Hlavní obsah

Tak trochu jiné Zlaté glóby! Virtuální ceny a málo černochů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Později, ale přece! Zlaté glóby byly předány. Trochu jinak než dříve, ale radost udělaly. Které filmy a seriály ocenili letos zahraniční novináři? S přehledem vyhrála Země nomádů a ocenění získal i Borat, Koruna a Dámský gambit.

Článek

Zlaté glóby bývají obvykle předávány začátkem ledna a v publiku sedí spousta známých osobností v krásných šatech. Letos bylo všechno trochu jinak. Slavnostní vyhlášení bylo kvůli pandemii posunuto na konec února, většina umělců usedla v přepychové róbě doma na gauč a v publiku byli v roušce čestní hosté z řad záchranářů a zdravotníků.

Již počtvrté se moderování ujala dvojice oblíbených komiček Tina Fey (50) a Amy Poehler (49). Ale místo aby jako obvykle vtipkovaly na jednom pódiu, byla každá v sále na jiném pobřeží: brunetka Tina v New Yorku a blondýnka Amy v Los Angeles.

Staré ceny v nové době

Zlaté glóby se udílejí od roku 1944, letos se konal 78. ročník. O nominovaných ze světa filmu a televize rozhoduje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která na začátku února vyhlásila nominace a 28. února vítěze jednotlivých kategorií, stejně tak i laureáty dvou čestných ocenění: ceny Cecila B. DeMilla (Jane Fonda, 83) a ceny Carol Burnett (Norman Lear, 98).

Rok 2020 byl jiný ve všech oblastech života. Většinu roku byla zavřená kina, mnoho filmů odložilo premiéru, jiné proběhly on-line. A králem mezi nominovanými byla televizní stanice Netflix – získala 42 nominací. Kolik jich proměnila a jaké téma se řešilo, protože to by nebyla Amerika, kdyby se nedotkla i společenských problémů?

Králem mezi seriály je Koruna

Že tento seriál stojí za zhlédnutí, jsme vám psali opakovaně. Osudy britské královské rodiny si našly miliony fanoušků a jsou skvěle zpracované. Koruna se stala nejlepším dramatickým seriálem a nominaci proměnili i představitelka Margaret Thatcher (Gillian Anderson, 52), prince Charlese (Josh O’Connor, 30) a princezny Diany (Emma Corrin, 25).

Foto: Profimedia.cz

Dianu ztvárnila Emma Corrin dokonale, o téhle mladé dámě ještě uslyšímeFoto: Profimedia.cz

Země nomádů 

Nejlepším dramatem byl zvolen film podle knihy Jessicy Bruder o lidech bez domova. Šedesátnice Fern ovdověla a přišla v krizi o všechno, tak začne v bílé dodávce jezdit po Státech a snaží se vyrovnat se smutkem. Hlavní role se ujala oceňovaná oscarová herečka Frances McDormand (63), která ale nominaci neproměnila. Zato se Chloé Zhao (38) stala druhou ženou v historii Zlatých glóbů, která vyhrála v kategorii režie. Před ní se to podařilo jen Barbře Streisand (78) a muzikálu Jentl v roce 1984.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý glóbus si Frances McDormand sice neodnesla, ale třeba to bude OscarFoto: Profimedia.cz

Borat je zpět!

V kategorii muzikál a komedie uspěl film Borat Subsequent Moviefilm i představitel kazašského reportéra Borata (Sacha Baron Cohen, 49), který ani po 14 letech neztratil nic z bizarního humoru a kontroverze. Při přebírání zavtipkoval, že děkuje svému bodyguardovi, protože díky němu vyvázl z natáčení ve zdraví. A jako mnozí další si rýpl do asociace, která ceny uděluje.

Foto: Profimedia.cz

Žádná přitroublá komedie, ale kvalitní humorFoto: Profimedia.cz

Je to samý běloch!

Co by to bylo za předávání cen, kdyby se nevytvořila aspoň malá kauza, o které se bude mluvit... A letošním tématem byla skutečnost, že členy akademie, která ceny udílí, nejsou žádní černoši, a je tedy zcela bělošská, jak poznamenal zmíněný Sacha Baron Cohen. Akademie si nasypala popel na hlavu a slíbila, že svůj prohřešek napraví.

Foto: Profimedia.cz

Do novinářské akademie si rýply i moderátorky. Moderovaly Zlaté glóby sice už počtvrté, ale až letos jim došlo, že je akademie vlastně celá bělošskáFoto: Profimedia.cz

Dala šachmat i cenám

V loňském roce se objevilo hned několik seriálů, kde v hlavní roli zářily mladé dámy. Jednou byla Lily Collins (31), která jako ambiciózní Emily odcestuje do Paříže, kde učí Francouze sociálním sítím a oni ji zase francouzským polibkům. Další je Letuška, kde excelovala Kaley Cuoco (35) v roli letušky, která má problémy s alkoholem, a dostane se tak do pořádného průšvihu. A pak je tu Dámský gambit. Anya Taylor-Joy (24) představuje Beth Harmon jako okouzlující geniální šachistku. A ač se to zdálo nemožné, seriál z prostředí šachových turnajů si zamilovali diváci po celém světě. Právem se stal Dámský gambit nejlepší minisérií a okatá herečka byla oceněna taktéž.

Foto: Profimedia.cz

Kromě toho, že je hereckou bohyní, je Anya Taylor-Joy také chameleon, co se týče vzhleduFoto: Profimedia.cz

Když se předává (polo)virtuálně

Stejně jako není on-line porada stejná jako setkání s kolegy naživo, neměly to pravé kouzlo ani letošní Zlaté glóby. Předávání občas drhlo, kvalita zvuku nebyla stoprocentní a herci se zdravili přes obrazovku počítače. A móda? Ta letos stála trochu stranou, protože nominované dámy seděly doma na gauči a na pódiu se objevila jen hrstka předávajících a oceněných. Zato ale víme, jak vypadají děti režiséra filmu Minari nebo herečky Nicole Kidman (53) a domácí mazlíčci mnoha nominovaných.

Ale přesto se pár módních kousků na pódiu objevilo...

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda si přišla jako jedna z mála oceněných pro sošku osobně a to ve velmi šik kostýmku. Salma Hayek (54) cenu předávala a v rudých šatech zářila na dálku. Margot Robbie (30) je obvykle za hvězdu na plátně i na pódiu, ale v šatech Chanel byla tentokrát trochu za tetuFoto: Profimedia.cz

Načítám