Hlavní obsah

Kdo přistál na Marsu a co se dělo v únoru na Karlově mostě?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zavřené skiareály sice překazily radost všem lyžařům, ale milovníci zimních sportů zkrátka nepřišli. Únorové počasí seslalo do Česka pěknou sněhovou nadílku. Běžkovalo se i ve městech, na řekách se bruslilo a na svazích bobovalo. Jakých dalších překvapení jsme byli svědky v uplynulém měsíci?

Článek

Vzhledem ke stále probíhající pandemii by mnozí nejraději emigrovali z naší nakažené planety a přesunuli se o pár světelných chvil dál. Koneckonců snímky z Marsu, které lidstvu zprostředkovala robotická sonda Perseverance, uchvátily nejen vesmírné nadšence. Co se vlastně dělo v únoru na Zemi a v její sluneční soustavě?

Kocourkov v realitě 

Dnes je to přesně rok od chvíle, kdy se v Česku objevili první tři pacienti s koronavirem, boj s pandemií však stále není u konce. Počty nemocných stoupají, důvěra k vládě klesá a unavená společnost už se přestává orientovat v týden co týden měnících se nařízeních. A zatímco bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (57) apeloval na občany, aby zůstávali doma, o několik hodin později už sledoval fotbalové utkání přímo na stadionu v pražském Edenu. „Zdá se, že já smím být pouze doma,“ divil se, když se mu od veřejnosti nedostalo pochopení.

Foto: Profimedia.cz

Roman Prymula na fotbalovém stadionu rozčílil společnost především kvůli tomu, že po ní vyžadoval zodpovědné chování, které jen pár hodin poté sám porušilFoto: Profimedia.cz

Sněhová peřina 

Příval pozitivní energie zajistilo počasí. Sněhová nadílka, jakou naše města dlouho nepamatují, vyhnala ven všechny příznivce zimních radovánek. Běžkaři v Praze vyrazili provětrat lyže na Karlův most, zamrzlá Vltava se proměnila v kluziště pro začínající i pokročilé bruslaře a Petřín obsadily děti na bobech. Jenže to se nelíbilo policejním strážníkům a malé uličníky s odvoláním na městskou vyhlášku ze svahu vyhnali. Ne na všech místech na Petříně je ovšem sáňkování a bobování zakázáno. Pražský primátor Zdeněk Hřib (39) naštvané rodiče ubezpečil, že sněhové radovánky jsou v Praze vítané a městskou vyhlášku se pokusí upravit.

Foto: Profimedia.cz

Snímky běžkařů na Karlově mostě jsou opravdu rarita Foto: Profimedia.cz

Mars útočí? 

Zdali bude primátor úspěšný sice zatím nevíme, ale vesmírná mise kosmické agentury NASA úspěšná byla. Ve čtvrtek 18. 2. přistál na rudé planetě vyslanec – rover Perseverance a jedním z jeho cílů je najít na Marsu známky dávného života. Předpokládá se totiž, že kráter Jezero je pozůstatkem skutečného jezera, které zde mohlo před 3,5 miliardou let opravdu existovat. A právě tam začne robotické vozítko hledat stopy. Podaří se mu posbírat důkazy pro, nebo naopak prohloubí víru těch, kteří si myslí, že jsme byli, jsme a budeme ve vesmíru sami?

Foto: Profimedia.cz

Vozítko Perseverance přistálo úspěšně na Marsu a teď bude pátrat po dávném životě Foto: Profimedia.cz

Nesmrtelná monarchie 

Velké pozornosti se v únoru dostalo i britské královské rodině. Ostatně tuhý kořínek prince Philipa (99) je skoro stejně záhadný jako mimozemské civilizace. Zpráva o jeho hospitalizaci však vrátila všechny zpátky na zem a připomněla, že vévoda z Edinburghu zřejmě nesmrtelný přece jen nebude. Podle Buckinghamského paláce se léčí s infekčním onemocněním, jinak je prý v pořádku. Nezbývá než doufat, že bude brzy fit a oslavu stých narozenin, které ho čekají 10. června, si užije v nejlepší kondici.

Foto: Profimedia.cz

Podrobnosti ohledně nemoci prince Philipa jsou zatím nejasné, ale všichni doufají v jeho brzké zotaveníFoto: Profimedia.cz

Královská miminka 

Princ Philip však není jediným členem britské monarchie, který se dostal do čela novinových titulků. Na svatého Valentýna se bývalá královská dvojice, Meghan (39) a Harry (36), podělila se světem o radostnou novinku. Čekají totiž druhého potomka. Zpráva je o to radostnější, že Meghan v létě prodělala potrat. Další těhotenství jí moc přejeme. A ještě než královna Alžběta II. (94) přivítá další pravnouče, může se zatím těšit z toho devátého. Princezna Eugenie z Yorku (30) totiž porodila chlapečka. A těhotná je i další vnučka královny, a to Zara Tindall (39), která těhotenství oznámila v prosinci.

Foto: Profimedia.cz

Rodina Meghan a Harryho se rozroste o dalšího člena a z dvouletého Archieho se stane starší brácha Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám