profimedia.cz

První prezidentkou Tanzanie se stala Samia Suluhu Hassan (vlevo) a první ředitelkou Světové obchodní organizace je Nigerijka Ngozi Okonjo–Iweala (vpravo). Už teď se zapsaly do historieFoto: Profimedia.cz

Meghan a Harry u Oprah

Je trochu škoda, že historické milníky v podobě politických úspěchů těchto dam zastínila kauza britské královské rodiny. Až příliš otevřený rozhovor Meghan (39) a Harryho (36) s Oprah Winfrey (67) rezonoval napříč zeměkoulí prakticky celý měsíc (1. dubna ho s překladem vysílá Česká televize). Kromě toho, že manželé čekají holčičku, se moderátorka dozvěděla, že bývalá vévodkyně ze Sussexu pomýšlela na sebevraždu.

Rozvášněné diskuze rozproudila i barva pleti ročního Archieho, prvního syna slavného páru. Ještě před jeho narozením se o ni totiž zajímal jistý člen královského příbuzenstva. Totožnost nemístného zvědavce ale veřejnosti odhalena nebyla. Zájem později vzbudilo i nové zaměstnání prince Harryho. Bude pracovat na ředitelské pozici v americké firmě BetterUp, která se zabývá osobnostním rozvojem. Tak hodně štěstí!

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor Meghan a Harryho s Oprah Winfrey odvysílala americká televizní stanice CBS v neděli 7. března. A že byl opravdu hodně peprný!Foto: Profimedia.cz

Hana Hegerová dozpívala

Bohužel se březen neobešel ani bez smutných a tragických událostí. V úterý 23. března nás opustila Hana Hegerová (†89), která si zlomila krček v pravé kyčli. Komplikacím královna šansonu nakonec v nemocnici podlehla. Její písničky, jako jsou například Čerešně či Levandulová, budou už ale navždy pokladem české hudební branže.

Nejbohatší Čech zemřel

Necelý týden po odchodu zpěvačky zemřel 27. března také nejbohatší Čech Petr Kellner (†56). Miliardářovi a dalším čtyřem členům posádky se stal osudným let helikoptérou, která je měla vyvézt coby vášnivé lyžaře na zasněžený kopec Aljašky. Vrtulník však narazil do hory a zřítil se k zemi. Jediným přeživším je snowboardista a fotograf David Horváth (48), který leží v nemocnici ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Všem blízkým upřímnou soustrast.

Foto: Profimedia.cz

V březnu nás opustila zpěvačka a královna šansonu Hana Hegerová a po tragické nehodě zcela znenadání i nejbohatší Čech Petr KellnerFoto: Profimedia.cz

Ale pojďme skončit na veselejší notu. Podívejte se, jak vypadaly Kate a Meghan před tím, než ulovily prince

Reklama

Načítám